ΠΕΡΙ ΥΓΕΙ:ΑΣ: Νάμαστε καλά.Σχεδόν τέσσερις πολίτες της ΕΕ στους δέκα θεωρούν την υγεία ως το πιο σημαντικό ζήτημα
Αλλά υγεία ανθρώπων και υγεία ζώων: Υπάρχουν στην ΕΕ περίπου 1,6 δισεκατομμύρια πουλερικά και πάνω από 100 εκατομμύρια γάτες και σκύλοι ως ζώα συντροφιάς.
Μαρίνα Κουρμπέλα - peazkarabo@gmail.com - 31 Ιουλίου 2021,12,07μμ
Σχεδόν τέσσερις πολίτες της ΕΕ στους δέκα θεωρούν την υγεία ως το πιο σημαντικό ζήτημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ένωση.
Υπό τις παρούσες συνθήκες, οι Ευρωπαίες και οι Ευρωπαίοι χαρακτηρίζουν την υγεία και την οικονομική κατάσταση ως τα δύο σημαντικότερα ζητήματα που τους απασχολούν σε επίπεδο ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο. (Πηγή: τακτικό Ευρωβαρόμετρο 94)
O κανονισμός για την υγεία των ζώων:Τι είναι; Απαντά ο Bernard Van Goethem, διευθυντής αρμόδιος για την ετοιμότητα προς αντιμετώπιση κρίσεων στους τομείς τροφίμων, ζώων και φυτών, υπεύθυνος για τα θέματα Brexit στη ΓΔ SANTE, σε συνέντευξη που δημοσίευσε η Επιτροπή, Μιλάει για τον κανονισμό για την υγεία των ζώων που τέθηκε σε ισχύ τον Απρίλιο του 2021, αναπτύσσει τη σκοπιμότητα, και τη σημαντικότητα του νέου κανονισμού, με τον οποίο θα προστατεύεται τόσο η υγεία των παραγωγικών ζώων και των ζώων συντροφιάς μας, όσο και το περιβάλλον μας.
Ο κανονισμός αυτός αφορά τις ασθένειες των ζώων που μεταδίδονται στα ζώα ή στους ανθρώπους. Θεσπίζει αρχές και κανόνες που αποτρέπουν και ελέγχουν τις μεταδοτικές ασθένειες των ζώων σε ζώα που εκτρέφονται από τον άνθρωπο, όπως κατοικίδια και παραγωγικά ζώα, καθώς και σε άγρια ζώα και ζωικά προϊόντα.
Συγκεκριμένα, οι κανόνες αυτοί καθορίζουν τις απαιτήσεις για μια σειρά τομέων, όπως η πρόληψη των ασθενειών και η ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτές, η ιχνηλασιμότητα των ζώων και των προϊόντων, οι μετακινήσεις εντός της Ένωσης, η είσοδος στην Ένωση και οι εξαγωγές ζώων και ζωικών προϊόντων, καθώς και μέτρα έκτακτης ανάγκης.
Οι περισσότεροι από αυτούς τους κανόνες υπήρχαν σε κάποια μορφή σε προηγούμενη νομοθεσία και συνέβαλαν στη στήριξη της υγείας των ζώων και, ως εκ τούτου, στην ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς ζώντων ζώων και των παραγώγων τους.
Οι αναμενόμενες θετικές επιπτώσεις αυτού του νόμου στην υγεία των ζώων, καθώς και στην υγεία των πολιτών
Τόσο ο τομέας της κτηνοτροφίας όσο και αυτός της της υδατοκαλλιέργειας στην ΕΕ είναι σημαντικοί.
Το 2019 λίγο περισσότερο από το ήμισυ της παραγωγής κρέατος της ΕΕ-27 προήλθε από χοίρους (22,8 εκατομμύρια τόνοι), ενώ η παραγωγή κρέατος πουλερικών έφτασε τους 13,3 εκατομμύρια τόνους, ένα νέο ρεκόρ. Υπάρχουν περίπου 1,6 δισεκατομμύρια πουλερικά και πάνω από 100 εκατομμύρια γάτες και σκύλοι ως ζώα συντροφιάς. Ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής μας συνδέεται άρρηκτα με την υγεία και την ευημερία των ζώων μας.
Αυτός ο νέος κανονισμός θα βοηθήσει στην καταπολέμηση επιδημιών, όπως η αφρικανική πανώλη των χοίρων, η οποία οδήγησε στη θανάτωση 700 000 χοίρων στην ΕΕ το 2014, και η γρίπη των πτηνών, που είχαν αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο τα τελευταία χρόνια. Θα συμβάλει επίσης στην εξάλειψη ζωονόσων που μπορεί να μολύνουν και τον άνθρωπο, όπως η λύσσα.
Ο κανονισμός θα συμβάλει επίσης στη μείωση της χρήσης αντιβιοτικών με τη θέσπιση μέτρων για την πρόληψη των μεταδοτικών ασθενειών των ζώων, κάτι που, από κοινού με την ανάληψη σαφών ευθυνών από τους φορείς εκμετάλλευσης και τους κτηνοτρόφους όσον αφορά την υγεία των ζώων τους και την υπεύθυνη χρήση κτηνιατρικών φαρμάκων, αναμένεται να οδηγήσει στη μείωση της χρήσης κτηνιατρικών φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των αντιμικροβιακών παραγόντων, και να συμβάλει στον τελικό στόχο της μείωσης της μικροβιακής αντοχής στην Ένωση.
Συμβολή στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στην Πράσινη Συμφωνία
Εδώ και πολλά χρόνια οι περιβαλλοντικές εκτιμήσεις αποτελούν μέρος της πολιτικής της ΕΕ για την υγεία των ζώων, πράγμα που αποτυπώνεται για παράδειγμα στην ορθή διάθεση των σφαγίων των ζώων που θανατώνονται κατά τη διάρκεια επιδημιών ή στους αυστηρούς κανόνες που ισχύουν για τη συλλογή και την ασφαλή επεξεργασία των ζωικών υποπροϊόντων. Τα μέτρα αυτά περιορίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Ως μέρος της Πράσινης Συμφωνίας, ο νέος κανονισμός βασίζεται στη νομοθεσία που ίσχυε πριν την εφαρμογή του, με σκοπό να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος ενισχύοντας την οικονομική ανταγωνιστικότητα των κτηνοτρόφων και βελτιώνοντας τα εργαλεία που διαθέτει η ΕΕ για την καταπολέμηση των μεταδοτικών νόσων των ζώων.
Τα υγιή ζώα χρησιμοποιούν πιο αποτελεσματικά πολύτιμους πόρους όπως το νερό και το έδαφος, μειώνοντας έτσι τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, πράγμα που θα συμβάλει άμεσα τόσο στην οικονομική όσο και στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα γενικά.
Τέλος, ο νέος αυτός κανονισμός ακολουθεί την προσέγγιση «Μία υγεία», βάσει της οποίας οι νόσοι που εκδηλώνονται σε άγρια ζώα θεωρείται ότι ενδέχεται να έχουν βλαβερές επιπτώσεις στους τομείς της γεωργίας και της υδατοκαλλιέργειας, καθώς και στη δημόσια υγεία, στο περιβάλλον και στη βιοποικιλότητα. Χάρη σε αυτήν ακριβώς την προσέγγιση, η οποία επιτρέπει μια ευρύτερη θέαση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε, θα μπορέσουμε να κάνουμε θετικές παρεμβάσεις στο περιβάλλον μας. Ο νέος κανονισμός αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι του συνολικού παζλ.
Η κατάσταση όσον αφορά την προετοιμασία των κρατών μελών; Είναι έτοιμα
Μολονότι ο κανονισμός τέθηκε σε εφαρμογή στις 21 Απριλίου 2021, και η Επιτροπή και τα κράτη μέλη ξεκίνησαν επιτυχώς την εφαρμογή του, αποδεχόμαστε ότι την απαίτηση των κρατών μελών και ορισμένων φορέων εκμετάλλευσης για μια μεταβατική περίοδο σε ορισμένες περιπτώσεις.
Για παράδειγμα, τα νέα πιστοποιητικά για τις μετακινήσεις μεταξύ κρατών μελών θα αρχίσουν να χρησιμοποιούνται στις 17 Οκτωβρίου 2021. Νέα πιστοποιητικά για την είσοδο στην Ένωση μπορούν να εκδίδονται αμέσως από τρίτες χώρες. Ωστόσο, τα τρέχοντα πιστοποιητικά μπορούν επίσης να γίνουν δεκτά για είσοδο στην Ένωση πριν από την 20ή Οκτωβρίου 2021.
Δεδομένης της πρόσφατης πανδημίας της COVID-19, αυτός ο νέος νόμος θα αντιμετωπίσει τις ζωονόσους ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος πανδημιών στο μέλλον
Οι πανδημίες συνιστούν μόνιμη απειλή. Μέρος της υιοθέτησης της προσέγγισης «Μία υγεία», είναι η αναγνώριση ότι η ανθρώπινη υγεία συνδέεται με την υγεία των ζώων και με το περιβάλλον.
Η ανάληψη δράσης για τη βελτίωση της υγείας των ζώων θα έχει αλυσιδωτές θετικές επιπτώσεις τόσο στη δική μας υγεία όσο και στην υγεία του περιβάλλοντός μας και θα συμβάλει επομένως σε σημαντικό βαθμό στη μείωση του κινδύνου να βιώσουμε μια ακόμη καταστροφική πανδημία όπως αυτή που βιώνουμε όλοι και όλες μας εδώ και πάνω από ένα χρόνο.
Δημοσιεύτηκε στο pelazkarabo.blogspot.com