Η συνέχεια της σχέσης με το ΗΒ στους τομείς:υγειονομικής, φυτοϋγειονομικής (ΥΦΠ) και φαρμακευτικής πολιτικής

 

 Βασικές ρυθμίσεις που τέθηκαν σε εφαρμογή πριν από το Brexit

pelazkarabo@gmail.com - Τετάρτη,27 Ιανουαρίου 2021. 7.00μμ
Ο Bernard Van Goethem, διευθυντής αρμόδιος για την ετοιμότητα προς αντιμετώπιση κρίσεων στους τομείς τροφίμων, ζώων και φυτών, υπεύθυνος για τα θέματα Brexit στη ΓΔ SANTE, παρουσάσε τις προπαρασκευαστικές εργασίες που πραγματοποίησε ηΓενική Διεύθυνση  ΓΔ SANTE .της Επιτροπής, πριν από την 1η Ιανουαρίου 2021.

 «Νέο ξεκίνημα με παλιούς φίλους», όπως δήλωσε η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν τον περασμένο μήνα. Έτσι αρχίζουμε τη φετινή χρονιά μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου την 31η Δεκεμβρίου, η οποία σηματοδοτεί το τέλος της εφαρμογής του κανονιστικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Επιτροπή έχει θέσει τις βάσεις για αυτή τη στιγμή και η ΕΕ είναι καλά προετοιμασμένη. 

Ειδικότερα, και σύμφωνα με ανακοίνωση από την Επιτροπή, η ΓΔ SANTE έχει οριστικοποιήσει τυχόν εκκρεμή ζητήματα στους τομείς της υγειονομικής, φυτοϋγειονομικής (ΥΦΠ) και φαρμακευτικής πολιτικής βάσει του πρωτοκόλλου για την Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Σύμφωνα με τους όρους του πρωτοκόλλου για την Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία, που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2021, η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει στην ενιαία αγορά της ΕΕ όσον αφορά τον τομέα ΥΦΠ και θα απαιτεί συνοριακούς ελέγχους για τα ζώα, τα φυτά και τα προϊόντα τους που εισέρχονται στη Βόρεια Ιρλανδία από τη Μεγάλη Βρετανία.

Η Επιτροπή παρακολούθησε εκ του σύνεγγυς τη νομοθεσία ΥΦΠ του Ηνωμένου Βασιλείου ώστε να αξιολογήσει κατά πόσον μπορεί να επιτραπεί στο Ηνωμένο Βασίλειο να πραγματοποιεί εισαγωγές στην ΕΕ και να διασφαλίσει ότι τα κράτη μέλη μπορούν να συνεχίσουν να εξάγουν όλες τις κατηγορίες ζώων και αγαθών στην αγορά της Μεγάλης Βρετανίας. Επιπλέον, η πιστοποίηση και ο έλεγχος θα εφαρμοστούν σταδιακά από τη Μεγάλη Βρετανία από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2021. 

Η Επιτροπή βοήθησε στις προετοιμασίες που ανέλαβαν τα κράτη μέλη που επλήγησαν περισσότερο από το Brexit, όπως η Ιρλανδία, η Γαλλία, το Βέλγιο και οι Κάτω Χώρες, για την κατασκευή και την επέκταση των συνοριακών σταθμών ελέγχου τους (ΣΣΕ). Οι σταθμοί αυτοί είναι πλέον σε λειτουργία, ενώ οι ΣΣΕ στη βρετανική πλευρά θα αρχίσουν να λειτουργούν τον Ιούλιο του 2021.

Τον Δεκέμβριο, η Επιτροπή τροποποίησε τη σχετική νομοθεσία για να συμπεριλάβει το Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ των τρίτων χωρών που επιτρέπεται να εξάγουν ζώα και ζωικά προϊόντα στην ΕΕ. Τροποποιήσαμε επίσης την κατ’ εξουσιοδότηση πράξη για τη διαμετακόμιση, ώστε να εξασφαλιστεί η απεριόριστη πρόσβαση της Ιρλανδίας στην εσωτερική αγορά. 

Εκπρόσωποι της ΕΕ θα είναι παρόντες στη Βόρεια Ιρλανδία κατά τη διάρκεια επίσημων ελέγχων, ιδίως στους συνοριακούς σταθμούς, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η νομοθεσία της ΕΕ εφαρμόζεται σύμφωνα με το πρωτόκολλο.

Το πρωτόκολλο για την Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία καλύπτει επίσης τον τομέα των φαρμάκων. Η Επιτροπή έχει προετοιμαστεί εντατικά, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές μας, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) και τις εθνικές αρχές, για να διασφαλίσει ότι όλα τα φάρμακα που διατίθενται στην ΕΕ ή στη Βόρεια Ιρλανδία συμμορφώνονται με τις κανονιστικές απαιτήσεις που ορίζονται στο ενωσιακό δίκαιο, ώστε η αλυσίδα εφοδιασμού να προστατεύεται σε όλα τα κράτη μέλη.  

Παρά το καλό επίπεδο ετοιμότητας, η Επιτροπή δημοσίευσε στις 22 Δεκεμβρίου 2020 ανακοίνωση που παρέχει λύσεις για την αποφυγή ελλείψεων φαρμάκων σε μικρές αγορές, οι οποίες ανέκαθεν βασίζονταν στην προμήθεια εκατοντάδων διαφόρων φαρμάκων από τη Μεγάλη Βρετανία, συγκεκριμένα στην Ιρλανδία, τη Βόρεια Ιρλανδία, την Κύπρο και τη Μάλτα. Παρόλο που οι εταιρείες δεν έχουν πραγματοποιήσει τις επενδύσεις για τη στήριξη των αναγκαίων κανονιστικών αλλαγών στις εν λόγω μικρές αγορές, η Επιτροπή κατέβαλε προσπάθειες για να διασφαλίσει ότι οι ασθενείς δεν θα στερηθούν κρίσιμα φάρμακα μετά το Brexit. 

Η ανακοίνωση αυτή θα δώσει επίσης στη φαρμακευτική βιομηχανία περισσότερο χρόνο για να προσαρμόσει τις διαδικασίες χορήγησης αδειών κυκλοφορίας στις συνέπειες του Brexit, ιδίως όσον αφορά τις άδειες παρασκευής και τους ελέγχους διάθεσης παρτίδων φαρμάκων που προορίζονται για ανθρώπινη και για κτηνιατρική χρήση, καθώς και φαρμάκων που χρησιμοποιούνται σε κλινικές δοκιμές. Η ανακοίνωση περιλαμβάνει επίσης μέτρα για την καταπολέμηση της παραποίησης φαρμάκων. 

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ συμφώνησαν, μέσω του παραρτήματος για τα φαρμακευτικά προϊόντα, να διασφαλίζουν την αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών ορθής παρασκευαστικής πρακτικής (ΟΠΠ). Η συμφωνία αυτή θα επιτρέψει στην ΕΕ να εξοικονομήσει πόρους επιθεώρησης. Η ΕΕ θα συνεχίσει να αναγνωρίζει τα πιστοποιητικά ΟΠΠ που εκδίδει το Ηνωμένο Βασίλειο για εγκαταστάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς και για τρίτες χώρες.

Στην πράξη, το παράρτημα θα προσφέρει τα πλεονεκτήματα άλλων συμφωνιών αμοιβαίας αναγνώρισης για επιθεωρήσεις προϊόντων ευρείας εμβέλειας, όπως αυτά που προβλέπονται σε παρόμοια συμφωνία με την Ελβετία.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια εργαζόμαστε εντατικά για να προετοιμαστούμε για αυτό το ενδεχόμενο. Η Επιτροπή θα καταβάλλει προσπάθειες ώστε τα κράτη μέλη, οι επιχειρήσεις και οι πολίτες να συνεχίσουν να λειτουργούν αποτελεσματικά τώρα που το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αποχωρήσει από την ΕΕ.

Δημοσιεύτηκε στο:pelazkarabo.blogspot.com ( συνέχεια του marina anastas.kourbela )- επιτρέπεται η αναδημοσίευση με αναφορά της πηγής)