ΕΕ: Καταγγέλλεται η συμφωνία με το Καμερούν,σχετικά με την επιβολή δασικής νομοθεσίας

pelazkarabo@gmail.com - 7.10.2024 - 11.17πμ


Πρόταση απόφασης του Συμβουλίου,για την καταγγελία της εθελοντικής συμφωνίας εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δημοκρατίας του Καμερούν σχετικά με την επιβολή της δασικής νομοθεσίας, τη διακυβέρνηση και το εμπόριο προϊόντων ξυλείας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση

 

Σημειώνεται,πως το σχέδιο δράσης της ΕΕ για την επιβολή της δασικής νομοθεσίας, τη διακυβέρνηση και το εμπόριο (FLEGT),το οποίο εγκρίθηκε το 2003,αποσκοπεί στη στήριξη των παγκόσμιων προσπαθειών για την αντιμετώπιση του προβλήματος της παράνομης υλοτομίας και του σχετικού εμπορίου.

 Βασική πτυχή του σχεδίου δράσης FLEGT ήταν η σύναψη Εθελοντικών Συμφωνιών Εταιρικής Σχέσης (ΕΣΕΣ) μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και χωρών παραγωγής ξυλείας ώστε να θεσπιστεί ένα νομικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει ότι όλη η ξυλεία που εξάγεται προς την ΕΕ έχει παραχθεί ή αποκτηθεί νόμιμα.

 Στο επίκεντρο των ΕΣΕΣ βρίσκεται το σύστημα αδειών FLEGT, το οποίο περιλαμβάνει σύστημα για την επαλήθευση, την εγγύηση και την πιστοποίηση της νομιμότητας της ξυλείας.

 ΕΣΕΣ  ΕΕ - Καμερούν

Η ΕΣΕΣ μεταξύ της ΕΕ και της Δημοκρατίας του Καμερούν τέθηκε σε ισχύ την 1η Δεκεμβρίου 2011. Τα συμβαλλόμενα μέρη δεσμεύτηκαν να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την εφαρμογή του συστήματος αδειών FLEGT, συμφωνώντας σε ένα χρονοδιάγραμμα εφαρμογής που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ΕΣΕΣ (παράρτημα IX).

 Σύμφωνα με αυτό το χρονοδιάγραμμα, το σύστημα αδειών αναμενόταν να έχει τεθεί σε εφαρμογή εντός 5 ετών από την αναμόρφωση του νομικού πλαισίου, τη βελτίωση των εθνικών συστημάτων ελέγχου και τη θέση σε λειτουργία του συστήματος επαλήθευσης της νομιμότητας και του συστήματος ιχνηλασιμότητας, τα οποία αναμενόταν να έχουν ολοκληρωθεί εντός 3-4 ετών.

 Η Δημοκρατία του Καμερούν έθεσε ένα τόσο φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα για να καταδείξει την πολιτική βούλησή της, να εδραιώσει τη δυναμική στο σύνολο των σχετικών παραγόντων και να κινητοποιήσει τους αναγκαίους πόρους για την εφαρμογή της ΕΣΕΣ.

Ωστόσο, έχουν περάσει 13 χρόνια από την έναρξη ισχύος της ΕΣΕΣ και το σύστημα αδειών FLEGT δεν έχει ακόμη ξεκινήσει  , γεγονός που σημαίνει ότι η ΕΣΕΣ δεν είναι λειτουργική.

Σύμφωνα με το άρθρο 27 της ΕΣΕΣ, η συμφωνία ισχύει για διάστημα 7 ετών το οποίο παρατείνεται σιωπηρά για περιόδους ίσης διάρκειας, εκτός αν ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη επιθυμεί να την καταγγείλει, κοινοποιώντας στο άλλο μέρος την απόφασή του τουλάχιστον 12 μήνες πριν τη λήξη της εν λόγω περιόδου.

 Η ΕΣΕΣ παρατάθηκε σιωπηρά την 1η Δεκεμβρίου 2018 και η τρέχουσα περίοδος λήγει στις 30 Νοεμβρίου 2025.

 Σύμφωνα με το άρθρο 27 της ΕΣΕΣ, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να κοινοποιήσει στη Δημοκρατία του Καμερούν την απόφασή της να καταγγείλει την ΕΣΕΣ, το αργότερο έως τις 30 Νοεμβρίου 2024, ώστε να μην παραταθεί σιωπηρά.

Η καταγγελία της ΕΣΕΣ θα πρέπει να εγκριθεί εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης,και σύμφωνα με τις Συνθήκες, εναπόκειται στην Επιτροπή να προβεί, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην κοινοποίηση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταγγείλει την ΕΣΕΣ, όπως ορίζεται στο άρθρο 27 της ΕΣΕΣ,

Σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου,'όπως προαναφέρθηκε, εγκρίνεται εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης η καταγγελία της ΕΣΕΣ μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δημοκρατίας του Καμερούν σχετικά με την επιβολή της δασικής νομοθεσίας, τη διακυβέρνηση και το εμπόριο προϊόντων ξυλείας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία τέθηκε σε ισχύ την 1η Δεκεμβρίου 2011.

Η  απόφαση θα αρχίσει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΠΗΓΗ:ΕΕ

Μ.Κ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Προστασία των δημοσιογράφων και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες.