Ιερομόναχος Σεραπίων Μονή Σιμωνόπετρας †:«Χορός, Δημιουργία, στο άκουσμα της γέννησης του μικρού παιδιού»

Mαρίνα Κουρμπέλα-pelazkarabo.blogspot.com-25 Απριλίου 2024,10.07πμ


ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

Αγιορίτικα από:Πεμπτουσία | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ

Θρησκεία / Σοφία & Λόγος

«Χορός, Δημιουργία, στο άκουσμα της γέννησης του μικρού παιδιού» (Κοντάκιο της Πανηγύρεως της Γεννήσεως)

25 Δεκεμβρίου 2023

Μαζί με τον υμνογράφο, αναρωτιόμαστε βαθύτατα, είμαστε χαμένοι και έκπληκτοι για το ακατανόητο μυστήριο της ενσάρκωσης του Χριστού, που ο φυσικός χρόνος μας έφερε να γιορτάσουμε και φέτος.

Αυτό που είναι πραγματικά πέρα ​​από την κατανόηση, φυσικά, είναι η γραμμή «χορός, κόσμος στο άκουσμα της γέννησης του μικρού παιδιού».

Αυτή η φράση είναι ποιητική άδεια ή ο υμνογράφος βλέπει και ακούει κάτι άλλο;

Πώς χορεύει ολόκληρη η δημιουργία; Συμβολικά, μεταφορικά; Βιώνει, λοιπόν, την παρουσία του απρόσιτου Θεού μας που έχει φτωχοποιήσει τον εαυτό Του; Πώς γίνεται ολόκληρη η δημιουργία, έμψυχο και άψυχο, τα βουνά και οι γαλαζοπράσινες, τα ποτάμια και οι υδάτινες οδούς, τα ρέματα της θάλασσας, ο πάγος και η βροχή, το φως και το σκοτάδι, ο ήλιος και το φεγγάρι, οι πλανήτες και οι τα αστέρια, τα φυτά και τα δέντρα, τα ήμερα και τα άγρια ​​ζώα, τα πτηνά του αέρα και τα υποβρύχια θαλάσσια πλάσματα και ό,τι άλλο είναι καταγεγραμμένο στον κατάλογο του ψαλμωδού πρέπει να υμνούν και να ευλογούν τον Δημιουργό τους, χορεύοντας ασταμάτητα στη δόξα Του;

Σε κάνει να σκέφτεσαι τα πανηγύρια του χωριού μας, όπου στις μεγάλες γιορτές, μετά τη λειτουργία, πρώτος χορευόταν ο παπάς και ακολουθούσαν όλοι, σε έναν ατελείωτο κύκλο, τραγουδώντας και απολαμβάνοντας τη γιορτή.

Η σύγχρονη άποψη είναι ότι αυτά ήταν απλώς εκφράσεις της λαϊκής πληθωρικότητας. Και μπορεί, με την απλότητά τους, να ήταν αυτό που ήταν. Αλλά, ακόμα κι αν δεν το καταλάβαιναν πλήρως, αυτοί οι τραχύς, άσπιλοι άνθρωποι χόρευαν για το μεγάλο μυστήριο της χαράς που μας έφερε ο ακατανόητος Θεός μας με την ενσάρκωση και την εκδήλωσή Του στη γη.

Ο χορός τους μετατράπηκε σε έναν αιώνιο ύμνο δοξολογίας για την αποκάλυψη της μόνης αλήθειας, ότι ο Θεός ταπείνωσε τον εαυτό Του τόσο πολύ που βρίσκεται παντού, που εισέρχεται στην άψυχη ύλη καθώς και στη έμψυχη ζωή της ανθρωπότητας. Όταν Τον καλωσορίζουμε ελεύθερα, θέλει να σώσει καθένα από εμάς τα πεσμένα πλάσματα.

Και ολόκληρη η δημιουργία, βιώνοντας αυτή την κάθοδο, ανταποκρίνεται σε αυτή τη συνάντηση και, βλέποντας και ακούγοντας τον ερχομό Του, χορεύει και υμνεί τον Σωτήρα της, που με την ταπεινοφροσύνη Του την επέστρεψε στην πρώτη, αρχαία ομορφιά της, όταν ο τεχνίτης της Δημιουργός το σχημάτισε με τα χέρια Του και την άκτιστη πνοή Του. Και η χαρά του είναι ακόμη μεγαλύτερη, πράγματι απεριόριστη, που ελευθερώθηκε από την υποβάθμιση που της επέφερε η αμαρτία της ανθρωπότητας με την πτώση μας, που μπορεί να διώξει τον πόνο και τον αναστεναγμό που τον συνοδεύουν.

Ο χορός επίσης συνεχίζεται και δυναμώνει στις καρδιές εκείνων που, ταπεινωμένοι, μειωμένοι και απαλλαγμένοι από τον πειρασμό της ισότητας με τον Θεό, πέφτουν κάτω και προσκυνούν, με τα ταπεινά θηρία, το νεαρό Παιδί, τον προαιώνιο Θεό».

* Η λέξη στα ελληνικά είναι οικουμένη, που μπορεί να σημαίνει «κατοικημένη γη» ή «κοινοπολιτεία». Συχνά, όμως, οι Πατέρες το χρησιμοποιούν ως συνώνυμο της «δημιουργίας», όπως λέει ο π. Ο Σεραπίων κάνει εδώ.

Συνάντησα τον Πατέρα Σεραπίωνα στη Μονή Σίμωνος Πέτρας στην πρώτη μου επίσκεψη στον Άθω το 1975, αμέσως μετά την άφιξη του ίδιου και της υπόλοιπης αδελφότητας του Γέροντα Αιμιλιανού από τα Μετέωρα. Γνωριστήκαμε καλύτερα όταν έγινε Οικονόμος της γυναικείας μονής Ορμύλιας, μετόχι του Σίμωνος Πέτρας, και συνεργαστήκαμε σε πολλές μεταφράσεις. Ήταν μια πολύ συμπαθής προσωπικότητα, καθώς και βαθιά πνευματικός. Ήταν επίσης προικισμένος με τρομερά χαρίσματα ως διαχειριστής. Σε πολλές περιπτώσεις έχω ακούσει Έλληνες να λένε: «Μακάρι να είχαμε τον π. Σεραπίων διοικεί τη χώρα». Κοιμήθηκε εν Κυρίω στις 15 Απριλίου 2019, τρεις μόλις εβδομάδες πριν από τον θάνατο του αγαπημένου του Γέροντα Αιμιλιανού και οι δύο στην Ορμύλια.

Συμμετέχει σε ένα αμερικανικό ντοκιμαντέρ με τίτλο A Visit to the Holy Mountain: https://www.youtube.com/watch?v=5D8OxrSZZU8 [WJL]


πηγη:

Πεμπτουσία | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ