ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ, σήμερα:Εργατικό δυναμικό υγείας, προμήθεια φαρμάκων, και..:Συζήτηση στο Συμβούλιο

  Βελγική προεδρία: Δημιουργία συνολικής στρατηγικής για το εργατικό δυναμικό της ΕΕ

 pelazkarabo@gmail.com - 23 Απριλίου 2024. 2.07μμ


Σήμερα,  23, και αύριο 24 Απριλίου, η  βελγική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης οργάνωσε  άτυπη σύνοδο των υπουργών υγείας 

Η σύνοδος γίνεται, στις Βρυξέλλες και θα ασχοληθεί με τα μεγάλα προβλήματα της υγείας στις 27 χώρες της Ευρωπαικής Ενωσης.

Συγκεκριμένα, οι υπουργοί θα συζητήσουν τρία κρίσιμα θέματα: εργατικό δυναμικό υγείας, ελλείψεις φαρμάκων και πρόληψη των μη μεταδοτικών ασθενειών, θέματα  πολύ σημαντικά για τους πολίτες σε ολόκληρη την ΕΕ, καθώς αυτά επηρεάζουν άμεσα τη γενική υγεία τους καθώς και τα συστήματα υγείας .

Αντιμετώπιση της Κρίσης του Εργατικού Δυναμικού Υγείας

Τα συστήματα υγείας στην ΕΕ αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις στο εργατικό τους δυναμικό, συμπεριλαμβανομένων των ελλείψεων, της άνισης κατανομής και των αναντιστοιχιών δεξιοτήτων. 

Η πανδημία COVID-19 αποκάλυψε αυτές τις ευπάθειες, εντείνοντας την πίεση στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων απαιτούν συντονισμένη δράση σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

 Ενώ τα κράτη μέλη έχουν εφαρμόσει διάφορες στρατηγικές, η ΕΕ διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην υποστήριξη και τη συμπλήρωση αυτών των πρωτοβουλιών. 

Για παράδειγμα, μέσω των χρηματοδοτικών μέσων και των ρυθμιστικών πλαισίων της ΕΕ, η ΕΕ μπορεί να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού και να διασφαλίσει τη διασυνοριακή φορητότητα των δεξιοτήτων.

 Κατά τη διάρκεια της άτυπης συνεδρίασης των υπουργών υγείας, η βελγική προεδρία προτείνει να συζητηθεί η ιδέα μιας συνολικής στρατηγικής για το εργατικό δυναμικό της ΕΕ για την υγεία που θα επικεντρώνεται στον σχεδιασμό, την κατάρτιση και τις κανονιστικές βελτιώσεις για την κάλυψη των εξελισσόμενων αναγκών των συστημάτων υγείας.

Ασφάλεια Προμήθειας Φαρμάκων

Οι πρόσφατες πρωτοβουλίες τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο έχουν ως στόχο την καταπολέμηση των ελλείψεων φαρμάκων και την ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού.

 Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα επικεντρώνονται στην άμβλυνση των κρίσιμων ελλείψεων, ενώ οι μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες στρατηγικές στοχεύουν στην ενίσχυση των αλυσίδων εφοδιασμού και στην ενίσχυση των μηχανισμών πρόβλεψης.

 Σε μια ανακοίνωση από το 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιγράφει διάφορα εργαλεία και δράσεις για την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των ρυθμιστικών ευελιξιών και της δημιουργίας μιας Συμμαχίας Κρίσιμων Φαρμάκων.

Κατά τη διάρκεια της άτυπης συνάντησής τους, οι υπουργοί υγείας θα κληθούν να συζητήσουν περαιτέρω βήματα για την αντιμετώπιση του ζητήματος σε επίπεδο ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας μέσω της Συμμαχίας, για τη συγκέντρωση αποθεμάτων, την τιμολόγηση και τις δημόσιες προμήθειες.

Αμέσως μετά την άτυπη συνάντησή τους, η έναρξη της Συμμαχίας Κρίσιμων Φαρμάκων έχει ως στόχο να φέρει κοντά τους ενδιαφερόμενους για να προτείνουν λύσεις και να ενισχύσουν την προσφορά κρίσιμων φαρμάκων στην ΕΕ.

Σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου της Ευρώπης: Εστίαση στην πρωτογενή πρόληψη


Οι μη μεταδοτικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, αποτελούν σημαντική απειλή για την υγεία, με σχεδόν το 90% της συνολικής θνησιμότητας στην Ευρώπη να αποδίδεται σε ΜΜΝ

Ως απάντηση σε αυτήν την πρόκληση, το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου (EBCP) παρουσιάζει διάφορες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση αυτών των παραγόντων κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για τη μείωση της κατανάλωσης καπνού και αλκοόλ και τη βελτίωση της υγιεινής διατροφής.

 Μέσω αυτών των μέτρων, η ΕΕ θα μπορούσε να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην αντιμετώπιση αυτών των παραγόντων κινδύνου. 

Ωστόσο, απαιτούνται συντονισμένες προσπάθειες και πολιτική βούληση για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή των πρωτοβουλιών του EBCP.

 Οι υπουργοί Υγείας θα συζητήσουν τη δράση της ΕΕ για την πρόληψη των ΜΚΔ, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών που θα αποτελέσουν στόχο της νομοθεσίας της ΕΕ.

Η άτυπη συνάντηση των υπουργών υγείας αντιπροσωπεύει μια κρίσιμη ευκαιρία για μια πορεία συλλογικής δράσης για αυτές τις πιεστικές προκλήσεις για την υγεία για τα επόμενα χρόνια.,επισημαίνει η βελγική προεδρία

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιορτάζουν,σήμερα: ο Άγιος Μιχαήλ ο Χωνιάτης, Μητροπολίτης Αθηνών, Ο άγιος Ανδρέας, αρχιεπίσκοπος Κρήτης,καιι...

Προστασία των δημοσιογράφων και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες.