ΕΕ και Αλβανία:Στις 15 Οκτωβρίου 2024.ηδεύτερη συνεδρίαση της Διάσκεψης Προσχώρησης

 Μαρίνα Κουρμπέλα -pelazkarabo.@gmail.com11.10.2024.8.09μμ

 

Η δεύτερη συνεδρίαση της Διάσκεψης Προσχώρησης με την Αλβανία σε υπουργικό επίπεδο θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο στις 15 Οκτωβρίου 2024, και θα χρησιμεύσει για την έναρξη διαπραγματεύσεων   συμπεριλαμβανομένων των 8 ακόλουθων τομέων και των διαπραγματευτικών κεφαλαίων:

  • Λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών
  • Μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης
  • Κεφάλαιο 23 – Δικαστικό και θεμελιώδη δικαιώματα
  • Κεφάλαιο 24 – Δικαιοσύνη, ελευθερία και ασφάλεια
  • Οικονομικά κριτήρια
  • Κεφάλαιο 5 – Δημόσιες συμβάσεις
  • Κεφάλαιο 18 – Στατιστικά Στοιχεία
  • Κεφάλαιο 32 – Οικονομικός έλεγχος

Διευκρινίζεται,πως μετά την εισαγωγή της αναθεωρημένης μεθοδολογίας για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις το 2020, τα κεφάλαια διαπραγμάτευσης χωρίζονται σε έξι θεματικές ομάδες: 

Θεμελιώδεις αρχές· 

εσωτερική αγορά· 

ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς·

 Πράσινη ατζέντα και βιώσιμη συνδεσιμότητα· 

Πόροι, γεωργία και συνοχή· και 

Εξωτερικές σχέσεις.

Οι διαπραγματεύσεις για το σύμπλεγμα θεμελιωδών οργάνων ανοίγουν πρώτα και κλείνουν τελευταία. 

Η πρόοδος στο πλαίσιο αυτού του συμπλέγματος θα καθορίσει τον συνολικό ρυθμό των διαπραγματεύσεων.

 

Αίτηση προσχώρησης στην ΕΕ

Η Αλβανία υπέβαλε αίτηση προσχώρησης στην ΕΕ στις 24 Απριλίου 2009.

Στις 9 Νοεμβρίου 2010, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε τη γνώμη της σχετικά με την αίτηση προσχώρησης της Αλβανίας στην ΕΕ. Η Επιτροπή έκρινε ότι, για να μπορέσουν να αρχίσουν επισήμως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, η Αλβανία έπρεπε να επιτύχει έναν απαιτούμενο βαθμό συμμόρφωσης προς τα κριτήρια προσχώρησης, ιδίως δε να υλοποιήσει 12 βασικές προτεραιότητες που προσδιορίζονται στη γνώμη.

 Οι προτεραιότητες αυτές περιλάμβαναν την ολοκλήρωση των βασικών σταδίων της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης, τη θέσπιση και την εφαρμογή μεταρρυθμιστικής στρατηγικής για τον δικαστικό τομέα, την ενίσχυση της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, την ανάπτυξη ενός σταθερού ιστορικού επιδόσεων στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς και την ενίσχυση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τον Οκτώβριο του 2012, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε να χορηγηθεί στην Αλβανία η ιδιότητα της υποψήφιας χώρας με την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης βασικών μέτρων στον τομέα της μεταρρύθμισης του δικαστικού τομέα και της δημόσιας διοίκησης καθώς και στην αναθεώρηση του εσωτερικού κανονισμού του κοινοβουλίου.

Η Αλβανία έλαβε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας τον Ιούνιο του 2014.

Διαπραγματεύσεις προσχώρησης

Τον Απρίλιο του 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε σύσταση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία. Τον Ιούνιο του 2018, το Συμβούλιο εξέδωσε συμπεράσματα στα οποία συμφώνησε να ανταποκριθεί θετικά στην πρόοδο που σημείωσε η Αλβανία και να καθορίσει την πορεία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Ιούνιο του 2019. 

Το Συμβούλιο, σύμφωνα με σχετική ανακοινωσή του, υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη για την Αλβανία να παγιώσει περαιτέρω την πρόοδο σε ορισμένους βασικούς τομείς, όπως η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος και η καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

Στις 24 Μαρτίου 2020, οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κατέληξαν στην πολιτική τους συμφωνία για την έναρξη διαπραγματεύσεων προσχώρησης με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Ακολούθησε η έγκριση με γραπτή διαδικασία από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τις επόμενες ημέρες.

Συνεδριάσεις της διάσκεψης προσχώρησης

Μόλις αρχίζουν, οι διαπραγματεύσεις προσχώρησης πραγματοποιούνται στο πλαίσιο διακυβερνητικής διάσκεψης (που ονομάζεται επίσης «διάσκεψη προσχώρησης») μεταξύ υπουργών και πρέσβεων των κρατών μελών της ΕΕ και της υποψήφιας χώρας. Κατά τις διαπραγματεύσεις εξετάζονται 35 διαφορετικοί τομείς πολιτικής (που ονομάζονται κεφάλαια). Οι συνεδριάσεις αυτές μπορούν να πραγματοποιούνται είτε σε επίπεδο υπουργών είτε σε επίπεδο αναπληρωτών.

Στις 19 Ιουλίου 2022, η ΕΕ πραγματοποίησε την πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη με την Αλβανία.



Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Προστασία των δημοσιογράφων και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες.