«ΕΕ Ψηφιακά Ταξίδια»: Ψηφιακά διαβατήρια και ταυτότητες για όλους τους πολίτες της ΕΕ


Μεγάλες ψηφιακές εξελίξεις για τους πολίτες

Μαρίνα Κουρμπέλα- pelazkarabo@gmail.com – 9.10.2024.2.47μμ

 

Ψηφιακά: Σε μιά συσκευή τηλεφώνου όλα.


Μια νέα εφαρμογή, την «ΕΕ Ψηφιακά Ταξίδια»,πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ‘ενα κοινό πλαίσιο για τους ταξιδιώτες να δημιουργούν και να αποθηκεύουν τα ψηφιακά τους ταξιδιωτικά τους διαπιστευτήρια

Η εφαρμογή Ψηφιακού Ταξιδιού της ΕΕ θα είναι διαθέσιμη για όλους τους πολίτες της ΕΕ και τρίτων χωρών με βιομετρικό διαβατήριο ή δελτίο ταυτότητας της ΕΕ που ταξιδεύουν προς ή από τον χώρο Σένγκεν.

Οι ταξιδιώτες θα μπορούν να δημιουργούν ψηφιακά ταξιδιωτικά διαπιστευτήρια και να υποβάλλουν εκ των προτέρων τα ταξιδιωτικά τους σχέδια και έγγραφα στις συνοριακές αρχές, ώστε να επιταχύνουν τους ελέγχους στα σύνορα.

Επισημαίνεται,πως η εφαρμογή θα απαιτεί τη συγκατάθεση του χρήστη πριν από την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων. Οι συνοριακές αρχές θα λάβουν επίσης κατάρτιση σχετικά με τους κανόνες για την ασφάλεια των δεδομένων και την προστασία των δεδομένων προτού τους επιτραπεί η πρόσβαση στα δεδομένα. 

Με τις προτάσεις της Επιτροπής θα πρέπει να συμφωνήσουν οι δύο συννομοθέτες της ΕΕ, το Συμβούλιο και το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο, και μόλις εγκριθεί η σχετική νομοθεσία, θα αναπτυχθούν η εφαρμογή της ΕΕ για τα ψηφιακά ταξίδια και τα αναγκαία τεχνικά πρότυπα. 

 

 Τι αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής

 

Τόσο οι πολίτες της ΕΕ όσο και οι πολίτες τρίτων χωρών υπόκεινται σε συστηματικούς ελέγχους αυτοπροσώπως κατά τη διέλευση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Μόνο το 2023, καταγράφηκαν σχεδόν 600 εκατομμύρια διελεύσεις.  Για την επιτάχυνση των συνοριακών ελέγχων και τη διασφάλιση ομαλότερης και ασφαλέστερης μετακίνησης, η Επιτροπή πρότεινε την ψηφιοποίηση των διαβατηρίων και των δελτίων ταυτότητας για όσους εισέρχονται ή εξέρχονται από τον χώρο Σένγκεν. 

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή πρότεινε: 

  • κοινό πλαίσιο για τη χρήση ψηφιακών ταξιδιωτικών διαπιστευτηρίων 
  • μια νέα εφαρμογή «Ψηφιακά ταξίδια της ΕΕ» για τους ταξιδιώτες να δημιουργούν και να αποθηκεύουν τα ψηφιακά ταξιδιωτικά διαπιστευτήριά τους 

Τα ψηφιακά ταξιδιωτικά διαπιστευτήρια είναι μια ψηφιακή έκδοση των δεδομένων που είναι αποθηκευμένα στα διαβατήρια και τα δελτία ταυτότητας. Περιλαμβάνουν τις πληροφορίες που περιέχονται στο τσιπ του διαβατηρίου ή του δελτίου ταυτότητας, συμπεριλαμβανομένης της εικόνας προσώπου του κατόχου αλλά όχι των δακτυλικών αποτυπωμάτων του. Ένα ψηφιακό ταξιδιωτικό έγγραφο μπορεί να αποθηκευτεί σε κινητό τηλέφωνο και, μόλις είναι διαθέσιμο, στην εφαρμογή της ΕΕ για τα ψηφιακά ταξίδια. Θα είναι εντελώς εθελοντικό για τους ταξιδιώτες να ζητούν ή να χρησιμοποιούν αυτή την ψηφιακή έκδοση των εγγράφων τους, δωρεάν.

Ένα τέτοιο σύστημα θα:  

  • Βελτίωση της ασφάλειας: θα είναι πιο δύσκολο για τους απατεώνες να χρησιμοποιούν πλαστά έγγραφα ή να περνούν από τα σύνορα Σένγκεν χωρίς να εντοπίζονται. 
  • Βελτίωση της αποτελεσματικότητας των συνοριακών ελέγχων: χάρη στους εκ των προτέρων ελέγχους που καθίστανται εφικτοί μέσω των ψηφιακών ταξιδιωτικών διαπιστευτηρίων, οι αρχές διαχείρισης των συνόρων μπορούν να επικεντρωθούν πιο άμεσα στην παράνομη διακίνηση μεταναστών και στον εντοπισμό διασυνοριακών εγκληματιών 
  • Διευκόλυνση της ομαλότερης και ταχύτερης διέλευσης των συνόρων: οι ταξιδιώτες θα μπορούν να υποβάλλουν τα ψηφιακά τους διαβατήρια ή δελτία ταυτότητας πριν από το ταξίδι, για εκ των προτέρων συνοριακό έλεγχο. 
  • Μείωση του διοικητικού φόρτου για τους πολίτες της ΕΕ:  Οι χώρες της ΕΕ μπορούν να επιτρέπουν στους πολίτες τους να χρησιμοποιούν ψηφιακά δελτία ταυτότητας για άλλες μορφές καταχώρισης και ταυτοποίησης. 

Η εφαρμογή Ψηφιακού Ταξιδιού της ΕΕ θα είναι διαθέσιμη για όλους τους πολίτες της ΕΕ και τρίτων χωρών με βιομετρικό διαβατήριο ή δελτίο ταυτότητας της ΕΕ που ταξιδεύουν προς ή από τον χώρο Σένγκεν. 

Χάρη στην εφαρμογή, οι ταξιδιώτες θα μπορούν να δημιουργούν ψηφιακά ταξιδιωτικά διαπιστευτήρια και να υποβάλλουν εκ των προτέρων τα ταξιδιωτικά τους σχέδια και έγγραφα στις συνοριακές αρχές, ώστε να επιταχύνουν τους ελέγχους στα σύνορα. Η εφαρμογή θα απαιτεί τη συγκατάθεση του χρήστη πριν από την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων. Οι συνοριακές αρχές θα λάβουν επίσης κατάρτιση σχετικά με τους κανόνες για την ασφάλεια των δεδομένων και την προστασία των δεδομένων προτού τους επιτραπεί η πρόσβαση στα δεδομένα. 

Εναπόκειται πλέον στο Συμβούλιο της ΕΕ και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να συμφωνήσουν επί των προτάσεων. Μόλις εγκριθεί, θα αναπτυχθούν η εφαρμογή της ΕΕ για τα ψηφιακά ταξίδια και τα αναγκαία τεχνικά πρότυπα. 


 ΠΗΓΗ:ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Προστασία των δημοσιογράφων και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες.