Επιτροπή προς Temu: Αίτημα παροχής πληροφοριών στο πλαίσιο της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες

11.10.2024.5.24μμ


Λεπτομερείς πληροφορίες και εσωτερικά έγγραφα σχετικά με τα μέτρα μετριασμού που λαμβάνονται κατά της παρουσίας και της επανεμφάνισης εμπόρων που πωλούν παράνομα προϊόντα στη διαδικτυακή αγορά της ζητεί η Επιτροπή από την πλατφόρμα Temu.

Σημειώνεται, πως το Temu χαρακτηρίστηκε ως πολύ μεγάλη επιγραμμική πλατφόρμα στο πλαίσιο της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες στις 31 Μαΐου 2024. 

Το Temu έπρεπε να συμμορφωθεί με τους γενικούς κανόνες της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες από τον Φεβρουάριο του 2024,και η επιγραμμική αγορά έπρεπε επίσης να συμμορφωθεί με τους αυστηρότερους κανόνες που ισχύουν για τις πολύ μεγάλες επιγραμμικές πλατφόρμες και να εκπονήσει έκθεση εκτίμησης κινδύνου από τις 3 Οκτωβρίου 2024.

. Το αίτημα παροχής πληροφοριών της Επιτροπής, σήμερα, απαιτεί επίσης από το Temu να παράσχει πρόσθετα στοιχεία και πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται για τον μετριασμό του κινδύνου διάδοσης παράνομων προϊόντων, καθώς και των κινδύνων που σχετίζονται με την προστασία των καταναλωτών, τη δημόσια υγεία και την ευημερία των χρηστών. 

Επιπλέον, η Επιτροπή ζητεί επίσης λεπτομέρειες σχετικά με τα συστήματα συστάσεων του Temu και τον κίνδυνο για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των χρηστών.

Το Temu πρέπει να παράσχει τις ζητούμενες πληροφορίες έως τις 21 Οκτωβρίου 2024

Με βάση την αξιολόγηση των απαντήσεων αυτών, η Επιτροπή θα καθορίσει τα επόμενα βήματα, τα οποία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την επίσημη κίνηση διαδικασίας σύμφωνα με το άρθρο 66 της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες. 

Σύμφωνα με το άρθρο 74 παράγραφος 2 της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες, η Επιτροπή μπορεί να επιβάλει πρόστιμα για την παροχή ανακριβών, ελλιπών ή παραπλανητικών πληροφοριών σε απάντηση σε αίτημα παροχής πληροφοριών. 

 Εάν δεν λάβει απάντηση, η Επιτροπή μπορεί να υποβάλει επίσημο αίτημα με απόφασή της. Στην περίπτωση αυτή, η μη εμπρόθεσμη απάντηση μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή περιοδικών χρηματικών ποινών.

 Η Επιτροπή απέστειλε ήδη αίτημα παροχής πληροφοριών στο Temu στις 28 Ιουνίου 2024 όσον αφορά τα μέτρα που έχει λάβει για να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις στο πλαίσιο της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες σχετικά με τον λεγόμενο «μηχανισμό ειδοποίησης και δράσης» για την επισήμανση των παράνομων προϊόντων, τον «παραπλανητικό σχεδιασμό» στις διαδικτυακές διεπαφές της, την προστασία των ανηλίκων, τη διαφάνεια των συστημάτων συστάσεων, την ιχνηλασιμότητα των εμπόρων και τη συμμόρφωση εκ σχεδιασμού. 

΄ΠΗΓΗ: ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Προστασία των δημοσιογράφων και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες.