Εναρξη της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας των Περιφερειών και των Πόλεων- Ο ρόλος της Πολιτικής Συνοχής

 pelazkarabo@gmail.com.8.10.2024 3.37μμ


Το ρόλο της πολιτικής συνοχής στη μείωση των αναπτυξιακών ανισοτήτων μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ και την ισόρροπη ανάπτυξή τους,   αναδεικνύει η εκδήλωση της Εβδομάδας των Περιφερειών και των Πόλεων. που εγκαινιάσθηκε, χθες.

Η πολιτική συνοχής είναι η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση και τη στήριξη της συνολικής αρμονικής ανάπτυξης των κρατών μελών και των περιφερειών της. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο η ΕΕ βοηθά τις λιγότερο αναπτυγμένες περιφέρειές της να πλησιάσουν τον ενωσιακό μέσο όρο ανάπτυξης .

Η 7η 0κτωβρίου σηματοδότησε την έναρξη της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας των Περιφερειών και των Πόλεων, της μεγαλύτερης ετήσιας εκδήλωσης αφιερωμένης στην πολιτική συνοχής της ΕΕ.

 Η τετραήμερη εκδήλωση συγκεντρώνει ένα ποικίλο μείγμα ενδιαφερόμενων μερών, από πολιτικούς έως επιχειρήσεις και από την κοινωνία των πολιτών έως την ακαδημαϊκή κοινότητα, για να συζητήσουν τις κοινές προκλήσεις για τις περιφέρειες και τις πόλεις της Ευρώπης και να εξετάσουν τα πολλά επιτεύγματα.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής, κατά την τελευταία πενταετία, η πολιτική συνοχής συνέχισε να αποδίδει καρπούς στους πολίτες της ΕΕ, με:

  • στήριξη 2,7 εκατομμυρίων επιχειρήσεων
  • επέκταση των εκπαιδευτικών υποδομών και του εξοπλισμού προς όφελος περίπου 18 εκατομμυρίων παιδιών και νέων
  • στήριξη της δημιουργίας 260,000 θέσεων εργασίας σε νέες επιχειρήσεις
  • προστασία 13,5 εκατομμυρίων ανθρώπων χάρη στα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας
  • βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης 380,000 νοικοκυριών
  • βελτίωση της ευρυζωνικής σύνδεσης για 3,1 εκατομμύρια νοικοκυριά
  • στήριξη τουλάχιστον 12,8 εκατομμυρίων ατόμων για τη συμμετοχή τους στην εκπαίδευση και την κατάρτιση

Βοήθησε επίσης όλες τις περιφέρειες της ΕΕ να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις πρωτοφανών κρίσεων που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, από την πανδημία COVID-19 έως την εισροή Ουκρανών προσφύγων μετά τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας έως την επακόλουθη ενεργειακή κρίση.

Η μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των περιφερειών και των πόλεων της ΕΕ αποτελεί θεμελιώδη πυλώνα του σχεδίου της ΕΕ. Η περιφερειακή πολιτική ανάγεται στη Συνθήκη της Ρώμης και στην ίδρυση των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων το 1957. Αυτό άνοιξε το δρόμο για τη δημιουργία μιας ειδικής Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής το 1968 και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης το 1975.

 ΠΗΓΗ:ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Μ.Κ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Προστασία των δημοσιογράφων και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες.