Το 15% των Ευρωπαίων, ή περίπου 75 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ, πέφτουν θύματα εγκληματικότητας κάθε χρόνο

  Eurojust: Μεγαλύτερη προσοχή στα δικαιώματα των θυμάτων στη διασυνοριακή δικαστική συνεργασία-Αποτέλεσμα του «Συμποσίου για τα Δικαιώματα των Θυμάτων στην Ευρώπη»

pelazkarabo@gmail.com - 27 Απριλίου 2024,3.47μμ


Ο Οργανισμός της ΕυρωπαϊκήςΈνωσης για τη Συνεργασία  για την Ποινική ΔικαιοσύνηEurojust, ακοίνωσε,χθες, οτι στοχεύει να εντείνει τις προσπάθειές της για να βοηθήσει τα θύματα εγκληματικότητας.


θα εργαστεί για τρόπους που θαεπιτυγχάνουν  την αποτελεσματικότερη ενσωμάτωση των δικαιωμάτων των θυμάτων σε κάθε βήμα των διαδικασιών δικαστικής συνεργασίας από τις εθνικές αρχές: από τον εντοπισμό των θυμάτων μέχρι το δικαίωμά τους για αποκατάσταση. 


Αυτό είναι το κύριο αποτέλεσμα του «Συμποσίου για τα Δικαιώματα των Θυμάτων στην Ευρώπη» που διοργάνωσε αυτή την εβδομάδα η Eurojust σε συνεργασία με τη βελγική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ομαδικό συμπόσιο εικόνας για τα δικαιώματα των θυμάτων στην Eurojust








Σε σχετικές δηλώσεις που έκανε ο Βέλγος Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Paul Van Tigchelt, τ'ονισε,πωΧωρίς ένα ισχυρό και αποτελεσματικό σύστημα δικαιοσύνης, ούτε η ασφάλειά μας ούτε η ελευθερία μας, η δημοκρατία μας και το κράτος δικαίου μας μπορούν να εγγυηθούν

. Η συνεργασία.είπε, είναι το κλειδί για την επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων στον τομέα της δικαιοσύνης. Αλλά πρώτα και κύρια, πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη για τα θύματα. Αυτό το συμπόσιο θα συμβάλει στην ενίσχυση, την ενίσχυση και την περαιτέρω ανάπτυξη των δικαιωμάτων και των διαδικαστικών εγγυήσεων όσων έχουν πέσει θύματα εγκληματικότητας.

Επίσης, η κ. Hilde VandevoordeΕθνικό Μέλος για το Βέλγιο στην Eurojust και Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας για τα Δικαιώματα των Θυμάτων, δήλωσε: Η Eurojust μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην ελαχιστοποίηση των κινδύνων που συνδέονται με τη διασυνοριακή διάσταση των υποθέσεων. Η διασφάλιση του έγκαιρου και αποτελεσματικού συντονισμού μεταξύ των διαφόρων χωρών και παραγόντων που εμπλέκονται θα συμβάλει στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των θυμάτων. Μέσω αυτού του συμποσίου, συγκεντρώνουμε τεχνογνωσία, εμπειρία και βέλτιστες πρακτικές που πιστεύουμε ότι θα ωφελήσουν τα θύματα του εγκλήματος.

Σημειώνεται, πως περίπου το 15% όλων των Ευρωπαίων, ή περίπου 75 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ, πέφτουν θύματα εγκληματικότητας κάθε χρόνο. Η διατήρηση, η βελτίωση και η διασφάλιση των δικαιωμάτων των θυμάτων είναι επίσης μία από τις προτεραιότητες της βελγικής Προεδρίας της ΕΕ στον τομέα της δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέσεων.

Με τα χρόνια, η Eurojust έχει δώσει μεγάλη προσοχή στα δικαιώματα των θυμάτων όλων των τύπων εγκληματικών πράξεων σε όλη την Ευρώπη. Μέσω της υποστήριξής του σε υποθέσεις, ο Οργανισμός βλέπει σε καθημερινή βάση πόσο περίπλοκη και δύσκολη μπορεί να είναι η προστασία των θυμάτων του εγκλήματος όταν εμπλέκονται διαφορετικές δικαιοδοσίες.

Το συμπόσιο, το πρώτο που διοργανώθηκε ποτέ από την Eurojust σε αυτόν τον τομέα, συγκέντρωσε μια πληθώρα εμπειρογνωμοσύνης για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος. Επαγγελματίες, εκπρόσωποι της Επιτροπής της ΕΕ και οργανισμών της ΕΕ όπως ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους.

Άλλοι βασικοί εταίροι, όπως το Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης της ΕΕ για τα Θύματα Τρομοκρατίας και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για τα Δικαιώματα των Θυμάτων συμμετείχαν στο συμπόσιο της Eurojust, το οποίο επικεντρώθηκε σε συγκεκριμένες ομάδες, όπως θύματα τρομοκρατίας, εμπορία ανθρώπων, οικονομικό έγκλημα και έγκλημα στον κυβερνοχώρο.

Το συμπόσιο παρείχε μια επισκόπηση των βέλτιστων πρακτικών στα κράτη μέλη της ΕΕ, με τους συμμετέχοντες να αναγνωρίζουν τις διαφορετικές ανάγκες κάθε θύματος και τις συγκεκριμένες προκλήσεις που θέτει η διασυνοριακή διάσταση των υποθέσεων που αφορούν θύματα πολλαπλών εθνικοτήτων που βρίσκονται σε διαφορετικές δικαιοδοσίες.

Για να αυξηθεί η προβολή των θυμάτων σε ολόκληρη τη δικαστική διαδικασία, η Eurojust δεσμεύεται να συμβουλεύει συστημικά τις εθνικές αρχές να λαμβάνουν υπόψη τον ρόλο των θυμάτων στη δικαστική διαδικασία, ανεξάρτητα από την εθνικότητα ή τον τόπο διαμονής τους.

Το συμπόσιο έδειξε ότι με τη συγκέντρωση των εισαγγελέων και των δικαστών που είναι

 αρμόδιοι για διασυνοριακές υποθέσεις με θύματα, η Eurojust μπορεί να συμβάλει στη

 μεγαλύτερη σύγκλιση και συνοχή των εθνικών προσπαθειών στον τομέα αυτό.


πηγη:Eurojust