«Βραζιλο-γερμανική εταιρική σχέση για έναν κοινωνικά δίκαιο και οικολογικό μετασχηματισμό».

 Μαρίνα Κουρμπέλα-pelazkarabo@gmail.com  4 Δεκεμβρίου 2023 - 10.07μμ


Δυναμική ώθηση στη μεταξύ τους συνεργασία έδωσαν  Γερμανία και Βραζιλία, ως αποτέλεσμα των κυβερνητικών  διαβουλεύσεων που είχαν σήμερα στο Βερολίνο, υπό το σύνθημα:«Βραζιλία και Γερμανία: Ισχυροί εταίροι για την πρόοδο και τη βιωσιμότητα»

Μεταξύ άλλων, οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Βραζιλίας συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια «Βραζιλο-γερμανική εταιρική σχέση για έναν κοινωνικά δίκαιο και οικολογικό μετασχηματισμό», Η κοινή δήλωση προθέσεων για τη δημιουργία της «Βραζιλο-γερμανικής εταιρικής σχέσης για έναν κοινωνικά δίκαιο και οικολογικό μετασχηματισμό» υπoγράφηκε,σήμερα από τονΟμοσπονδιακό Καγκελάριο Olaf Scholz και τον Πρόεδρο Luiz Inácio Lula da Silva.

 Επίσης, συζητήθηκε η συμφωνλια ΕΕ-MERCOSUR.

( Σημειώνεται,πως η Βραζιλία, με την οποία η ΕΕ διαπραγματελυεται σε προχωρημένο στάδιο Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών, είναι τακτικό μέλος  της MERCOSUR,μαζί με την Αργεντινή, την Ουρουγουάη και την Παραγουάη).

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση, ενώ σε χωριστή ανάρτηση θα δημοσιευτεί η Κοινή δήλωση πρόθεσης για τη σύμπραξη για έναν κοινωνικά δίκαιο και οικολογικό μετασχηματισμό μεταξύ της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Βραζιλίας και της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας,στα Γερμανικά και τα Ελληνικά


Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε απόΓραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης (BPA). υπό την κοινή ηγεσία του Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς και του Προέδρου Luiz Inácio Lula da Silva, πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο Βερολίνο κυβερνητικές διαβουλεύσεις μεταξύ της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Βραζιλίας. Υπουργοί ,μέλη του υπουργικού συμβουλίου ήταν επίσης παρόντες και από τις δύο πλευρές. 

Οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν υπό το σύνθημα «Βραζιλία και Γερμανία: Ισχυροί εταίροι για την πρόοδο και τη βιωσιμότητα» και εστίασαν στην οικονομική συνεργασία, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος, την ψηφιοποίηση, την επιστήμη, την τεχνολογία και την καινοτομία, τη γεωργία, τον αγώνα ενάντια στην πείνα και την επισιτιστική ανασφάλεια, τα κοινωνικά ζητήματα και την καταπολέμηση των απειλών για τη δημοκρατία όπως η παραπληροφόρηση και η ρητορική μίσους.

 Επιπλέον, εκτός από διμερή θέματα, συζητήθηκαν διάφορα διεθνή και ευρωπαικά θέματα, όπως η συμφωνία ΕΕ-MERCOSUR, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση που προέκυψε από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου και η μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. .

Εκτός από την υπάρχουσα στρατηγική τους συνεργασία και στην κοινή τους προσπάθεια να επιτύχουν έναν κοινωνικά δίκαιο και οικολογικό μετασχηματισμό, οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Βραζιλίας συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια «Βραζιλο-γερμανική εταιρική σχέση για έναν κοινωνικά δίκαιο και οικολογικό μετασχηματισμό». 

Η σχετική συμφωνία γίνεται, με την πεποίθηση ότι οι σημερινές παγκόσμιες προκλήσεις –ανισότητες μεταξύ και εντός των χωρών, πείνα, κλιματική κρίση, ρύπανση και απώλεια βιοποικιλότητας– μπορούν να ξεπεραστούν μόνο μαζί. Και οι δύο κυβερνήσεις συμφώνησαν να ενισχύσουν και να επεκτείνουν τη συνεργασία τους τόσο σε διμερές όσο και σε διεθνές επίπεδο. 

Ως στενοί εταίροι στο G20, και οι δύο πλευρές ανανέωσαν τη δέσμευσή τους για στενή συνεργασία σε αυτό το φόρουμ. Σε αυτό το πλαίσιο, η Γερμανία θα υποστηρίξει ιδιαίτερα τη βραζιλιάνικη προεδρία της G20 το 2024.

Η κοινή δήλωση προθέσεων για τη δημιουργία της «Βραζιλο-γερμανικής εταιρικής σχέσης για έναν κοινωνικά δίκαιο και οικολογικό μετασχηματισμό» υπ0γράφηκε,σήμερα από τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον Πρόεδρο Luiz Inácio Lula da Silva.

Στο πλαίσιο αυτής της νέας συνεργασίας, υπογράφηκαν σήμερα οι ακόλουθες συμφωνίες συνεργασίας:

1. Κοινή Δήλωση Πρόθεσης για Συνεργασία στον Οικολογικό Μετασχηματισμό

2. Κοινή δήλωση πρόθεσης για περιβαλλοντικές φιλοδοξίες και συνεργασία

3. Συμφωνία για τον διάλογο για τη γεωργική πολιτική Γερμανίας-Βραζιλίας

4. Δεσμεύσεις στο πλαίσιο των κυβερνητικών διαπραγματεύσεων για συνεργασία για την αειφόρο ανάπτυξη

5. Χρηματοδοτικές συμβάσεις για το έργο αναδάσωσης «Floresta Viva» και το έργο κινητικότητας μεταξύ KfW και BNDES

6. Κοινή δήλωση προθέσεων για την εταιρική σχέση για την παγκόσμια ανάπτυξη

7. Κοινή δήλωση πρόθεσης για την ακεραιότητα των πληροφοριών και την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης μεταξύ της κυβέρνησης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Βραζιλίας και της κυβέρνησης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας

8. Κοινή δήλωση πρόθεσης για συνέχιση της επιστημονικής συνεργασίας στο Παρατηρητήριο Amazon Tall Tower – ATTO

9. Κοινή δήλωση πρόθεσης για την καθιέρωση στρατηγικού διαλόγου υψηλού επιπέδου για τη δράση για το κλίμα και τις φιλοδοξίες για το κλίμα

10. Ανανέωση της δήλωσης προθέσεων μεταξύ ΠΤΒ και INMETRO

1. Επιστολή προθέσεων μεταξύ INPE και DLR

12. Κοινό Μνημόνιο Συνεννόησης σχετικά με τη δέσμευση προς τον Αμαζόνιο: Πρόγραμμα Προστατευμένων Περιοχών της Περιφέρειας του Αμαζονίου (ARPA)

Επιπλέον, σήμερα επετεύχθησαν οι ακόλουθες συμφωνίες:

1. Κοινή δήλωση προθέσεων για επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία στον τομέα της βιοοικονομίας

2. Προσθήκη στην ιδρυτική πράξη του Agribusiness and Innovation Work Initiative

3.Κοινή δήλωση πρόθεσης για συνεργασία στην έρευνα και ανάπτυξη στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

4. Κοινή δήλωση προθέσεων για συνεργασία Γερμανίας-Βραζιλίας στην επιστήμη, την τεχνολογία και την καινοτομία

5. Μνημόνιο Συνεννόησης μεταξύ του Υπουργείου Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας της Βραζιλίας και του Ινστιτούτου Robert Koch για συνεργασία σε εργαστήρια υψηλής ασφάλειας

6. Δήλωση πρόθεσης για διεθνή συνεργασία μεταξύ του Fundação Oswaldo Cruz και του Ινστιτούτου Robert Koch

ΠΗΓΗ:Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης (BPA)

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιορτάζουν,σήμερα: ο Άγιος Μιχαήλ ο Χωνιάτης, Μητροπολίτης Αθηνών, Ο άγιος Ανδρέας, αρχιεπίσκοπος Κρήτης,καιι...

Προστασία των δημοσιογράφων και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες.