Η έννοια του ευρωπαϊκού πτυχίου :Συζήτηση στο Συμβούλιο

 Κατά τη διάρκεια της συνόδου, η Προεδρία θα ζητήσει γνωμοδοτήσεις και καθοδήγηση από τους υπουργούς προκειμένου να συμβάλει στη θέση του Συμβουλίου σχετικά με την έννοια του ευρωπαϊκού πτυχίο

pelazkarabo@gmail.com- 15.9.2024.7.00μμ


Φιλόδοξες πρωτοβουλίες αναλαμβάνει η ουγγρική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για την αντιμετώπιση των κενών στη λειτουργία του ευρωπαϊκού συστήματος καινοτομίας. ιδιαίτερά του κατακερματισμού του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΧΕ), τόσο στο επίπεδο του οικοσυστήματος καινοτομίας όσο και γεωγραφικά.
 
Το θέμα θα συζητηθεί στην άτυπη σύνοδος των Υπουργών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Έρευνας,που θα γίνει αύριο,16 Σεπτεμβρίου και μεθαύριο,17 του ίδιου μηνός στη Βουδαπέστη.

Όπως επισημαίνει η ουγγρική Προεδρία, μία από τις προτεραιότητές της, είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι πεπεισμένη ότι προς την κατεύθυνση αυτή, η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών οικοσυστημάτων έρευνας και καινοτομίας αποτελεί το βασικό μέσο.

Αυτό απαιτεί την αντιμετώπιση των κενών στη λειτουργία του ευρωπαϊκού συστήματος καινοτομίας. Μεταξύ αυτών των κενών, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αντιμετωπιστεί ο κατακερματισμός του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΧΕ), τόσο στο επίπεδο του οικοσυστήματος καινοτομίας όσο και γεωγραφικά.

Η ημερήσια διάταξη της υπουργικής συνόδου περιλαμβάνει την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας έρευνας και καινοτομίας και την υπέρβαση του κατακερματισμού του ΕΧΕ.

 Τα αποτελέσματα της συνόδου θα εξεταστούν κατά την προετοιμασία των συμπερασμάτων του Συμβουλίου για το θέμα αυτό. Ο τομέας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Ευρώπης πρέπει να παραμείνει ανταγωνιστικός σε παγκόσμιο επίπεδο,τονίζει η προεδρία.

Στην ανακοίνωσή της που δημοσιεύθηκε στις 27 Μαρτίου, η Επιτροπή παρουσίασε την πρότασή της για το ευρωπαϊκό πτυχίο (σήμα). 

Κατά τη διάρκεια της συνόδου, η Προεδρία θα ζητήσει γνωμοδοτήσεις και καθοδήγηση από τους υπουργούς προκειμένου να συμβάλει στη θέση του Συμβουλίου σχετικά με την έννοια του ευρωπαϊκού πτυχίου.

Μ.Κ.




Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Προστασία των δημοσιογράφων και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες.