Κλιματικοί και περιβαλλοντικοί κίνδυνοι στην Ευρώπη: Η βελγική προεδρία σε δράση

Κλιματικοί και περιβαλλοντικοί κίνδυνοι στην Ευρώπη: Η βελγική προεδρία σε δράση


  • Ωρα για δράση στην πράξη για την  ΕΕ και τις χώρες μέλη της προκειμένου να σωθούν άνθρωποι από την κλιματική αλλαγή
  • +2,1°C : Η μέση ετήσια θερμοκρασία στο Βέλγιο σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή

Μαρίνα Κουρμπέλα-23 Απριλίου 2024,7.57μμ


Ευτυχώς που η βέλγικη προεδρία έχει θέσει την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την ανθεκτικότητα στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων της,προκειμένου να μειωθούν οι ευπάθειες .

Στο πλαίσιο της Προεδρίας, το νέο Βελγικό Κέντρο για την Εκτίμηση Κλιματικού και Περιβαλλοντικού Κινδύνου φιλοξένησε στις 22 Απριλίου κοινή εκδήλωση σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος ,με θέμα: «Απελευθέρωση της ανθεκτικότητας μέσω αξιολογήσεων κινδύνου για το κλίμα και το περιβάλλον»

  Η εκδήλωση αποσκοπούσε, στο να διευκολύνει τις συζητήσεις στην προσπάθεια για συνεχή πρόοδο  ενίσχυσης των ικανοτήτων προσαρμογής και ετοιμότητας της χώρας και της Ένωσης στην κλιματική αλλαγή στο μέλλον.


 Χρησίμευσε ως πλατφόρμα για συζητήσεις υψηλού επιπέδου, διάδοσης πληροφοριών και ανταλλαγής ιδεών μεταξύ των ενδιαφερομένων στον τομέα των εκτιμήσεων κινδύνου για το κλίμα και το περιβάλλον.


Το να κυβερνάς σημαίνει να σχεδιάζεις. Οι κρίσεις του κλίματος και της βιοποικιλότητας είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος και είναι σημαντικό να τις προσεγγίζουμε με γνώση και μακροπρόθεσμο όραμα,δήλωσε ο  Ομοσπονδιακός Υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος του Βελγίου.


 Είναι επίσης σημαντικό να κατανοήσουμε τους κινδύνους αυτών των κρίσεων για την υγεία μας, την οικονομία μας και ολόκληρη την κοινωνία.  Μόνο τότε μπορούμε να λάβουμε τεκμηριωμένες αποφάσεις για να αποφύγουμε αυτούς τους κινδύνους όσο το δυνατόν περισσότερο και να προστατεύσουμε τους ευάλωτους πληθυσμούς και τομείς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τρόπο», πρόσθεσε. 

Η εκδήλωση παρουσίασε τα βασικά ευρήματα της πρώτης Ευρωπαϊκής Εκτίμησης Κινδύνων για το Κλίμα ( EUCRA ) που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος ( ΕΟΠ ). 

Η EUCRA παρέχει μια πολύ ολοκληρωμένη αξιολόγηση των υφιστάμενων και μελλοντικών κλιματικών κινδύνων στην Ευρώπη. 

Σύμφωνα με την έκθεση, το 2023 ήταν η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί, καθώς η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ξεπέρασε τα προβιομηχανικά επίπεδα κατά 1,5°C. 

Η Ευρώπη είναι επίσης η ήπειρος με τη μεγαλύτερη θέρμανση στον κόσμο, που απειλείται από μεγάλους κινδύνους για την ενεργειακή και επισιτιστική της ασφάλεια, τα οικοσυστήματα, τις υποδομές, τους υδάτινους πόρους, την οικονομική σταθερότητα και την υγεία των ανθρώπων. 

Πολλοί από αυτούς τους κινδύνους έχουν ήδη φτάσει σε κρίσιμα επίπεδα και θα μπορούσαν να γίνουν καταστροφικοί χωρίς επείγουσα και αποφασιστική δράση. 

Προσδιορίζει επίσης προτεραιότητες πολιτικής που σχετίζονται με την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την ανάπτυξη πολιτικής σε τομείς ευαίσθητους στο κλίμα που θα ληφθούν κατά τον επόμενο κύκλο πολιτικής της ΕΕ, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο.Το σαφές μήνυμα της EUCRA είναι ότι οι ευρωπαίοι και οι εθνικοί φορείς χάραξης πολιτικής πρέπει να δράσουν τώρα για να μειώσουν τους κλιματικούς κινδύνους με φιλόδοξες περικοπές εκπομπών και δράσεις προσαρμογής, δήλωσε η Leena Ylä-Mononen, Εκτελεστική Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος -  ΕΟΠ

Το τεράστιο ενδιαφέρον για την αξιολόγηση επιβεβαιώνει ότι αυτό το μήνυμα έχει απήχηση σε όλη την Ευρώπη και θα πρέπει να οδηγήσει σε ισχυρότερη δράση για το κλίμα και συνεργασία μεταξύ τοπικών, εθνικών και ευρωπαϊκών επιπέδων διακυβέρνησης», πρόσθεσε 

Η εκδήλωση σηματοδότησε και τα επίσημα εγκαίνια του Βελγικού Κέντρου Εκτίμησης Κινδύνων για το Κλίμα και το Περιβάλλον ( CERAC ), ένα νεοσύστατο ανεξάρτητο ομοσπονδιακό κέντρο. 

Η CERAC είναι αφιερωμένη στην ανάλυση των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής, της απώλειας βιοποικιλότητας και των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επιπτώσεών της στην κοινωνία, με ιδιαίτερη έμφαση στις επιπτώσεις για την εθνική ασφάλεια.

«Ο ρόλος της CERAC δεν αφορά τη διαχείριση κρίσεων», εξηγεί ο Luc Bas, Διευθυντής της CERAC. «Εστιάζει μάλλον στα μέτρα πρόληψης και ασφάλειας ενόψει της αυξανόμενης περιβαλλοντικής διαταραχής. Στόχος του κέντρου μας είναι να χαρτογραφήσει τους κινδύνους σύμφωνα με μια σταθερή μεθοδολογία και να κάνει συστάσεις στο Βελγικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας».   


Επίσης, ο Luc Bas, Διευθυντής της CERAC δήλωσε, πως η διερεύνηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και άλλων παραβιάσεων των πλανητικών ορίων στην ασφάλειά μας παραμένει σχετικά νέα, αλλά γίνεται σημαντική προτεραιότητα στο Βέλγιο και την Ευρώπη.


Η συνεργασία μεταξύ της CERAC και του ΕΟΠ για τη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης στο πλαίσιο της βελγικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης προέκυψε από τον κοινό στόχο τους να ενισχύσουν την κλιματική και περιβαλλοντική ανθεκτικότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη. 


Πέρα από την εκδήλωση, η CERAC και ο ΕΟΠ δεσμεύτηκαν  να ενισχύσουν περαιτέρω τις κοινές προσπάθειες του Βελγίου και της Ευρώπης για την καλύτερη κατανόηση και αντιμετώπιση των επειγόντων κινδύνων για το κλίμα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Για να γίνει αυτό, η συνεργασία στον τομέα των αξιολογήσεων του κλίματος και του περιβαλλοντικού κινδύνου είναι απαραίτητη, έτσι ώστε η διαφορετική ανάλυση κινδύνου που διενεργείται τόσο από τον ΕΟΧ όσο και από τη CERAC να μπορεί να τροφοδοτήσει τις αντίστοιχες εργασίες τους. 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιορτάζουν,σήμερα: ο Άγιος Μιχαήλ ο Χωνιάτης, Μητροπολίτης Αθηνών, Ο άγιος Ανδρέας, αρχιεπίσκοπος Κρήτης,καιι...

Προστασία των δημοσιογράφων και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες.