EURES: Πώς η ΤΝ μπορεί να βελτιώσει τη διαδικασία απόκτησης ταλέντων;


Ενα  70 % των υπευθύνων ανθρώπινου δυναμικού σε ολόκληρη την Ευρώπη χρησιμοποιεί ένα είδος εργαλείου ΤΝ κατά την αναζήτηση ή την αξιολόγηση των υποψηφίων, γεγονός που υποδηλώνει ότι υπάρχει κάποιο όφελος σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους

15.9.2024.12.27μμ. pelazkarabo@gmail.com. Επαναδημοσίευση

 

Θα σας περνούσε ποτέ από το μυαλό ότι μπορεί στην πραγματικότητα να μιλάτε με ένα... διαλογικό ρομπότ; 

Αυτή είναι μόνο μια γεύση από τη νέα εποχή προσλήψεων, η οποία δεν φαίνεται να είναι πολύ μακριά.επισημαίνει η EURES σε ειδικό άρθρο της.

Οι τεχνολογίες ΤΝ έχουν διεισδύσει στη ζωή μας, υποσχόμενες αναβαθμισμένες εμπειρίες σε όλα, από την υγειονομική περίθαλψη και τα οικονομικά μέχρι τη διαχείριση του σπιτιού και τα ψώνια. Πώς τα πάει όμως η ΤΝ όταν εφαρμόζεται στην πρόσληψη ταλαντούχων ατόμων;

Βρίσκεστε σε μια εικονική συνέντευξη για δουλειά, και η ευγενική φωνή με ενσυναίσθηση στην άλλη πλευρά της σύνδεσης απαντάει αμέσως σε όλες τις ερωτήσεις σας, σας δίνει τις σωστές ενδείξεις για να συνεχίσετε τη συζήτηση και φαίνεται να σας καταλαβαίνει πραγματικά... Θα σας περνούσε ποτέ από το μυαλό ότι μπορεί στην πραγματικότητα να μιλάτε με ένα... διαλογικό ρομπότ; 

Αυτή είναι μόνο μια γεύση από τη νέα εποχή προσλήψεων, η οποία δεν φαίνεται να είναι πολύ μακριά.

Η ΤΝ γίνεται γρήγορα μέρος των τακτικών διαδικασιών πρόσληψης των εταιρειών. 

Ένα εντυπωσιακό 70 % των υπευθύνων ανθρώπινου δυναμικού σε ολόκληρη την Ευρώπη χρησιμοποιεί ένα είδος εργαλείου ΤΝ κατά την αναζήτηση ή την αξιολόγηση των υποψηφίων, γεγονός που υποδηλώνει ότι υπάρχει κάποιο όφελος σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους.Η διαλογική ΤΝ, για παράδειγμα, ένα υποσύνολο των τεχνολογιών ΤΝ που μπορεί να προσομοιώνει την ανθρώπινη λεκτική αλληλεπίδραση, είναι ένα από τα πιο καινοτόμα εργαλεία στο οπλοστάσιο των οργανισμών που αναζητούν να βρουν, να αξιολογήσουν και τελικά να προσλάβουν το καλύτερο άτομο για μια θέση εργασίας. Και τα εν λόγω οφέλη δεν είναι μονόπλευρα: η εμπειρία των αιτούντων μπορεί επίσης να ενισχυθεί με διάφορους τρόπους. 

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πρόσληψης, η ΤΝ μπορεί:

  • να αναλύει τις τάσεις της αγοράς και άλλες μετρήσεις, βοηθώντας τις εταιρείες να αξιολογήσουν τη διαθεσιμότητα ταλέντων·
  • να δημιουργεί ακριβείς περιγραφές θέσεων εργασίας, γρήγορα·
  • να επιλέγει το κοινό-στόχο και να «προωθεί» τις θέσεις εργασίας μόνο στους πιο κατάλληλους υποψηφίους, αντιστοιχίζοντας άμεσα τις δεξιότητες με τα κριτήρια της θέσης εργασίας·
  • να φιλτράρει τους αιτούντες ανάλογα με τις δεξιότητες και την εμπειρία τους·
  • να απαντά στις ερωτήσεις των αιτούντων·
  • να συντάσσει προσαρμοσμένες ερωτήσεις συνέντευξης·
  • να παρέχει βοήθεια για τον προγραμματισμό ή/και τη διεξαγωγή συνεντεύξεων·
  • να παρέχει όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται οι επιτυχόντες υποψήφιοι για την απρόσκοπτη ένταξη.

Ποια είναι τα οφέλη από την αξιοποίηση της ΤΝ στις προσλήψεις;

  • Αποτελεσματικότητα και ταχύτητα. Αυτοματοποιώντας τη διαδικασία αρχικής διαλογής, οι υπεύθυνοι προσλήψεων μπορούν να εξοικονομήσουν ώρες εξετάζοντας βιογραφικά σημειώματα για να δημιουργήσουν έναν περιορισμένο κατάλογο υποψηφίων. Οι αλγόριθμοι ΤΝ μπορούν να αναλάβουν αυτή την εργασία, προσδιορίζοντας σχεδόν αμέσως τους πλέον κατάλληλους υποψηφίους.
  • Ευελιξία επικοινωνίας. Η ΤΝ δεν περιορίζεται στις συμβατικές ώρες και είναι διαθέσιμη για να απαντά στα ερωτήματα των υποψηφίων κατά τη διάρκεια ενός πολύ ευρύτερου χρονικού φάσματος, δημιουργώντας βολικές λύσεις τόσο για την εταιρεία όσο και για τους αιτούντες. 
  • Ενισχυμένη αξιολόγηση των υποψηφίων. Η ΤΝ πραγματοποιεί έξυπνη διαλογή εξετάζοντας πέρα από το ιστορικό και την εμπειρία: μπορεί να εντοπίσει μη λεκτικές ενδείξεις που δίνουν πολλά στοιχεία για την προσωπικότητα ενός υποψηφίου και για το πώς θα ταιριάξει στην κουλτούρα της εταιρείας.
  • Πιο φιλική για τον υποψήφιο διαδικασία υποβολής αιτήσεων. Τα εργαλεία ΤΝ μπορούν να απαντούν σε ερωτήσεις, να προγραμματίζουν συνεντεύξεις και να παρέχουν ανατροφοδότηση σε πραγματικό χρόνο, βοηθώντας τους υποψηφίους να περάσουν την επίπονη διαδικασία επιλογής.

Υπάρχουν ακόμη πολλά ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν όταν εμπλέκεται η ΤΝ στην πρόσληψη προσωπικού. Η εμπιστοσύνη των ανθρώπων παραμένει ένα μεγάλο εμπόδιο: πολλοί αποστρέφονται την ιδέα της «μη ανθρώπινης» αλληλεπίδραση Εκτός από αυτό, υπάρχει το ηθικό ζήτημα της προστασίας των δεδομένων και της αλγοριθμικής διαφάνειας, καθώς και το ερώτημα εάν η ΤΝ μπορεί πραγματικά να λειτουργήσει με δίκαιο και αμερόληπτο τρόπο. Καθώς ο τρόπος με τον οποίο εργαζόμαστε εξελίσσεται ραγδαία, είναι βέβαιο ότι πρέπει να επιβιβαστούμε στο τρένο της ΤΝ αν θέλουμε να συμβαδίζουμε με τις τεχνολογικές εξελίξεις. Ευτυχώς, η ανθρώπινη νοημοσύνη μας απέχει πολύ από το να παραιτηθεί από το «εισιτήριο της πρώτης θέσης»

 ΠΗΓΗ:EURES

M.K.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Προστασία των δημοσιογράφων και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες.