Φορολογία των επιχειρήσεων: Πρόεδρος της Ομάδας «Κώδικας δεοντολογίας» η María José Garde

Η νέα Πρόεδρος αντικαθιστά τη Lyudmila Petkova (Βουλγαρία), η οποία προήδρευε της Ομάδας από το 2019.

pelazkarabo@gmail.com - 2 Φεβρουαρίου 2023. 6.07μμ

María José Garde

Φωτογραφία της María José Garde

Το προπαρασκευαστικό όργανο του Συμβουλίου που εποπτεύει την εφαρμογή του κώδικα δεοντολογίας της ΕΕ για τη φορολογία των επιχειρήσεων εξέλεξε νέα Πρόεδρο. Η María José Garde (Ισπανία) θα αναλάβει καθήκοντα στις 5 Φεβρουαρίου 2023 για περίοδο δύο ετών.

 Διορίστηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Ομάδας και αντικαθιστά τη Lyudmila Petkova (Βουλγαρία), η οποία προήδρευε της Ομάδας από το 2019.

Η κα Garde είναι Γενική Διευθύντρια Φορολογίας στο Υπουργείο Οικονομικών της Ισπανίας. Διαθέτει ευρεία επαγγελματική πείρα στον τομέα της διεθνούς φορολογίας, και 'εχει, επίσης διατελέσει Πρόεδρος του παγκόσμιου φόρουμ του ΟΟΣΑ για τη διαφάνεια και την ανταλλαγή πληροφοριών για φορολογικούς σκοπούς.

O κώδικας δεοντολογίας 

O κώδικας δεοντολογίας καλύπτει τον επιζήμιο φορολογικό ανταγωνισμό, τη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή στην ΕΕ. Πρόκειται για πολιτική, διακυβερνητική δέσμευση των κρατών μελών να παρακολουθούν πιθανώς επιζήμια φορολογικά μέτρα στα κράτη μέλη της ΕΕ και να προβαίνουν σε διόρθωση φορολογικών μέτρων που θα μπορούσαν να αποβούν επιζήμια για τις φορολογικές βάσεις άλλων κρατών μελών.

Η Ομάδα «Κώδικας δεοντολογίας» του Συμβουλίου συστάθηκε το 1998 και απαρτίζεται από εμπειρογνώμονες υψηλού επιπέδου των κρατών μελών στον τομέα της φορολογίας.

Το έργο της έχει επίσης διεθνή διάσταση, καθώς σκοπός της είναι η προώθηση αποτελεσματικών αλλαγώνόσον αφορά τηχρηστή φορολογική διακυβέρνηση παγκοσμίως μέσω της συνεργασίας. Διεξάγει επίσης τις τεχνικές εργασίες, τον έλεγχο και την αξιολόγηση που προηγούνται της τακτικής αναθεώρησης, από το Συμβούλιο, του ενωσιακού καταλόγου μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας.

 Ο σχετικός ενωσιακός κατάλογος αναθεωρείται τακτικά ύστερα από προσεκτική εξέταση της εφαρμογής των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει όλες οι περιοχές δικαιοδοσίας τρίτων χωρών οι οποίες συμμετέχουν στη διαδικασία.

Η Πρόεδρος της Ομάδας, επικουρούμενη από τη Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου και με την τεχνική βοήθεια της Επιτροπής, είναι υπεύθυνη για τις επαφές με περιοχές δικαιοδοσίας τρίτων χωρών σχετικά με τη διαδικασία κατάρτισης του ενωσιακού καταλόγου.

ΠΗΓΗ: ΕΕ


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Προστασία των δημοσιογράφων και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες.