Γιορτάζουν σήμερα:Οι Άγιοι Στάχυς, Απελλής, Αμπλίας, Ουρβανός, Νάρκισσος και Αριστόβουλος οι Απόστολοι από τους Εβδομήκοντα,και...
Παναγία η Ιεροσολυμίτισσα
31.10.2024.7.57πμ
Διαβάστε το Εορτολόγιο ποιοι γιορτάζουν σήμερα και κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.
Οι Άγιοι Στάχυς, Απελλής, Αμπλίας, Ουρβανός, Νάρκισσος και Αριστόβουλος οι Απόστολοι από τους Εβδομήκοντα. Ο Άγιος Επίμαχος ο Αιγύπτιος ο Μάρτυρας. Ο Άγιος Νικόλαος ο Νεομάρτυρας ο εν Χίω. Οι Άγιοι Σέλευκος και Στρατονίκη οι σύζυγοι οι Μάρτυρες.
Ορθόδοξος Συναξαριστής Σήμερα
Άγιοι Στάχυς, Απελλής, Αμπλίας, Ουρβανός, Νάρκισσος και Αριστόβουλος
Οι Άγιοι Στάχυς, Απελλής, Αμπλίας, Ουρβανός, Νάρκισσος και Αριστόβουλος ανήκαν στους εβδομήκοντα Αποστόλους του Κυρίου και όλοι τους υπήρξαν «Χριστοῦ εὐωδία τῷ Θεῷ ἐν τοῖς σωζομένοις» (Επιστολή Β’ προς Κορινθίους, Β’ 15). Δηλαδή ευωδία Χριστού, ευχάριστη στο Θεό, και ευωδία μεταξύ των σωζόμενων πού άκουγαν απ’ αυτούς το σωτήριο μήνυμα του Ευαγγελίου. Ο Άγιος Στάχυς έγινε πρώτος επίσκοπος Βυζαντίου, και αφού διάνυσε 16 χρόνια στο αποστολικό κήρυγμα, ειρηνικά αναπαύθηκε εν Κυρίω.
Ο Άγιος Απελλής έγινε επίσκοπος Ηράκλειας και πολλούς έφερε στη χριστιανική πίστη. Ο Άγιος Αμπλίας έγινε επίσκοπος Οδυσσουπόλεως και ο Ουρβανός, επίσκοπος Μακεδονίας. Επειδή και οι δύο γκρέμιζαν τα είδωλα, θανατώθηκαν μαρτυρικά. Ο Άγιος Νάρκισσος χειροτονήθηκε επίσκοπος Αθηνών. Η αλήθεια, όμως, του Ευαγγελίου, την οποία δίδασκε με ζήλο, εξήγειρε τους ειδωλολάτρες, με αποτέλεσμα να τον βασανίσουν και να παραδώσει την ψυχή του μαρτυρικά.
Διαβάστε αναλυτικά για τον βίο και την εορτή των Αγίων Σταχύου, Απελλού, Αμπλία, Ουρβανού, Νάρκισσου και Αριστοβούλου.
Άγιος Νικόλαος ο Νεομάρτυρας εν Χίω
Ο Άγιος Νικόλαος μαρτύρησε στις 31 Οκτωβρίου 1754 μ.Χ. και ώρα έκτη, στη θέση Βουνάκι της Χίου. Ο Άγιος Νικόλαος ο Νεομάρτυρας γεννήθηκε στις Καρυές της Χίου από γονείς ευσεβείς χριστιανούς, τον Πέτρο και την Σταματού. Από μικρό παιδί ήταν χαριτωμένος όχι μόνο στο σώμα αλλά και στην ψυχή. Ζούσε χριστιανικά με πολλή ευλάβεια και εγκράτεια, παρόλο που μεγάλωνε χωρίς νουθεσίες, καθώς ήταν ορφανός από πατέρα. Πάνω απ’ όλα ήταν απλός, άκακος και όλοι θαύμαζαν την υπομονή του.
Σε ηλικία είκοσι ετών συμφώνησε μ’ ένα συμπατριώτη του χτίστη να πάνε μαζί στη Μαγνησία της Μικράς Ασίας, να εργαστούν. Εκεί στη Μαγνησία ο Άγιος συνέχιζε τον χριστιανικό τρόπο ζωής και πρόκοβε στην αρετή. Κάποια μέρα όμως σαν κάτι να έπαθε ο νους του και έμεινε παραλογισμένος, χωρίς ωστόσο να κάνει τρελά πράγματα. Βλέποντάς τον οι Τούρκοι σ’ αυτή την κατάσταση τον έφεραν στους αρχηγούς τους με σκοπό να τον εξισλαμίσουν.
Διαβάστε και δείτε σε βίντεο αναλυτικά για τον βίο και την γιορτή του Αγίου Νικολάου του Νεομάρτυρος εν Χίω.
==============================
Αύριο
Τη μνήμη των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού τιμά την 1η Νοεμβρίου, η Ορθόδοξη Εκκλησία μας
Ένα μικρό “ξεχασμένο” δρομάκι στην πάροδο των χρόνων, η οδός Ήβης, στην καρδιά της πόλης του Αμαρουσίου οδηγεί στην εκκλησία των Αγίων Αναργύρων η οποία δεσπόζει πολύ κοντά στο κέντρο – απόκεντρο της πόλης με έναν ιδιαίτερα επιβλητικό “στρογγυλεμένο” τρούλο (το “αυγό” όπως το λέμε στην καθομιλουμένη μεταξύ μας) σημαιοστολισμένη αυτές τις ημέρες λίγο πριν του εορτασμού της.Γύρω στα 850 μ.χ. οικοδομείται εκκλησάκι με την ονομασία Παναγία Μαρμαριώτισσα λόγω της πληθώρας των μαρμάρων της περιοχής. Εικάζεται επίσης πως τάφοι που έχουν βρεθεί κοντά στο ναό ανήκαν σε Μαρουσιώτες ήρωες της επανάστασης (σημειωτέον πως μέσα στους αιώνες γύρω από το ναό λειτουργούσε και ένα μικρό κοιμητήριο).
Στη συνέχεια ο ίδιος ναός ανακαινίστηκε το 1870 όπου και αφιερώθηκε στους Αγίους Αναργύρους το σημαντικότερο χριστιανικό μνημείο στο Μαρούσι
Παρόλο που είχε κηρυχτεί μνημείο του κράτους από το 1922, στα χρόνια της Κατοχής υπέστη καταστροφές, για να κατεδαφιστεί ολοσχερώς το 1973, δίνοντας τη θέση του σε ένα ναό με τη σημερινή μορφή του. “Ίσως πρόκειται” για τη μεγαλύτερη απώλεια της τοπικής μας ιστορικής και αρχαιολογικής κληρονομιάς.
Οι Άγιοι Ανάργυροι
“Άγιοι Ανάργυροι”, ομάδες Αγίων, που ήσαν γιατροί προσφέροντας αναργύρως (δωρεάν) τις υπηρεσίες τους ενώ για αντάλλαγμα δεν έπαιρναν χρήματα, αλλά το μόνο πού ζητούσαν ήταν να πιστεύσουν οι άνθρωποι στον Χριστό.
Η Ορθόδοξη παράδοση μιλά για τρία ζεύγη Αγίων Αναργύρων, που φέρουν τα ονόματα Κοσμάς και Δαμιανός και είναι αδέρφια. Διαθέτουν δε θαυματουργικές ιδιότητες στην ίαση ασθενειών, ενώ διακρίνονται ανάλογα τον τόπο καταγωγής τους. Οι Άγιοι Ανάργυροι οι οποίοι εορτάζουν την 1η Νοεμβρίου, κατάγονται από την Συρία. Εκείνοι που εορτάζουν την 1η Ιουλίου, προέρχονται από τη Ρώμη.
Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τον Πανηγυρικό Εσπερινό των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού των Αναργύρων με τον Αγιασμό του Νοεμβρίου, από τον Ιερό Ναό Αγίου Βησσαρίωνος Πύλης Τρικάλων, Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2024 17.00 το απόγευμα.
ΠΗΓΗ:ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE