Οι γυναίκες της Ευρώπης : Με την 'εκδοση σειράς νέων νόμων, η ΕΕ ενισχύει σημαντικά την ισότητα

 pelazkarabo@gmail.com - 8 Μαίου 2024- 2.07μμ

Αν  χαρακτηρίζαμε τις δύο- τρείς τελευταίες ημέρες, ως  Ημέρες των Γυναικών της Ευρώπης, δεν θα ήταν υπερβολή, ακόμη και με μόνο το γεγοός, ¨οτι εκδόθηκε ο πρώτος  νόμος της ΕΕ για την καταπολέμηση της βίας  κατά των γυναικών, και της ενδοοικογενειακής βίας. ο οποίος ποινικοποιεί τις σχετικές δράσεις. 

Αλλά δεν είναι μόνο αυτός, ο νόμος.

Χθες,  εκδόθηκαν από το Συμβούλιο επίσημα δύο οδηγίες για την ενίσχυση του ρόλου των φορέων ισότητας σε ολόκληρη την ΕΕ.

Πρόκειται για τους φορείς ισότητας σχετικά με την προώθηση της ίσης μεταχείρισης, την καταπολέμηση των διακρίσεων και την παροχή βοήθειας στα θύματα


Οι νέοι ρυθμίσεις, που προβλέπουν οι νέες οδηγίε  θα βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα αυτών των φορέων και θα εγγυηθούν την ανεξαρτησία τους. 

Οι οδηγίες θεσπίζουν κοινές ελάχιστες απαιτήσεις σε επίπεδο ΕΕ για φορείς ισότητας σε διάφορους βασικούς τομείς, όπως είναι,μεταξύ άλλων, η νομική απαίτηση για τους φορείς ισότητας να είναι ανεξάρτητοι από εξωτερικές επιρροές και η νομική απαίτηση παροχής στους φορείς αυτούς, επαρκών ανθρώπινων, τεχνικών και οικονομικών πόρων στους φορείς ισότητας


Επίσης,χθες, το Συμβούλιο Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτών, που συνεδρίασε, στις Βρυξέλλες,στα Συμπερασματά του επισημαίνει, 'οτι η οικονομική ανεξαρτησία είναι απαραίτητη για την πραγματική ισότητα των φύλων, καθώς δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες να έχουν τον έλεγχο της ζωής και των επιλογών τους



Στα συμπεράσματα αυτά, που εκδόθηκαν με βάση την έκθεση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE), οι αρμόδιοι υπουργοί των χωρών μελών της ΕΕ, που μετείχαν στη σύνοδο του Συμουλίου, ζητούν ισχυρότερα μέτρα για την προώθηση της οικονομικής ενδυνάμωσης και της οικονομικής ανεξαρτησίας των γυναικών.


Ζητούν,επίσης, την  ενσωμάτωση της προοπτικής της ισότητας των φύλων στις οικονομικές και χρηματοοικονομικές πολιτικές και νομοθεσία, την αντιμετώπιση της οικονομικής βίας λόγω φύλου, την αντιμετώπιση του χάσματος αμοιβών μεταξύ των φύλων και τη βελτίωση της διαθεσιμότητας δεδομένα κατανεμημένα κατά φύλο σε βασικούς τομείς όπως οι δημοσιονομικές πολιτικές, η οικονομική βία, ο ατομικός πλούτος και η οικονομία της φροντίδας.


Οπως δήλωσε η Marie-Colline Leroy, βελγίδα υφυπουργός για την ισότητα των φύλων, τις ίσες ευκαιρίες και τη διαφορετικότητα,η οικονομική ανεξαρτησία είναι απαραίτητη για την πραγματική ισότητα των φύλων, καθώς δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες να έχουν τον έλεγχο της ζωής και των επιλογών τους. Πολύ συχνά, ωστόσο, οι γυναίκες εμποδίζονται από το να επιτύχουν οικονομική ανεξαρτησία από παράγοντες όπως το χάσμα στις αμοιβές μεταξύ των φύλων, η ανισότητα στις συντάξεις, η χαμηλή συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό και τα επίμονα στερεότυπα φύλου.Στα συμπεράσματά του, το Συμβούλιο ζητά να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε εθνικό επίπεδο για την καλύτερη κατανόηση και αντιμετώπιση των παραγόντων, που εμποδίζουν τις γυναίκες στην Ευρώπη να επιτύχουν οικονομική ανεξαρτησία.

Στην ίδια σύνοδο,συζητήθηκαν και υπο έκδοση οδηγίες, που αφορούν τις γυναίκες

 Συγκεκριμένα:


Οδηγία για την ίση μεταχείριση


Οι Υπουργοί συζήτησαν σχετικά την προτεινόμενη οδηγία του Συμβουλίου για την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης μεταξύ ατόμων ανεξαρτήτως θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού σε τομείς διαφορετικούς από την απασχόληση (οδηγία για την ίση μεταχείριση). 

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην πρόοδο που έχει ήδη σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις και στη δράση που έπρεπε ακόμη να αναληφθεί προκειμένου να επιτευχθεί μια γενική προσέγγιση (συμβιβασμός για τη θέση του Συμβουλίου) κατά τη βελγική Προεδρία. 


Η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών εξέφρασε την υποστήριξή της για το συμβιβαστικό κείμενο ως έχει και ζήτησε την ταχεία έγκριση της οδηγίας.



Οι υπουργοί συζήτησαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην πολιτική, συμπεριλαμβανομένης της βίας λόγω φύλου (ιδίως της διαδικτυακής παρενόχλησης και της ρητορικής μίσους), των στερεότυπων φύλων και της άνισης κατανομής των ευθυνών φροντίδας, και σημείωσαν ότι αυτά τα ζητήματα ήταν συχνά πιο σημαντικά για τις γυναίκες που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες . 

Παρουσίασαν τις στρατηγικές και τους μηχανισμούς που χρησιμοποιούνται στις χώρες τους για την αύξηση της εκπροσώπησης των γυναικών στη λήψη αποφάσεων και την προώθηση της ισότητας των φύλων στους ηγετικούς ρόλους. 


Διερεύνησαν επίσης πιθανές πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να εισαχθούν σε επίπεδο ΕΕ για την περαιτέρω προώθηση της συμμετοχής των γυναικών στη δημόσια ζωή, όπως: η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών. ευαισθητοποίηση· ενσωμάτωση της προοπτικής της ισότητας των φύλων σε όλες τις πολιτικές της ΕΕ· ίση εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών σε θέσεις λήψης αποφάσεων σε επίπεδο ΕΕ· και θεσμικούς μηχανισμούς που αποδεικνύουν τη συνεχή δέσμευση για την οικοδόμηση μιας Ένωσης Ισότητας, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας Στρατηγικής της ΕΕ για την Ισότητα των Φύλων μετά το 2025, ενός αφοσιωμένου Επιτρόπου για την Ισότητα και ενός Σώματος Επιτρόπων ισότητας των φύλων. 



πηγη: Συμβούλιο



Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιορτάζουν,σήμερα: ο Άγιος Μιχαήλ ο Χωνιάτης, Μητροπολίτης Αθηνών, Ο άγιος Ανδρέας, αρχιεπίσκοπος Κρήτης,καιι...