Τα δεδομένα στην υπηρεσία της καινοτομίας και οικονομίας


 Μη προσωπικά δεδομένα: θέσπιση  ανθρωποκεντρικής νομοθεσίας που θα βασίζεται στις ευρωπαϊκές αξίες της προσωπικής ζωής και της διαφάνειας

pelazkarabo@gmail.com - 25 Φεβρουαρίου 2021, 10.07μμ

Οι ευρωβουλευτές θέλουν να διαμορφώσουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες ανταλλαγής μη προσωπικών δεδομένων για να προωθήσουν την καινοτομία και οικονομία, προστατεύοντας παράλληλα την ιδιωτική ζωή.

Τα δεδομένα, επισημαίνουν. βρίσκονται στον πυρήνα του ψηφιακού μετασχηματισμού της ΕΕ, που επηρεάζει όλες τις πτυχές της κοινωνίας και της οικονομίας μας. Είναι αναγκαία για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, που αποτελεί προτεραιότητα της ΕΕ, και παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες για καινοτομία, ανάκαμψη από την κρίση του Covid-19 και ανάπτυξη, για παράδειγμα στον τομέα της υγείας και των πράσινων τεχνολογιών.

Σε απάντηση στην ευρωπαϊκή στρατηγική της Επιτροπής για τα δεδομένα, η  κοινοβουλευτική επιτροπή βιομηχανίας, έρευνας και ενέργειας .του Ευρωκοινοβουλίου, ζήτησε τη θέσπιση μιας ανθρωποκεντρικής νομοθεσίας που θα βασίζεται στις ευρωπαϊκές αξίες της ιδιωτικής ζωής και της διαφάνειας και θα επιτρέπει στις εταιρείες και στους πολίτες της ΕΕ να επωφελούνται από τις δυνατότητες που προσφέρει η επεξεργασία δεδομένων στην ΕΕ. Η σχετική έκθεση υιοθετήθηκε, χθες, 24 Φεβρουαρίου 2021, και θα ψηφιστεί στο Ευρωπαϊκοί Κοινοβούλιο, στη σύνοδο  του Μαρτίου.

Τα οφέλη μιας ευρωπαϊκής οικονομίας δεδομένων

Οι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι η κρίση καθιστά εμφανή την ανάγκη θέσπισης μιας αποτελεσματικής νομοθεσίας για τα δεδομένα που θα υποστηρίζει την έρευνα και την καινοτομία. Τεράστιες ποσότητες ποιοτικών δεδομένων, κυρίως μη προσωπικού χαρακτήρα - βιομηχανικών, δημόσιων και εμπορικών - υπάρχουν ήδη στην ΕΕ και οι δυνατότητές τους δεν έχουν ακόμα πλήρως αξιοποιηθεί. Πολλά περισσότερα δεδομένα αναμένεται να παραχθούν κατά τα επόμενα έτη. Οι ευρωβουλευτές θεωρούν ότι η νομοθεσία για τα δεδομένα θα επιτρέψει την αξιοποίηση των δυνατότητων τους από τους πολίτες, τους ερευνητές και τις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η διευκόλυνση της διασυνοριακής και διατομεακής ροής δεδομένων θα συμβάλει στη διαμόρφωση ενός δυναμικού και καινοτόμου επιχειρηματικού περιβάλλοντος σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, αλλά και στην ανάδειξη της ΕΕ ως ηγέτη στην οικονομία των δεδομένων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι το 2026 η αξία της οικονομίας των δεδομένων στην ΕΕ θα ανέλθει στα 829 δισ. ευρώ από τα 301 δισ. ευρώ το 2018, ενώ ο αριθμός των επαγγελματιών του τομέα των δεδομένων θα αυξηθεί από τα 5,7 εκατομμύρια στα 10,9 εκατομμύρια.

Οι διεθνείς ανταγωνιστές της Ευρώπης, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα, καινοτομούν με ταχείς ρυθμούς, εδραιώνοντας τα δικά τους πρότυπα πρόσβασης και χρήσης δεδομένων. Προκειμένουν να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην οικονομία των δεδομένων, η ΕΕ πρέπει να καθορίσει τα δικά της πρότυπα και να αξιοποιήσει τις δυνατότητες των δεδομένων με τον δικό της τρόπο.


Κανόνες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, της διαφάνειας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων

 

Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, οι κανόνες πρέπει να βασίζονται στις ευρωπαϊκές αξίες της ιδιωτικής ζωής, της διαφάνειας και του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Η ελεύθερη ανταλλαγή δεδομένων πρέπει να περιορίζεται στα δεδομένα μη προσωπικού χαρακτήρα ή σε δεδομένα που ανωνυμοποιούνται με μη αναστρέψιμο τρόπο. Οι πολίτες πρέπει να έχουν τον πλήρη έλεγχο των δεδομένων τους και να προστατεύονται από τους κανόνες της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων (κυρίως τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων).

Οι ευρωβουλευτές κάλεσαν την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να συνεργαστούν με τις άλλες χώρες για τον καθορισμό παγκόσμιων προτύπων που θα προωθούν τις αξίες και αρχές της ΕΕ, διασφαλίζοντας ότι η ευρωπαϊκή αγορά θα παραμείνει ανταγωνιστική.

Ευρωπαϊκοί Χώροι Δεδομένων και υποδομές μαζικών δεδομένων

 

Θεωρώντας την ελεύθερη ροή δεδομένων ως κατευθυντήρια αρχή, οι ευρωβουλευτές προέτρεψαν την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να οικοδομήσουν τομεακούς χώρους δεδομένων που θα επιτρέψουν την ανταλλαγή δεδομένων βάσει κοινών κατευθυντήριων γραμμών, νομικών απαιτήσεων και πρωτόκολλα. Υπό το πρίσμα της πανδημίας, οι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον Κοινό Ευρωπαϊκό Χώρο Δεδομένων για την Υγεία.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η επιτυχία της στρατηγικής για τα δεδομένα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις υποδομές τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών, τα μέλη του Κοινοβουλίου ζήτησαν την επιτάχυνση των τεχνολογικών εξελίξεων στην ΕΕ, όπως της τεχνολογίας κυβερνοασφάλειας, των οπτικών ινών, τηε τεχνολογίας 5G και 6G, χαιρετίζοντας τις προτάσεις για την ενίσχυση του ρόλου της Ευρώπης στην κβαντική πληροφορική και στους υπερυπολογιστές. Τόνισαν δε ότι το ψηφιακό χάσμα μεταξύ περιφερειών πρέπει να αντιμετωπιστεί για τη διασφάλιση ίσων δυνατοτήτων, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα της ανάκαμψης από τον κρίση του COVID-19.


Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των μαζικών δεδομένων

Παρότι τα δεδομένα μπορούν να στηρίξουν τις πράσινες τεχνολογίες και να συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου της ΕΕ για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, ο τομέας είναι υπεύθυνος για πάνω από το 2% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε παγκόσμιο επίπεδο. Καθώς ο τομέας αναπτύσσεται, θα πρέπει να επικεντρωθεί στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα και των ηλεκτρονικών αποβλήτων, υπογράμμισαν οι ευρωβουλευτές.

Νομοθεσία της ΕΕ για την ανταλλαγή δεδομένων

 

Η Επιτροπή παρουσίασε την ευρωπαϊκή στρατηγική για τα δεδομένα τον Φεβρουάριο του 2020. Η εν λόγω στρατηγική και η Λευκή Βίβλος για την τεχνητή νοημοσύνη είναι οι πρώτοι πυλώνες της ψηφιακής στρατηγικής της Επιτροπής.


Διαβάστε περισσότερα για τις δυνατότητες της ΤΝ και μάθετε τι ζητάει το Κοινοβούλιο.

 

Η έκθεση αναμένεται να ληφθεί υπόψη στη νέα νομοθεσία για τα δεδομένα την οποία η Επιτροπή θα παρουσιάσει κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Το Κοινοβούλιο επεξεργάζεται επίσης έκθεση σχετικά με την ευρωπαϊκή διακυβέρνηση δεδομένων την οποία η Επιτροπή παρουσίασε τον Δεκέμβριου του 2020, στα πλαίσια της στρατηγικής για τα δεδομένα. Στοχεύει στην αύξηση της διαθεσιμότητας των δεδομένων και στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην ανταλλαγή δεδομένων και στους διαμεσολαβητές δεδομένων.

Τι λέει η Επιτροπή

Αυξανόμενος όγκος δεδομένων και τεχνολογική αλλαγή

Οπως, μεταξύ άλλων, αναφέρει η Ευρωπαική Επιτροπή, ο όγκος των δεδομένων που παράγονται ανά τον κόσμο αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς και από 33 zettabytes το 2018 αναμένεται να ανέλθει σε 175 zettabytes το 2025  . Κάθε νέο κύμα δεδομένων συνιστά μείζονα ευκαιρία για να καταστεί η ΕΕ παγκόσμια ηγέτιδα στον εν λόγω τομέα. Επιπλέον, ο τρόπος αποθήκευσης και επεξεργασίας δεδομένων θα αλλάξει ριζικά την επόμενη πενταετία. Σήμερα, το 80 % της επεξεργασίας και της ανάλυσης δεδομένων πραγματοποιείται σε κέντρα δεδομένων και σε κεντρικές υπολογιστικές εγκαταστάσεις, και το 20 % σε έξυπνα συνδεδεμένα αντικείμενα, όπως αυτοκίνητα, οικιακές συσκευές ή ρομπότ μεταποίησης, και σε υπολογιστικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται κοντά στον χρήστη («υπολογιστική παρυφών»). Τα ποσοστά αυτά είναι πιθανόν να έχουν αντιστραφεί έως το 2025  . Αυτή η εξέλιξη συνεπάγεται, αφενός, πλεονεκτήματα για την οικονομία και τη βιωσιμότητα και, αφετέρου, πρόσθετες ευκαιρίες να αναπτύξουν οι επιχειρήσεις εργαλεία, ώστε οι παραγωγοί δεδομένων να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο των δεδομένων τους.

Η σημασία των δεδομένων για την οικονομία και την κοινωνία

Τα δεδομένα θα αναδιαμορφώσουν τον τρόπο με τον οποίο παράγουμε, καταναλώνουμε και ζούμε. Τα οφέλη θα γίνουν αισθητά σε κάθε πτυχή της ζωής μας, από πιο ευσυνείδητη κατανάλωση ενέργειας, πιο ευσυνείδητα ενεργειακά προϊόντα, ιχνηλασιμότητα υλικών και τροφίμων έως υγιεινότερη ζωή και βελτιωμένη υγειονομική περίθαλψη.

Η εξατομικευμένη ιατρική θα ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες των ασθενών, παρέχοντας στους ιατρούς τη δυνατότητα να λαμβάνουν αποφάσεις βασισμένες σε δεδομένα. Αυτό θα καταστήσει εφικτή την προσαρμογή της κατάλληλης θεραπευτικής αντιμετώπισης στις ανάγκες του κατάλληλου ατόμου την κατάλληλη στιγμή, και/ή τον καθορισμό προδιάθεσης για την εκάστοτε νόσο και/ή την έγκαιρη και στοχευμένη πρόληψη.

Τα δεδομένα είναι η κινητήρια δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης. Είναι η βάση για πολλά νέα προϊόντα και υπηρεσίες που τονώνουν την παραγωγικότητα, αυξάνουν την αποδοτικότητα των πόρων σε όλους τους τομείς της οικονομίας, καθιστούν εφικτή την περαιτέρω εξατομίκευση προϊόντων και υπηρεσιών, και συμβάλλουν στη βελτίωση της χάραξης πολιτικής και στην αναβάθμιση των κρατικών υπηρεσιών. Τα δεδομένα αποτελούν πολύτιμο πόρο για τις νεοφυείς και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) όσον αφορά την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών. Είναι απαραίτητη η διαθεσιμότητα δεδομένων για την εκπαίδευση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, καθώς προϊόντα και υπηρεσίες μεταβαίνουν με ταχείς ρυθμούς από την αναγνώριση μοτίβων και την εξαγωγή συμπερασμάτων σε περισσότερο προηγμένες τεχνικές προβλέψεων και, κατά συνέπεια, σε καλύτερες αποφάσεις.

Τα δεδομένα θα συμβάλλουν επίσης στην ευρεία εφαρμογή μετασχηματιστικών πρακτικών, όπως η χρήση ψηφιακών διδύμων στον τομέα της μεταποίησης.

Τα ψηφιακά δίδυμα δημιουργούν εικονικό αντίγραφο ενός φυσικού προϊόντος, μιας φυσικής διαδικασίας ή ενός φυσικού συστήματος. Το αντίγραφο μπορεί, για παράδειγμα, να προβλέπει πότε ένα μηχάνημα θα παρουσιάσει βλάβη, βάσει ανάλυσης δεδομένων, γεγονός που καθιστά εφικτή την αύξηση της παραγωγικότητας μέσω προληπτικής συντήρησης.

Επιπλέον, η διάθεση περισσότερων δεδομένων και η βελτίωση του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιούνται τα δεδομένα έχουν θεμελιώδη σημασία για την αντιμετώπιση προκλήσεων που σχετίζονται με την κοινωνία, το κλίμα και το περιβάλλον, καθώς και για τη διαμόρφωση υγιέστερων, πιο ευημερουσών και πιο βιώσιμων κοινωνιών. Θα οδηγήσει, για παράδειγμα, σε καλύτερες πολιτικές για την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Ταυτόχρονα, το σημερινό περιβαλλοντικό αποτύπωμα του τομέα των ΤΠΕ εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει από 5 έως 9 % της παγκόσμιας συνολικής χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας και περισσότερο από 2 % των συνολικών εκπομπών, εκ των οποίων μεγάλο ποσοστό οφείλεται σε κέντρα δεδομένων, υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους και συνδεσιμότητα. Η ψηφιακή στρατηγική της ΕΕ με τίτλο «Διαμόρφωση του ψηφιακού μέλλοντος της Ευρώπης» προτείνει μέτρα πράσινου μετασχηματισμού στον τομέα των ΤΠΕ.

Τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη για την ΕΕ στη μελλοντική οικονομία των δεδομένων

Προς το παρόν, ένας μικρός αριθμός τεχνολογικών κολοσσών κατέχουν μεγάλο μέρος των παγκόσμιων δεδομένων. Αυτό ενδεχομένως περιορίζει σήμερα τα κίνητρα εμφάνισης, ανάπτυξης και καινοτομίας επιχειρήσεων που βασίζονται σε δεδομένα στην ΕΕ, αλλά το μέλλον επιφυλάσσει τεράστιες ευκαιρίες. Μεγάλο μέρος των δεδομένων του μέλλοντος θα προέλθει από βιομηχανικές και επαγγελματικές εφαρμογές, τομείς δημόσιου ενδιαφέροντος ή εφαρμογές του διαδικτύου των πραγμάτων στην καθημερινή ζωή, τομείς στους οποίους η ΕΕ είναι ισχυρή. Η τεχνολογική αλλαγή, οι ψηφιακές λύσεις εφαρμογών κρίσιμης σημασίας για την ασφάλεια και η κβαντική υπολογιστική θα δημιουργήσουν επίσης ευκαιρίες και νέες προοπτικές για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις σε τομείς, όπως το υπολογιστικό νέφος παρυφών. Αυτές οι τάσεις υποδεικνύουν ότι οι νικητές του σήμερα δεν θα είναι απαραίτητα οι νικητές του αύριο. Τώρα όμως καθορίζονται οι πηγές ανταγωνιστικότητας στην οικονομία των δεδομένων για τις επόμενες δεκαετίες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει δράση τώρα.

Δημοσιεύτηκε στο:pelazkarabo.blogspot.com