ΕΕ:Εκκληση για παγκόσμια σταδιακή κατάργηση της παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα χωρίς δέσμευση και αποθήκευση,



Συμπεράσματα του Συμβουλίου για την κλιματική και την ενεργειακή διπλωματία


pelazkarabo@gmail.com – Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, 2021, 1.07μμ

Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί τον μεγαλύτερο χορηγό δημόσιας χρηματοδότησης για το κλίμα, έχοντας συνεισφέρει 23,2 δισ.ευρώ το 2019 με διπλασιασμό του ποσού από το 2013, επισημαίνει το Συμβούλιο στα συμπεράσματα  που  ενέκρινε, χθες, για την «Κλιματική και ενεργειακή διπλωματία - Υλοποίηση της εξωτερικής διάστασης της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας».

Στα συμπεράσματά του, το Συμβούλιο αναγνωρίζει ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την ανθρωπότητα. Σημειώνει ότι η παγκόσμια δράση για το κλίμα εξακολουθεί να υπολείπεται όσων απαιτούνται για την επίτευξη των μακροπρόθεσμων στόχων της συμφωνίας των Παρισίων και της ατζέντας του 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Αναγνωρίζει ότι, παρόλο που η Ευρώπη επιδεικνύει ηγετικό ρόλο και αποτελεί παράδειγμα με την ενίσχυση των δεσμεύσεών της σε εσωτερικό επίπεδο, υπάρχει επείγουσα ανάγκη για συλλογική και αποφασιστική παγκόσμια δράση. Η συνεκτική επιδίωξη των στόχων εξωτερικής πολιτικής είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Το Συμβούλιο καλεί όλα τα μέρη να ενισχύσουν τη φιλοδοξία των εθνικά καθορισμένων συνεισφορών και να παρουσιάσουν μακροπρόθεσμες αναπτυξιακές στρατηγικές χαμηλών εκπομπών αρκετά πριν από την 26η διάσκεψη των μερών που θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο του 2021 στη Γλασκόβη, ενώ χαιρετίζει τις πρόσφατες δεσμεύσεις για κλιματική ουδετερότητα μέχρι τα μέσα του αιώνα καθώς και για ουδέτερο ισοζύγιο διοξειδίου του άνθρακα, ιδίως τις δεσμεύσεις που ανελήφθησαν πρόσφατα από τις μεγάλες οικονομίες.

Σημειώνει, επίσης τους εγγενείς δεσμούς μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και της ασφάλειας και άμυνας και την ανάγκη να ενισχυθούν και να συνεκτιμηθούν οι εργασίες όσον αφορά τη σύνδεση μεταξύ κλίματος και ασφάλειας, ιδίως προς υποστήριξη των δραστηριοτήτων του ΟΗΕ.

Τα συμπεράσματα επιβεβαιώνουν τη συνεχή δέσμευση της ΕΕ για περαιτέρω κλιμάκωση της κινητοποίησης διεθνούς χρηματοδότησης για το κλίμα, συμπεριλαμβανομένων βιώσιμων χρηματοπιστωτικών πρακτικών, ως συμβολή στη μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα. 

Η ενεργειακή διπλωματία της ΕΕ,τονίζεται, θα έχει ως πρωταρχικό της στόχο την επιτάχυνση της παγκόσμιας ενεργειακής μετάβασης, μεταξύ άλλων, με την προώθηση της ενεργειακής απόδοσης και των τεχνολογιών των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ταυτόχρονα, η ενεργειακή διπλωματία της ΕΕ θα αποθαρρύνει περαιτέρω επενδύσεις σε έργα υποδομών που βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα σε τρίτες χώρες, εκτός εάν ευθυγραμμίζονται με μια φιλόδοξη πορεία κλιματικής ουδετερότητας, και θα υποστηρίξει τις διεθνείς προσπάθειες για τη μείωση των επιπτώσεων των υφιστάμενων υποδομών ορυκτών καυσίμων στο περιβάλλον και στα αέρια του θερμοκηπίου.

Το Συμβούλιο απευθύνει έκκληση για μια παγκόσμια σταδιακή κατάργηση της παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα χωρίς δέσμευση και αποθήκευση, ενώ θα δρομολογήσει ή θα υποστηρίξει την ανάληψη διεθνών πρωτοβουλιών για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου. Σημειώνει, δε, ότι αν και η ενεργειακή μετάβαση βρίσκεται στο επίκεντρο της πορείας προς την κλιματική ουδετερότητα, θα έχει ωστόσο σημαντικό αντίκτυπο στις κοινωνίες, τις οικονομίες και τη γεωπολιτική σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ενεργειακή διπλωματία της ΕΕ θα συνεχίσει να διαδραματίζει καίριο ρόλο στη διατήρηση και την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και ανθεκτικότητας της ΕΕ και των εταίρων της.

Στο ίδιο κείμενο υπογραμμίζεται η σημασία των αποτελεσματικών πολυμερών δομών και της εμβάθυνσης της διεθνούς συνεργασίας στα αντίστοιχα διεθνή φόρουμ, ενώ παράλληλα αναγνωρίζεται ότι η συμφωνία των Παρισίων συνιστά το απαραίτητο πολυμερές πλαίσιο που θα διέπει την παγκόσμια δράση για το κλίμα.

Δημοσιεύτηκε στο:pelazkarabo.blogspot. ( συνέχεια του marina anastas.kourbela )- επιτρέπεται η αναδημοσίευση με αναφορά της πηγής)