Δικαστήριο της ΕΕ:Απόφαση στην υπόθεση: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία κ.λπ.

 

Απόφαση του Δικαστηρίου στην υπόθεση (C-66/23) | Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία κ.λπ. κατά Υπουργού Εσωτερικών κ.λπ.

Ποια είδη πτηνών πρέπει να προστατεύονται στις ζώνες ειδικής προστασίας που καθορίζονται από τα κράτη μέλη;

 

 12.9.2024.7.00μμ

Κατά το Δικαστήριο της ΕΕ,σύμφωνα με τη σημερινή αποφασή του, τα κράτη μέλη υποχρεούνται να καθορίζουν, για κάθε ζώνη ειδικής προστασίας (ΖΕΠ) θεωρούμενη μεμονωμένα, στόχους και μέτρα διατηρήσεως που αφορούν όλα τα προστατευόμενα είδη καθώς και τον οικότοπό τους

Εναπόκειται στα κράτη μέλη να καθορίσουν προτεραιότητες ανάλογα με τη σημασία αυτών των ειδών

Διάφοροι σύλλογοι και μεγάλος αριθμός ιδιωτών αμφισβητούν τη μεταφορά της «οδηγίας για την προστασία των πτηνών» (οδηγία 2009/147/ΕΚ), σε συνδυασμό με την «οδηγία για τους οικοτόπους» (οδηγία 79/409/ΕΟΚ) στην ελληνική έννομη τάξη (κοινή υπουργική εντολή αριθ. 8353/276/E103).

 Σχετικά με το θέμα,το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε να υποβάλει στο Δικαστήριο τρία προδικαστικά ερωτήματα. Με την υπό κρίση αίτηση προδικαστικής αποφάσεως ζητείται να διευκρινιστεί αν τα μέτρα αυτά μπορούν να αφορούν αποκλειστικά και μόνο την προστασία των ειδών πτηνών που υπήρξαν καθοριστικά για τον χαρακτηρισμό του οικείου τόπου ως ΖΕΠ, ήτοι των ειδών πτηνών για την προστασία των οποίων ο εν λόγω τόπος είναι ο πλέον κατάλληλος, ή πρέπει να εκτείνονται και στα άλλα πτηνά του παραρτήματος Ι και τα αποδημητικά είδη που επίσης απαντούν στον εν λόγω τόπο.

Με τη σημερινή του απόφαση το Δικαστήριο της ΕΕ -ΔΕΕ,αποφαίνεται ότι τα κράτη μέλη έχουν την υποχρέωση να καθορίζουν, για κάθε ζώνη ειδικής προστασίας θεωρούμενη μεμονωμένα, στόχους και μέτρα διατήρησης που να αφορούν όλα τα είδη πτηνών που αναφέρονται στο παράρτημα Ι της οδηγίας 2009/147 και τα αποδημητικά είδη που δεν περιλαμβάνονται στο παράρτημα αυτό, των οποίων η έλευση είναι τακτική, καθώς και τον οικότοπό τους.

Στο πλαίσιο αυτό, εναπόκειται στα κράτη μέλη να καθορίζουν προτεραιότητες αναλόγως της σημασίας των μέτρων αυτών για την επίτευξη των στόχων διατήρησης του συνόλου των εν λόγω ειδών.

Επιπλέον, η υποχρέωση διενέργειας εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων σχεδίων βάσει της οδηγίας 2011/92/ΕΕ, για την εκτίμηση των επιπτώσεων ορισμένων σχεδίων δημοσίων και ιδιωτικών έργων στο περιβάλλον, όπως τροποποιήθηκε με την οδηγία 2014/52/ΕΕ, δεν ασκεί επιρροή στο περιεχόμενο των υποχρεώσεων που απορρέουν από το άρθρο 4, παράγραφοι 1 και 2, της οδηγίας 2009/147 καθώς και το άρθρο 6, παράγραφοι 2 έως 4, της οδηγίας 92/43.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Προστασία των δημοσιογράφων και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες.