Μεγάλη αύξηση κρουσμάτων κοκκύτη στην ΕΕ/ΕΟΧ: βρέφη κάτω των έξι μηνών διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο

Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων-Σημερινή δημοσίευση

pelazkarabo@gmail.com - 8  Mαίου 2024, 4.27μμ

Κατά τη διάρκεια του 2023 και έως τον Απρίλιο του 2024, οι χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ ανέφεραν σχεδόν 60.000 κρούσματα, μια αύξηση πάνω από 10 φορές σε σύγκριση με το 2022 και το 2021.

( Στον Ευρωπαικό Οικονομικό Χώρο  - ΕΟΧ μετέχουν  οι 27 χ,ωρες μέλη της ΕΕ και 3 από την Ευρωπαική ΖώνηΕλευθέρων Συναλλαγών - ΕΖΕΣ,η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και η Νορβηγία)

Ο κοκκύτης, μια ενδημική ασθένεια στην ΕΕ/ΕΟΧ και παγκοσμίως που προκαλεί μεγαλύτερες επιδημίες κάθε τρία έως πέντε χρόνια ακόμη και σε χώρες με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, παραμένει μια σημαντική πρόκληση για τη δημόσια υγεία.
Τα βρέφη κάτω των έξι μηνών, μη ανοσοποιημένα ή μερικώς ανοσοποιημένα, αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών εκβάσεων της νόσου, με την πλειονότητα των νοσηλειών και των θανάτων που σχετίζονται με τον κοκκύτη να σημειώνονται σε αυτήν την ευάλωτη ηλικιακή ομάδα.

Η Στέλλα Κυριακίδη, Επίτροπος της ΕΕ για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων δήλωσε,πως η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κοκκύτη σε όλη την Ευρώπη δείχνει την ανάγκη επαγρύπνησης. Είναι μια σοβαρή ασθένεια, ιδιαίτερα στα βρέφη. Έχουμε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια που μπορούν να το αποτρέψουν. Ο εμβολιασμός είναι το βασικό μας εργαλείο για να σώσουμε ζωές και να σταματήσουμε την περαιτέρω εξάπλωση της νόσου».

Επίσης,ο Andrea Ammon, Διευθυντής του ECDCδ'ηλωσε,σχετικά:: «Καθώς αντιμετωπίζουμε αυτήν την επιδημία κοκκύτη, είναι σημαντικό να θυμόμαστε τις ζωές που διακυβεύονται, ειδικά τα μικρά μας. Τα εμβόλια κατά του κοκκύτη έχουν αποδειχθεί ασφαλή και αποτελεσματικά, και κάθε ενέργεια που κάνουμε σήμερα διαμορφώνει την υγεία του αύριο. Έχουμε ευθύνη, ως γονείς ή ως επαγγελματίες δημόσιας υγείας, να προστατεύσουμε την πιο ευάλωτη ομάδα από τις θανατηφόρες επιπτώσεις αυτής της ασθένειας».

Οι αρχές δημόσιας υγείας ενθαρρύνονται να ενισχύσουν τα προγράμματα εμβολιασμού και να επιτύχουν και να διατηρήσουν υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, συμπεριλαμβανομένης της έγκαιρης και πλήρους ολοκλήρωσης των σειρών πρωτογενούς εμβολιασμού και των επακόλουθων αναμνηστικών δόσεων, σύμφωνα με τις εθνικές συστάσεις. Επιπλέον, ο εμβολιασμός κατά του κοκκύτη κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός στην πρόληψη ασθενειών και θανάτου μεταξύ νεογνών που είναι ακόμη πολύ μικρά για να εμβολιαστούν. Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ συνιστούν πλέον τέτοιο μητρικό εμβόλιο εκτός από το πρόγραμμα συνήθους παιδικού εμβολιασμού.

Τα αυξημένα επίπεδα του κοκκύτη μπορεί να συνδεθούν με διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των αναμενόμενων κορυφών επιδημίας, των ατόμων που δεν έχουν εμβολιαστεί ή που δεν έχουν ενημερωμένα εμβόλια, της φθίνουσας ανοσίας και της μειωμένης φυσικής ενίσχυσης στο συνολικό πληθυσμό κατά τη διάρκεια της Πανδημία covid-19.

Ενώ τα βρέφη διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών εκβάσεων και θανάτου, οι ηλικιωμένοι ενήλικες και τα άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με υποκείμενες παθήσεις αντιμετωπίζουν επίσης αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου και νοσηλείας.


Μετά από μερικά χρόνια περιορισμένης κυκλοφορίας στην ΕΕ/ΕΟΧ, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, αναφέρθηκαν περισσότερα από 25.000 κρούσματα κοκκύτη το 2023 και περισσότερα από 32.000 μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου 2024. Παρόμοιοι αριθμοί παρατηρήθηκαν το 2016 (41 026) και 2019 (34 468).

Επιδημιολογική κατάσταση

Ο κοκκύτης είναι μια ενδημική ασθένεια στην ΕΕ/ΕΟΧ και παγκοσμίως. Κάθε τρία έως πέντε χρόνια, αναμένονται μεγαλύτερες επιδημίες ακόμη και με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Μετά από μερικά χρόνια περιορισμένης κυκλοφορίας στην ΕΕ/ΕΟΧ, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, αναφέρθηκαν περισσότερα από 25.000 κρούσματα κοκκύτη το 2023 και περισσότερα από 32.000 μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου 2024. Παρόμοιοι αριθμοί παρατηρήθηκαν το 2016 (41 026) και 2019 (34 468).

Κατά την περίοδο 2023-2024, σε 17 χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ, τα βρέφη (ηλικίες κάτω του ενός έτους) αντιπροσώπευαν την ομάδα με την υψηλότερη αναφερόμενη επίπτωση, ενώ σε έξι χώρες, η υψηλότερη επίπτωση αναφέρεται στους εφήβους 10-19 ετών. Η πλειοψηφία των θανάτων σημειώθηκε σε βρέφη.

 Αυτά τα δεδομένα επιτήρησης πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή λόγω των γνωστών διαφορών στα συστήματα επιτήρησης των κρατών μελών, στη διαθεσιμότητα εργαστηριακών μεθόδων, στις πρακτικές δοκιμών, καθώς και στα προγράμματα εμβολιασμού. Επιπλέον, η διαπίστωση των περιπτώσεων μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα. Σε πολλές χώρες, τα μητρικά προγράμματα εμβολιασμού χρησιμοποιούνται για την προστασία των βρεφών κατά τους πρώτους μήνες της ζωής. Ωστόσο, τα δεδομένα κάλυψης, όπου είναι διαθέσιμα για τέτοια προγράμματα, φαίνεται ότι δεν είναι βέλτιστα.

Η παρατηρούμενη επιδημιολογική εικόνα μπορεί να αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες, οι οποίοι περιλαμβάνουν: αναμενόμενες κορυφές επιδημίας, παρουσία μη εμβολιασμένων ή μη εμβολιασμένων ατόμων, μειωμένη ανοσία, μειωμένη συμβολή φυσικής ενίσχυσης στο συνολικό πληθυσμό κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19 .

Εκτίμηση κινδύνου

Ο κίνδυνος από τον κοκκύτη αξιολογήθηκε για τέσσερις διαφορετικές ομάδες πληθυσμού ως προϊόν της πιθανότητας μόλυνσης και των επιπτώσεών της. Ο συνολικός κίνδυνος εκτιμάται ως υψηλός για μη ανοσοποιημένα ή μερικώς ανοσοποιημένα βρέφη ηλικίας <6 μηνών , καθώς αντιπροσωπεύουν την ομάδα με την υψηλότερη νοσηρότητα και θνησιμότητα από κοκκύτη.

Βρέφη >6 μηνών και παιδιά ηλικίας έως 15 ετών διατρέχουν μέτριο κίνδυνο εάν είναι μη ανοσοποιημένα ή μερικώς ανοσοποιημένα και έχουν χαμηλό κίνδυνο εάν είναι πλήρως εμβολιασμένα σύμφωνα με τα εθνικά προγράμματα εμβολιασμού.

Οι μεγαλύτεροι έφηβοι >16 ετών και οι ενήλικες έως 64 ετών έχουν μέτριο κίνδυνο ο οποίος μειώνεται σε χαμηλό εάν έχουν λάβει πρόσφατα αναμνηστική δόση.

Τέλος, ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας (≥ 65 ετών) και άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με υποκείμενες παθήσεις όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) ή ανοσοκαταστολή, έχουν συνολικό μέτριο κίνδυνο από κοκκύτη, με μέτρια πιθανότητα μόλυνσης και μέτρια επίπτωση (δηλαδή υψηλότερη πιθανότητα να εμφανίσετε σοβαρή ασθένεια από τα άτομα της νεότερης ηλικίας/ομάδας).
 

συστάσεις

Ο πρωταρχικός στόχος των εθνικών προγραμμάτων εμβολιασμού κατά του κοκκύτη στις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ πρέπει να είναι ο περιορισμός της νοσηρότητας και της θνησιμότητας στα νεογέννητα βρέφη. Για το σκοπό αυτό, και ενόψει των συνεχιζόμενων επιδημιών κοκκύτη, το ECDC ενθαρρύνει τις αρχές δημόσιας υγείας της ΕΕ/ΕΟΧ να επικεντρωθούν στους ακόλουθους τομείς:

  • Επίτευξη και διατήρηση  υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης μέσω της έγκαιρης και πλήρους ολοκλήρωσης του κοκκύτη Σειρές πρωτογενών εμβολιασμών και επακόλουθοι ενισχυτές που συνιστώνται σε εθνικό επίπεδο.

  • Εκτός από το πρόγραμμα ρουτίνας,  ο μητρικός εμβολιασμός  είναι μια εξαιρετικά αποτελεσματική προσέγγιση για την πρόληψη ασθενειών και θανάτου σε μικρά βρέφη. Υπάρχει ανάγκη να ενισχυθούν οι παρεμβάσεις για τη βελτίωση της πρόσβασης και της εφαρμογής των πολιτικών εμβολιασμού της παιδικής ηλικίας και της μητέρας. Η επανεξέταση και, εάν χρειαστεί, η αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων εμβολιασμού θα επιτρέψει την παρακολούθηση της κατάστασης εμβολιασμού σε διαφορετικούς παρόχους και στα στάδια της ζωής για τη στρατηγική ενημέρωση των προγραμμάτων εμβολιασμού.

  • Αύξηση της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας  σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση του κοκκύτη στη γεωγραφική τους περιοχή, την κλινική παρουσίαση του κοκκύτη και την πρόληψη μέσω εμβολιασμού: εάν χρειάζεται, αναπτύξτε πρωτόκολλα για τη διαχείριση περιστατικών με παρατεταμένο βήχα και εργαστηριακά επιβεβαιωμένο κοκκύτη. Ο κοκκύτης μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα όλων των ηλικιών με ποικίλη κλινική εικόνα και η κλινική υποψία είναι συχνά χαμηλή. Εάν χρειάζεται, θα πρέπει να περιγραφούν οι επιλογές δοκιμών για την επιβεβαίωση της νόσου
  • .
  • Συνέχιση της επιτήρησης του κοκκύτη και διασφάλιση της ικανότητας της δημόσιας υγείας για έγκαιρη ανίχνευση, διάγνωση, απόκριση και έλεγχο εστιών , συμπεριλαμβανομένης της κατάλληλης ιχνηλάτησης επαφών γύρω από τα κρούσματα για την προστασία των στενών επαφών σε κίνδυνο σοβαρής νόσου. Η παρακολούθηση και η αναφορά της  αντοχής του B. pertussis  στα μακρολίδια είναι σημαντική.

  • Χρησιμοποιήστε την επικοινωνία κινδύνου σχετικά με τη νόσο και τη σημασία του εμβολιασμού , καθώς και στρατηγικές για την προώθηση της αποδοχής και της πρόσληψης του εμβολίου.  Οι πληροφορίες για τον κοκκύτη πρέπει να τονίσουν ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια και ότι υπάρχει ανάγκη προστασίας των βρεφών 

  • . Οι συστάσεις των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης είναι πολύ σημαντικές για την απορρόφηση του μητρικού εμβολιασμού, σε χώρες που διαθέτουν τέτοια προγράμματα και για την έγκαιρη ολοκλήρωση της σειράς πρωτογενών εμβολιασμών και των ενισχυτών. Οι παράγοντες που επηρεάζουν την αποδοχή του εμβολίου κοκκύτη πρέπει να διερευνηθούν.


πηγη:Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιορτάζουν,σήμερα: ο Άγιος Μιχαήλ ο Χωνιάτης, Μητροπολίτης Αθηνών, Ο άγιος Ανδρέας, αρχιεπίσκοπος Κρήτης,καιι...