Σήμερα συνεδριάζουν : Συμβούλιο και Ευρωπαικό Κοινοβούλιο


Μαρίνα Κουρμπέλα -pelazkarabo@gmail.com - 22 Απριλίου 2024-11.47 πμ

Συμβούλιο, σήμερα

Συνεδριάζει,σήμερα,στο Λουξεμβούργο,το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων τη ΕΕ,με συμμετοχή του Υπουργου Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη΄

Το Βέλγιο θα εκπροσωπηθεί από τον Υπουργό Hadja Lahbib, ενώ της  συνεδρίασης θα προεδρεύσει ο Josep Borrell, Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις.

Στην ημερήσια διάταξη προβλέπεται να συζητηθούν τα θέματα:

  • Ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας – κοινή συνεδρίαση με τους υπουργούς Άμυνας
  • Κατάσταση στη Μέση Ανατολή
  • Σουδάν

Ευρωπαικό Κοινοβούλιο
 
Συνεδριάζει , την τρέχουσα εβδομάδα η Ολομέλεια του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, και ένα
 ενδιαφέρον θέμα, για τους καταναλωτλες, που προβλέπεται να συζητηθεί, σήμερα, είναι το  δικαίωμα στην πρόταση επισκευής.

Πρόκειται για την έθεση της Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών, του Ευρωκοινοβουλίου,με  Εισηγητή: René Repasi

Εισηγητή για τη γνωμοδότηση της συνδεδεμένης επιτροπής σύμφωνα με το άρθρο 57 του Κανονισμού
Sunčana Glavak, Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων
Στην έκθεση,σχετικά με την πρόταση οδηγίας  για την προώθηση της επισκευής αγαθών και την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2017/2394, των οδηγιών (ΕΕ) 2019/771 και (ΕΕ) 2020/1828, ο εισηγητής ,επισημαίνει, πως η προταση οδηγίας της Επιτροπής

 για κοινούς κανόνες για την προώθηση της επισκευής αγαθών αποσκοπεί στο να καταστήσει ελκυστικότερη την επισκευή ελαττωματικών προϊόντων και, συνεπώς, να αυξήσει την ποσότητα των καταναλωτικών αγαθών που επισκευάζονται αντί να πετιούνται.

 Αρκετές μελέτες και έρευνες έχουν δείξει, ότι οι καταναλωτές έχουν θετική στάση απέναντι στην επισκευή αγαθών. Ως εκ τούτου, ο εισηγητής επιθυμεί να υποστηρίξει αυτές τις τάσεις στην καταναλωτική και επιχειρηματική συμπεριφορά και να προωθήσει το λεγόμενο δικαίωμα στην επισκευή. 

Η έκθεση ακολουθεί τις γραμμές της πρότασης της Επιτροπής για να καταστεί δυνατή η συμμετοχή των καταναλωτών στην Πράσινη Μετάβαση προς μια βιώσιμη και κυκλική οικονομία. Από την άποψη αυτή, ο εισηγητής πιστεύει ότι η έκθεση είναι συμπληρωματική των νομοθετικών προτάσεων σχετικά με τις απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού για βιώσιμα προϊόντα και την ενδυνάμωση των καταναλωτών για την πράσινη μετάβαση.


Παροχή κινήτρων για επισκευή εντός της νόμιμης εγγύησης


Η έκθεση αποσκοπεί στη διευκρίνιση των κεντρικών στοιχείων της πρότασης και στην αύξηση του επιπέδου φιλοδοξίας. Η νομοθεσία για τους καταναλωτές θα πρέπει να ενθαρρύνει την επισκευή ελαττωματικών προϊόντων. Ως εκ τούτου, ο εισηγητής προτείνει να βελτιωθεί η ελκυστικότητα της επισκευής εντός της νόμιμης περιόδου εγγύησης βάσει της οδηγίας για τις πωλήσεις αγαθών με έγκαιρη επισκευή και απαίτηση δανειακού προϊόντος για τους καταναλωτές, εάν η επισκευή διαρκέσει άσκοπα μεγάλο χρονικό διάστημα. 


Για να αυξηθεί περαιτέρω η ελκυστικότητα της επισκευής, θα πρέπει να π αραταθεί η νόμιμη περίοδος εγγύησης των επισκευασμένων αγαθών. Αυτό δεν είναι μόνο θέμα βιωσιμότητας αλλά και νομικής σαφήνειας. 

Οεισηγητής προτείνει,σχετικά ως εφάπαξ μέτρο την παράταση της νόμιμης περιόδου εγγύησης κατά επιπλέον δώδεκα μήνες από τη στιγμή που ένα προϊόν επανέλθει σε συμμόρφωση μέσω επισκευής.

 Καθώς οι καταναλωτές είναι πολύ ευαίσθητοι στον χρόνο όσον αφορά την επισκευή των προϊόντων τους, ο εισηγητής προτείνει οι καταναλωτές να μπορούν να απευθύνονται απευθείας στους παραγωγούς για την επισκευή ελαττωματικών προϊόντων.


Δημιουργία αγοράς επισκευής


Τέλος, και προκειμένου να καταστεί η επισκευή προσιτή για όλους τους πολίτες, η έκθεση ζητά από τα κράτη μέλη να θεσπίσουν μέτρα, όπως κουπόνια επισκευής ή μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ για υπηρεσίες επισκευής, που θα αυξήσουν τη ζήτηση για υπηρεσίες επισκευής και, ως εκ τούτου, θα ξεκινήσουν την οικονομία επισκευής. Εν ολίγοις, η ενδυνάμωση των καταναλωτών για την επισκευή των προϊόντων τους και η δημιουργία μιας κατάλληλης αγοράς επισκευής θα υποστηρίξει πραγματικά τη φιλοδοξία να δημιουργήσουμε μια κυκλική και κλιματικά ουδέτερη οικονομία.

 

 


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιορτάζουν,σήμερα: ο Άγιος Μιχαήλ ο Χωνιάτης, Μητροπολίτης Αθηνών, Ο άγιος Ανδρέας, αρχιεπίσκοπος Κρήτης,καιι...

Προστασία των δημοσιογράφων και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες.