ΕΕ:Αντεξε την κρίση του κορονοιού ο αγροτικός τομέας



Η Γερμανική Προεδρία συγκάλεσε άτυπη σύνοδο των Υπουργών Γεωργία, αύριο

pelazkarabo@gmail.com - 31 Αυγούστου 2020.3.27μμ

Αύριο, Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020, οι υπουργοί Γεωργίας των 27 κρατών μελών της ΕΕ θα συμμετάσχουν σε άτυπη σύνοδο στο Koblenz υπό την αιγίδα της γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, θα συζητήσουν τα τρέχοντα ζητήματα της ευρωπαϊκής γεωργικής πολιτικής και της πολιτικής για τα τρόφιμα.

Σημειώνεται,πως να από τα καθήκοντα της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ είναι η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών. Αυτό είναι και ο σκοπός των άτυπων συναντήσεων. Οι συνεδριάσεις αυτές πραγματοποιούνται κατά παράδοση στο κράτος μέλος της ΕΕ που ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου.

Κατά την άτυπη σύνοδο στο Koblenz, η Ομοσπονδιακός Υπουργός Τροφίμων, Γεωργίας και Προστασίας των Καταναλωτών της Γερμανίας, Julia Klöckner, θα επικεντρωθεί στα ακόλουθα επίκαιρα θέματα:
Ποια είναι τα διδάγματα από την κρίση του κορωναϊού όσον αφορά τη γεωργική και την επισιτιστική πολιτική;
Τι μπορούν να κάνουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για να εξασφαλίσουν και να αυξήσουν την ανθεκτικότητα των τομέων της γεωργίας και των τροφίμων;
Ποιο ρόλο διαδραματίζει η γεωργία, τα τρόφιμα και τα ζώα, αυξάνοντας το ενδιαφέρον για την περιφερειακή προέλευση και την προέλευση των τροφίμων, καθώς και τις προσπάθειες για τη διαχείριση του κλίματος, την προστασία του περιβάλλοντος και την καλή διαβίωση των ζώων; Θα δοθεί επίσης έμφαση στις ερωτήσεις γύρω από ένα ενωσιακό σήμα για την καλή διαβίωση των ζώων και την καλή μεταχείριση των ζώων κατά τη μεταφορά.
Ο άτυπος χαρακτήρας της συνεδρίασης προσφέρει την ευκαιρία παρέκκλισης από το επίσημο των επίσημων συνόδων του Συμβουλίου στις Βρυξέλλες ή το Λουξεμβούργο, και υη δυνατότητα να προσκληθούν πρόσθετοι ομιλητές. 
Για παράδειγμα, η Ομοσπονδιακός Υπουργός Klöckner θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό να προσφέρει στους τοπικούς γεωργούς από την περιοχή Ρήνου-Έσσης τη δυνατότητα να λάβουν το λόγο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, να υποβάλουν έκθεση για τις δικές τους εμπειρίες όσον αφορά τα κύρια θέματα

Ενίσχυση του τομέα γεωργικών προϊόντων διατροφής


Ένας από τους σημαντικούς στόχους της μεταρρύθμισης της ΚΓΠ είναι η ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος και τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής 



Η πανδημία COVID-19 έδειξε ότι η βιομηχανία γεωργικών προϊόντων διατροφής έχει συστημική σημασία διότι διασφαλίζει τον εφοδιασμό με γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα για τον πληθυσμό της Ευρώπης. Κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η Γερμανία υποστηρίζει συνεπώς την ενίσχυση αυτού του ζωτικού τομέα.

Διαπραγματεύσεις για το μέλλον της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) μετά το 2020

Οι στόχοι της ΚΓΠ περιλαμβάνουν:
  • εφοδιασμός του πληθυσμού με τρόφιμα υψηλής ποιότητας σε προσιτές τιμές
  • σταθεροποίηση του εισοδήματος των γεωργών
  • και η ενίσχυση της ανταγωνιστικής ισχύος
Η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης των αγροτικών περιοχών προστέθηκε αργότερα ως πρόσθετη ζωτική πτυχή της ευρωπαϊκής γεωργικής πολιτικής.
Ένας από τους σημαντικούς στόχους της μεταρρύθμισης της ΚΓΠ είναι να δοθεί ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος και τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Ταυτόχρονα, προβλέπεται να απλουστευθεί η ΚΓΠ για τους γεωργούς και τις διοικήσεις, ώστε να καταστεί πιο ευέλικτη και να προσαρμοστεί καλύτερα στις ανάγκες των μελών της ΕΕ.
Για τον σκοπό αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε ορισμένες προτάσεις. Οι σχετικές νομοθετικές προτάσεις βρίσκονται επί του παρόντος υπό συζήτηση στο Συμβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Για το θέμα αυτό, η γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου προσπαθεί να επιτύχει πολιτική συναίνεση μεταξύ των κρατών μελών — γνωστή ως Γενική Προσέγγιση του Συμβουλίου. Στη συνέχεια, θα αποτελέσει τη βάση για το επόμενο βήμα, δηλαδή συζητήσεις σχετικά με τις προτάσεις στους άτυπους τριμερείς διαλόγους, στις οποίες το Συμβούλιο, το Κοινοβούλιο και η Επιτροπή προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τις νομοθετικές προτάσεις.

Η στρατηγική Farm to Fork και η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030

Το Farm to Fork Strategy («από το αγρόκτημα στο τραπέζι») και η στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα, που υποβλήθηκαν πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συνδέονται επίσης στενά με την ΚΓΠ. Στόχος τους είναι η δημιουργία ενός αξιόπιστου, βιώσιμου και ανθεκτικού συστήματος τροφίμων το οποίο θα λαμβάνει επίσης υπόψη τις αλληλεξαρτήσεις μεταξύ της υγείας του πληθυσμού και των περιβαλλοντικών ορίων.
Οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ θα εξετάσουν διεξοδικά αυτές τις στρατηγικές κατά τη διάρκεια της γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Στόχος της γερμανικής Προεδρίας είναι να καταλήξει το Συμβούλιο σε συμφωνία σχετικά με την εφαρμογή της στρατηγικής για το αγρόκτημα. Τα συμπεράσματα αυτά θα πρέπει στη συνέχεια να ληφθούν υπόψη κατά την κατάρτιση των συμπερασμάτων του Συμβουλίου σχετικά με τη στρατηγική για τη βιοποικιλότητα.

Θέματα που αφορούν την καλή μεταχείριση των ζώων και την επισήμανση των τροφίμων

Η γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου επιδιώκει να προωθήσει θέματα που αφορούν την καλή μεταχείριση των ζώων και την επισήμανση των τροφίμων. Στόχος είναι η αξιολόγηση και η εναρμόνιση σε επίπεδο ΕΕ της δυνατότητας καθιέρωσης ενωσιακού σήματος για την καλή μεταχείριση των ζώων και ενός ενιαίου, διευρυμένου συστήματος επισήμανσης των τροφίμων σε επίπεδο ΕΕ.

Βιώσιμη αλιεία

Κατά το δεύτερο εξάμηνο, τα θέματα αλιείας βρίσκονται επίσης κατά παράδοση στην ημερήσια διάταξη των συνόδων του Συμβουλίου. Αυτό περιλαμβάνει τον καθορισμό των αλιευτικών ποσοστώσεων για το επόμενο έτος. Οι ποσοστώσεις για διάφορες θαλάσσιες περιοχές αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης και συμφωνίας για τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο βάσει των επιστημονικών συστάσεων. Επιπλέον, πρέπει να ολοκληρωθεί η πρόταση για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας μετά το 2020, το οποίο καθορίζει το πλαίσιο για την προώθηση της βιώσιμης αλιείας και υδατοκαλλιέργειας στην ΕΕ, και να καθοριστούν οι αυτόνομες δασμολογικές ποσοστώσεις για τις εισαγωγές προϊόντων αλιείας.

Οι τρεις Προεδρίες

Αφότου η Γερμανία ανέλαβε την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο από τις 1 Ιουλίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, άρχισε να συνεργάζεται στενά με τις κυβερνήσεις της Πορτογαλίας και της Σλοβενίας — οι δύο χώρες των οποίων η Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ πρόκειται να διαδεχθεί τη Γερμανία και οι οποίες εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του 18άμηνου προγράμματος των τριών μηνών.
Το πρόγραμμα των τριών Προεδριών αναπτύχθηκε από τη γερμανική Προεδρία, τη μελλοντική πορτογαλική και σλοβενική Προεδρία και την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πρόεδρο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων. Το πρόγραμμα αυτό εξασφαλίζει την ομαλή μετάβαση από ένα μέλος της ΕΕ στην άλλη με την ανάπτυξη ενός 18μηνου προγράμματος που προσδιορίζει τα θέματα που θα εξεταστούν υπό την αντίστοιχη Προεδρία, σύμφωνα με το στρατηγικό θεματολόγιο 2019-2024. Το στρατηγικό θεματολόγιο παρέχει κοινό πλαίσιο και καθοδήγηση για τις δράσεις της ΕΕ.

Διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του τριμερούς διαλόγου

Οι τριμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου — με τη μεσολάβηση της Επιτροπής — διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στη νομοθεσία της ΕΕ. Οι διαπραγματεύσεις αυτές βασίζονται στις αντίστοιχες εντολές διαπραγμάτευσης. Στο Συμβούλιο, οι εντολές αυτές εκδίδονται κατά κανόνα από το Συμβούλιο βάσει κειμένου που έχει εγκριθεί από πολιτική άποψη, το οποίο καλείται γενική προσέγγιση. Οι τριμερείς συζητήσεις επιτρέπουν την έγκαιρη εξεύρεση συμβιβασμών και τη σύναψη νομοθετικών πράξεων σε πρώιμο στάδιο της διαδικασίας. Οι τριμερείς διαπραγματεύσεις αποσκοπούν στην επίτευξη συμφωνίας επί κοινού σχεδίου, το οποίο πρέπει στη συνέχεια να εγκριθεί επίσημα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Δημοσιεύτηκε στο Blog: karabo