ΕΕ και κράτη μέλη:100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στη χρηματοδότηση για το κλίμα έως το 2025.

 

 Χρηματοδότηση για το κλίμα: Το Συμβούλιο εγκρίνει συμπεράσματα ενόψει της COP29  
pelazkarabo@gmail.com - 8.10.2024.7.00μμ
 
 
 Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της είναι οι μεγαλύτεροι συνεισφορείς στον κόσμο στη διεθνή δημόσια χρηματοδότηση για το κλίμα και από το 2013 έχουν υπερδιπλασιάσει τη συνεισφορά τους στη χρηματοδότηση του κλίματος για τη στήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών.
 
 Η σχετική αναφορά γίνεται στην ανακοίνωση του Συμβουλίου,σχετικά με τα συμπεράσματα που  ενέκρινε, σήμερα,
 για τη χρηματοδότηση του κλίματος εν όψει της συνόδου της σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (UNFCCC) στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, από τις 11 έως τις 22 Νοεμβρίου 2024 (COP 29).
 
 Στα συμπεράσματά του το Συμβούλιο υπογραμμίζει, ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη της έχουν δεσμευτεί στον τρέχοντα στόχο των ανεπτυγμένων χωρών να κινητοποιήσουν συλλογικά 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στη χρηματοδότηση για το κλίμα έως το 2025. 
 
Αυτός ο στόχος επιτεύχθηκε για πρώτη φορά το 2022. Το Συμβούλιο υπογραμμίζει, επίσης την ισχυρή δέσμευσή του να συνεχίσει να παρέχει χρηματοδότηση για το κλίμα στο μέλλον και την πρόθεσή του να υποστηρίξει την επίτευξη φιλόδοξων νέων συλλογικών ποσοτικών στόχων μετά το 2025. 
 
 Όπως και τα προηγούμενα χρόνια,, τα συμπεράσματα δεν περιλαμβάνουν ακόμη το ποσό της συνεισφοράς της ΕΕ για το έτος 2023.
 
 Θα διατεθεί από την Επιτροπή και θα εγκριθεί από το Συμβούλιο χωριστά, εγκαίρως πριν από την έναρξη της COP29. 
 
 Ο κύριος στόχος για την επερχόμενη COP29 θα είναι η διαπραγμάτευση των νέων συλλογικών ποσοτικών στόχων (NCQGs) μετά το 2025.
 
 Κάθε χρόνο, η διάσκεψη των μερών (COP) της σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (UNFCCC) συνεδριάζει για να καθορίσει τις φιλοδοξίες και τις ευθύνες και να προσδιορίσει και να αξιολογήσει τα κλιματικά μέτρα.  
Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της είναι συμβαλλόμενα μέρη της Σύμβασης, η οποία έχει 198 μέρη (197 χώρες συν την Ευρωπαϊκή Ένωση) συνολικά. 
 
Σημειώνεται, πως η εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, η οποία για το τρέχον εξάμηνο είναι η Ουγγρική, μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκπροσωπούν την ΕΕ σε αυτές τις διεθνείς διασκέψεις κορυφής για το κλίμα.  
 
ΠΗΓΗ : ΣΥΜΒΟΎΛΙΟ
 
Μ.Κ.
 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Προστασία των δημοσιογράφων και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες.