ΕΕ: Απαγορεύεται η κυκλοφορία και η διάθεση όλων των προϊόντων καταναγκαστικής εργασίας.

 pelazkarabo@gmail.com - 20.11.2024,4.37μμ

Με νέα ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα, νομοθεσία (κανονισμό)   η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει, ριζικά το μεγάλο πρόβλημα της καταναγκαστικής εργασίας.

Σημειώνεται, πως περίπου 27,6 εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται σε συνθήκες καταναγκαστικής εργασίας ανά τον κόσμο, σε διαφόρους κλάδους και σε κάθε ήπειρο. Ως επί το πλείστον, η καταναγκαστική εργασία παρατηρείται στον ιδιωτικό τομέα, αν και υπάρχουν περιπτώσεις όπου επιβάλλεται από δημόσιες αρχές.

Η Επιτροπή πρότεινε τον υπό έκδοση  κανονισμό για την απαγόρευση των προϊόντων καταναγκαστικής εργασίας στην ΕΕ στις 14 Σεπτεμβρίου 2022. και οι δύο συννομοθέτες (Συμβούλιο και Κοινοβούλιο) κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία στις 5 Μαρτίου 2024.

Χθες, εγκρίθηκε από το Συμβούλιο ο κανονισμό που απαγορεύει εντός της ενωσιακής αγοράς τα προϊόντα που παράγονται με καταναγκαστική εργασία. Το κείμενο απαγορεύει να τίθενται σε κυκλοφορία και να διατίθενται στην ενωσιακή αγορά όλα τα προϊόντα που παράγονται με καταναγκαστική εργασία. Απαγορεύει επίσης την εξαγωγή τέτοιων προϊόντων από την ενωσιακή αγορά. 

Η χθεσινή έγκριση του κανονισμού από το Συμβούλιο σημαίνει και την έκδοσή του. Θα ακολουθήσει η υπογραφή του από τους Προέδρους των δύο θεσμικών οργάνων που προαναφέρθηκαν, και η δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κανονισμός  θα αρχίσει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του,και να εφαρμόζεται 3χρόνια από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του..

 Τι προβλέπει

Διερεύνηση και καταπολέμηση της καταναγκαστικής εργασίας

Ο κανονισμός αυτός δημιουργεί το αναγκαίο πλαίσιο στο οποίο θα μπορεί να βασίζεται η έναρξη δικαστικών διαδικασιών για προϊόντα που παράγονται με καταναγκαστική εργασία στην εσωτερική αγορά.

 Η Επιτροπή θα δημιουργήσει βάση δεδομένων για περιοχές ή προϊόντα που ενέχουν κίνδυνο καταναγκαστικής εργασίας, με σκοπό τη στήριξη του έργου των αρμόδιων αρχών για την αξιολόγηση πιθανών παραβάσεων του εν λόγω κανονισμού. Βάσει εκτίμησης πιθανών κινδύνων, θα μπορούν να κινούν έρευνα τόσο η Επιτροπή (σε περιπτώσεις χρήσης καταναγκαστικής εργασίας εκτός της ΕΕ) όσο και οι αρχές των κρατών μελών (σε περιπτώσεις χρήσης καταναγκαστικής εργασίας στην επικράτειά τους).

Οι αρχές των κρατών μελών θα πρέπει να ανταλλάσσουν πληροφορίες με άλλα κράτη μέλη εάν υποπτεύονται ότι σημειώνονται παραβάσεις του κανονισμού σε άλλα μέρη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή να ανταλλάσσουν πληροφορίες με την Επιτροπή εάν έχουν υποψίες για χρήση καταναγκαστικής εργασίας σε τρίτη χώρα.

 Την τελική απόφαση (δηλαδή απαγόρευση, απόσυρση και απόρριψη προϊόντος καταναγκαστικής εργασίας) θα λαμβάνει η αρχή που ήταν επικεφαλής της έρευνας. Κάθε απόφαση που λαμβάνεται από εθνική αρχή θα εφαρμόζεται σε όλα τα άλλα κράτη μέλη με βάση την αρχή της αμοιβαίας αναγνώρισης.

 

 ΠΗΓΗ : Συμβούλιο
 

Μαρίνα Κουρμπέλα

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Προστασία των δημοσιογράφων και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες.