Προσοχή: Η κατάργηση Σένγκεν ακουμπά την Ενιαία Αγορά της ΕΕ


Μαρίνα Κουρμπέλα - 13 Σεπτεμβρίου 2024,3.07μμ

 

Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για το μεταναστευτικό σχετικά με την απόφαση της Γερμανίας, ότι η λύση δε μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση του Σένγκεν, πρέπει να επισημάνουμε, πως θίγουν ένα πολυδιάστατο θέμα, που θα το συναντήσουμε, ως τέτοιο, σύντομα.

Μεταναστευτικό, το ένα μέρος

Πρώτον

Το θέμα Σένγκεν ακουμπά την Ενιαία Αγορά, και ως τέτοιο δεν είναι μονοδιάστατο.

Αν κάποια χώρα μέλος της ΕΕ, μιμηθεί τη Γερμανία, αλλά για δικούς της, εθνικούς λόγους θελήσει μονομερή, προσωρινή κατάργηση Σένγκεν για πολίτες άλλης χώρας μέλους, οι ασκοί του Αιόλου άνοιξαν για καλά σχετικά με το μεγαλύτερο επίτευγμα της ΕΕ,την Ενιαία Αγορά1

Το τέταρτο αγαθό της Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ, η ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, τραυματίζεται, και ίσως αρχίζει, έτσι, το δέντρο, να γίνεται θάμνος.

Σε μια άλλη χρονική στιγμή, στο πλαίσιο της πολίτικης και κοινωνικής ρευστότητας που ζούμε περιστοιχιζόμενοι από πολέμους, εγκληματικότητα και με έντονες ενδοενωσιακές, κομματικές συγκρούσεις, ίσως βρεθούν χώρες που θα θελήσουν να καταργήσουν, μία άλλη από τις υπόλοιπες τρεις ελευθερίες της Ενιαίας Αγοράς. Την ελεύθερη κυκλοφορία των προϊόντων, η κεφαλαίων, η υπηρεσιών.

Αυτά, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται, όσο ποτέ πριν, να στηρίξει αρχές, και πολλά, και σημαντικά επιτεύγματα, που δεν είναι και λίγα.

Οι άσπονδοι φίλοι, στην αρένα του διεθνή ανταγωνισμού καραδοκούν.

Το άλλο μέρος του Μεταναστευτικού: Το μετά

Αν με τον ένα η άλλο τρόπο κρατήσουμε τους μετανάστες , πού έχουν,ήδη έρθει,εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να περιοριστούμε στην ΕΕ, αυτοί οι άνθρωποι τι θα κάνουν; Που θα πάνε, πως θα ζήσουν; Οι άλλοι που ετοιμάζονται να ξεκινήσουν για της Ευρώπη, θα αναβάλλουν. Ωστόσο οι εγκλωβισμένοι σε Θάλασσες και βουνά, οι ανεπιθύμητοι, τι θα κάνουν; Ούτε να γυρίσουν πίσω μπορούν, γιατί αγόρασαν όπως και όπως εισιτήριο χωρίς επιστροφή.

Αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, που πρέπει η ΕΕ να επιλύσει, ταυτόχρονα με τον περιορισμό των αφίξεων.

Είναι η φιλάνθρωπη διάσταση που εδώ δε μπορούμε να  αγνοήσουμε, αλλά και η διάσταση των εξωτερικών σχέσεων.

Οι χώρες προέλευσης σε μια μη ανθρώπινη αντιμετώπιση των πολιτών τους που έφθασαν στην Ευρώπη και βρίσκονται μπροστά σε κλειστές πόρτες, ανυπεράσπιστοι, θα αντιδράσουν. Και οι σχέσεις με την ΕΕ, θα δοκιμαστούν με αρνητικές επιπτώσεις και για τις δύο πλευρές. 

Η χρυσή τομή με ανθρωποκεντρικές δράσεις που,ταυτόχρονα, υπηρετούν συμφέροντα ΕΕ και μεταναστών μπορεί να βρεθεί.

Συνεχίζεται

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Προστασία των δημοσιογράφων και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες.