Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το μέλλον του Erasmus+: Περισσότερες ευκαιρίες


Μαρίνα Κουρμπέλα - pelazkarabo@gmail.com - 31 Ιουλίου 2021,7.37μμ (τροποπ.7,47μμ)

Τις ευκαιρίες που προσφέρει το νέο πρόγραμμα για τη Νεολαία, το Erasmus+ προβάλλει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε μια αναλυτική παρουσίαση, που δημοσίευσε

Το μέλλον του Erasmus+: περισσότερες ευκαιρίες


Οπως επισημαίνειται, τo ανανεωμένο πρόγραμμα Erasmus+ θα χρηματοδοτήσει έργα μαθησιακής κινητικότητας και διασυνοριακής συνεργασίας για 10 εκατομμύρια Ευρωπαίους όλων των ηλικιών και κάθε υποβάθρου.

Στις 18 Μαΐου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το νέο πρόγραμμα Erasmus+ για την περίοδο 2021-2027. Το Erasmus+ είναι ένα εμβληματικό πρόγραμμα της ΕΕ που δημιουργεί ευκαιρίες για τη νεολαία και βοηθάει ανθρώπους κάθε ηλικίας και από κάθε υπόβαθρο να αποκτήσουν νέες δεξιότητες ζωής και εργασίας 

    Ο προυπλογισμός για το πρόγραμμα Erasmus+ 2021-2027:

    28 δισ. ευρώ Οι ευρωβουλευτές κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν επιπλέον 1,7 δισ. ευρώ για το πρόγραμμα, συμβάλοντας στον διπλασιασμό, σχεδόν, της χρηματοδότησής του για την περίοδο 2021-2027Το νέο πρόγραμμα θα δώσει τη δυνατότηα σε 10 εκατομμύρια Ευρωπαίους να αποκτήσουν καινούργιες εμπειρίες στο εξωτερικό μέσα στα επόμενα επτά χρόνια, συμπεριλαμβανομένων φοιτητών, καθηγητών και εκπαιδευτικών.Τα κέντρα επαγγελματικής αριστείας, που προτάθηκαν από τους ευρωβουλευτές, αποτελούν τώρα μέρος του νέου Erasmus+. Τα διεθνή αυτά κέντρα θα παρέχουν ποιοτική επαγγελματική κατάρτιση και θα δίνουν τη δυνατότητα στους ανθρώπους να αναπτύξουν χρήσιμες δεξιότητες σε τομείς κλειδιά. 

    Ως προτεραιότητα του Κοινοβουλίου, το πρόγραμμα είναι πλέον πιο προσβάσιμο και συμπεριληπτικό, δίνοντας τη δυνατότητα συμμετοχής σε ανθρώπους που έχουν παραδοσιακά λιγότερες ευκαιρίες να πάρουν μέρος. Για παράδειγμα, άτομα που ζουν με αναπηρίες, σε συνθήκες φτώχειας, σε απομακρυσμένες περιοχές ή άτομα που προέρχονται από οικογένειες μεταναστών και άλλες ευάλωτες κατηγορίες.

    Το Erasmus+ θα εστιάσει στην ψηφιακή και πράσινη μετάβαση και θα προωθήσει έναν υγιεινό τρόπος ζωής και δια βίου μάθηση για τους ενήλικες, σύμφωνα με τις προτεραιότητες της ΕΕ.

    Τι είναι το πρόγραμμα Erasmus+


    Το Erasmus+ είναι το πρόγραμμα της ΕΕ για τη στήριξη της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας και του αθλητισμού στην Ευρώπη. Ξεκίνησε ως πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών το 1987 και μέχρι το 2014, προσέφερε ευκαιρίες για καθηγητές, ασκούμενους και εθελοντές όλων των ηλικιών.

    Τα τελευταία 30 χρόνια έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα περισσότεροι από 9 εκατομμύρια άνθρωποι. Μόνο το 2019 επωφελήθηκαν από το Erasmus+ σχεδόν 940.000 συμμετέχοντες. Το πρόγραμμα καλύπτει 33 χώρες - τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και την Τουρκία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία, τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν.

    Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή 1 στους 3 ασκούμενους βρίσκει δουλειά σε μια εταιρεία στην οποία έκανε πρακτική μέσω του προγράμματος Erasmus.

    Γενική πρόσκληση υποβολής προτάσεων

    Κάθε χρόνο δημοσιεύεται μια γενική πρόσκληση υποβολής προτάσεων, η οποία παρουσιάζει τις δυνατότητες που προσφέρονται σε οργανισμούς και ιδιώτες οι οποίοι δραστηριοποιούνται στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας και του αθλητισμού. Στην πρόσκληση μπορείτε να βρείτε τους στόχους του προγράμματος, μια επισκόπηση των δράσεων στις οποίες αυτοί είναι κατανεμημένοι, τα κριτήρια επιλογής των ενδιαφερομένων, τον προϋπολογισμό και τη διάρκεια των σχεδίων, καθώς και τις προθεσμίες υποβολής αιτήσεων για κάθε δράση. Μπορείτε να δείτε την τελευταία πρόσκληση υποβολής προτάσεων στην ενότητα Προσκλήσεις υποβολής προσφορών και προτάσεων. Επιπλέον, ορισμένες ειδικές προσκλήσεις υποβολής προτάσεων δημοσιεύονται κεντρικά στον ιστότοπο του Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης, Οπτικοακουστικών Θεμάτων και Πολιτισμού (EACEA).

    Οδηγός του προγράμματος

    Λεπτομερέστερη παρουσίαση των όρων και των απαιτήσεων όσον αφορά τις δράσεις για τις οποίες μπορείτε να υποβάλετε αίτηση στο πλαίσιο της γενικής πρόσκλησης υποβολής προτάσεων μπορείτε να βρείτε στον οδηγό του προγράμματος Erasmus +. Ο οδηγός είναι το βασικό έγγραφο το οποίο χρειάζεται όποιος σκέφτεται να υποβάλει αίτηση. Μπορείτε να τον βρείτε στο διαδίκτυο ή να το τηλεφορτώσετε σε μορφή PDF. 

    Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα

    Στο πρόγραμμα Erasmus+ μπορούν να συμμετέχουν πολλά μεμονωμένα άτομα και πολλοί οργανισμοί, αλλά η επιλεξιμότητα ποικίλλει ανάλογα με τη δράση και την εκάστοτε χώρα. Οι χώρες που μπορούν να συμμετέχουν διακρίνονται σε δύο κύριες κατηγορίες: 

    • Χώρες του προγράμματος: μπορούν να συμμετέχουν πλήρως σε όλες τις δράσεις του προγράμματος Erasmus+.
    • Συνεργαζόμενες χώρες: μπορούν να συμμετέχουν σε ορισμένες δράσεις του προγράμματος, εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις.

    Για να εγγράψετε τον οργανισμό σας, πρέπει πρώτα να αποκτήσετε έγκυρο κωδικό EU Login. Η υπηρεσία ταυτοποίησης EU Login (πρώην ECAS) ταυτοποιεί τους χρήστες που επιθυμούν να έχουν πρόσβαση σε πληθώρα πληροφοριακών συστημάτων της Επιτροπής. 

    Το πού θα εγγραφείτε εξαρτάται από το εάν για τη διαχείριση της δράσης που σας ενδιαφέρει είναι αρμόδιος ο Εκτελεστικός Οργανισμός Εκπαίδευσης, Οπτικοακουστικών Θεμάτων και Πολιτισμού (EACEA) ή εθνικός οργανισμός

    Βλ. Εγγραφή οργανισμών για περισσότερες πληροφορίες. 

    Αν θέλετε να υποβάλετε αίτηση ως ιδιώτης, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον οργανισμό στον οποίο ανήκετε (για παράδειγμα το πανεπιστήμιό σας).


    Η διαχείριση του προγράμματος Erasmus+ γίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Εκτελεστικό Οργανισμό Εκπαίδευσης, Οπτικοακουστικών Θεμάτων και Πολιτισμού (EACEA), τους εθνικούς οργανισμούς των χωρών του προγράμματος και τα εθνικά γραφεία ορισμένων χωρών-εταίρων.

    Η διαχείριση των κεντρικών δραστηριοτήτων πραγματοποιείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Εκτελεστικό Οργανισμό Εκπαίδευσης, Οπτικοακουστικών Θεμάτων και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, επίσης γνωστό ως «εκτελεστικό οργανισμό». Τα κεντρικά σχέδια είναι ευρύτερα, έχουν μεγαλύτερη στρατηγική σημασία και αποσκοπούν στην αντιμετώπιση ειδικών ζητημάτων σε όλη την Ευρώπη.

    Οι αποκεντρωμένες δραστηριότητες υπάγονται στην άμεση διαχείριση των εθνικών οργανισμών που βρίσκονται σε κάθε χώρα του προγράμματος, ή των εθνικών γραφείων Erasmus+ εκτός ΕΕ. Τα περισσότερα από τα σχέδια αυτά υλοποιούνται σε εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο και αφορούν κυρίως ανταλλαγές μεταξύ χωρών. 

    Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ενότητα Τρόπος διαχείρισης του προγράμματος

    Μεμονωμένα άτομα

    Το Erasmus+ προσφέρει δυνατότητες σε άτομα όλων των ηλικιών, βοηθώντας τα να αναπτύσσουν και να ανταλλάσσουν γνώσεις και εμπειρίες σε ιδρύματα και οργανισμούς που βρίσκονται σε διάφορες χώρες. Δείτε ποιες δυνατότητες υπάρχουν για μεμονωμένα άτομα, όπως φοιτητές, μέλη του προσωπικού, ασκούμενους, εκπαιδευτικούς, νέους, εργαζόμενους στον τομέα της νεολαίας, και άλλους.  

    Οργανισμοί

    Το Erasmus+ προσφέρει δυνατότητες σε ένα ευρύ φάσμα οργανισμών, όπως πανεπιστήμια, φορείς παροχής εκπαίδευσης και κατάρτισης, ομάδες προβληματισμού, ερευνητικά ιδρύματα και ιδιωτικές επιχειρήσεις. Μάθετε περισσότερα για τις διάφορες δυνατότητες που προσφέρονται σε οργανισμούς . 

    Υποβολή αίτησης

    Συνήθως πρόκειται για ηλεκτρονικό έντυπο. Ακολουθήστε αυτόν τον λεπτομερή οδηγό για κάθε βήμα, ο οποίος σας εξηγεί πώς να χρησιμοποιήσετε το εν λόγω έντυπο. 

    Για τις αποκεντρωμένες δραστηριότητες που διαχειρίζονται οι εθνικοί οργανισμοί, παρακαλείστε να υποβάλετε αίτηση μέσω του ιστότοπου Erasmus+ applications.

    Για τις κεντρικές δραστηριότητες που διαχειρίζεται ο Εκτελεστικός Οργανισμός Εκπαίδευσης, Οπτικοακουστικών Θεμάτων και Πολιτισμού (EACEA) οι πληροφορίες σχετικά με τα έντυπα αιτήσεων και τη διαδικασία επιλογής είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο του EACEA.

    Ανάλογα με το τμήμα του προγράμματος που σας ενδιαφέρει, πρέπει να συμπληρώσετε ένα ειδικό έντυπο αίτησης.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Προστασία των δημοσιογράφων και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες.