Καλά νέα από την Επιτροπή για τον Φαληρικό Όρμο και για την αποθήκευση άνθρακα

 

 

Μετατροπή του Φαληρικού Όρμου σε χώρο πρασίνου και αναψυχής

Το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως τα τέλη του 2028 

Το πάρκο θα είναι δωρέαν προσβάσιμο στο κοινό.

 pelazkarabo@gmail.com - 29.10.2024 -5.47μμ

 

 

faliro

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε αρχικά κονδύλια ύψους 93 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Συνοχής για την ανάπλαση παράκτιας έκτασης 5.400 στρεμμάτων στον Φαληρικό Όρμο της Αττικής.

Ο Φαληρικός Όρμος θα αποτελέσει ένα νέο τοπόσημο και τουριστικό αξιοθέατο της Αθήνας,δήλωσε η 

Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων κ. Ελίζα Φερέιρα
. Ο χώρος πρασίνου θα συνδέει άτομα όλων των ηλικιών και οι κάτοικοι θα έχουν πρόσβαση σε αθλητικές, εκπαιδευτικές και δημιουργικές δραστηριότητες. Το έργο που αντλεί έμπνευση από το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους θα αποτελέσει ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πώς οι αστικές αναπλάσεις μπορούν να σχεδιαστούν με τρόπο βιώσιμο, καλαίσθητο και συμπεριληπτικό,πρόσθεσε.

Το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως τα τέλη του 2028. 

Το πάρκο θα είναι δωρεάν προσβάσιμο στο κοινό. Η χρηματοδότηση θα καταστήσει το παράκτιο μέτωπο πιο ελκυστικό και θα μετατρέψει την περιοχή σε κόμβο ποικίλων δραστηριοτήτων. Θα κατασκευαστούν πισίνες κολύμβησης, θεματικές παιδικές χαρές, χώροι εκδηλώσεων και ένα αθλητικό κέντρο, θα αξιοποιηθούν και θα αναδειχθούν οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στον Φαληρικό Όρμο, όπου θα φιλοξενούνται εκπαιδευτικές και δημιουργικές δραστηριότητες. 

Το πάρκο και οι δραστηριότητες, οι οποίες θα αναπτυχθούν, θα είναι πλήρως προσβάσιμα στα άτομα με αναπηρία, ενώ, μέσω του εκσυγχρονισμού του οδικού δικτύου, του τραμ και των μονοπατιών, θα συνδέεται με τις γειτονικές περιοχές.  

Τα κονδύλια θα στηρίξουν επίσης την αντιπλημμυρική θωράκιση της παράκτιας ζώνης μέσω της κατασκευής δικτύων αποστράγγισης και συλλεκτών όμβριων υδάτων. Θα φυτευτούν πάνω από 2.900 δέντρα, ενώ στο ενεργειακό μίγμα του πάρκου θα ενσωματωθούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.  

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα στηρίξει τη γενικότερη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Αθηναίων, οι οποίοι θα μπορούν να απολαύσουν πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις και τις νέες εγκαταστάσεις του πάρκου, αναφέρει η Επιτροπή στη σχετική ανακοινωσή της

----------------------------------------------------

Κατασκευή μονάδας αποθήκευσης άνθρακα

 Ελληνικό μέτρο κρατικής ενίσχυσης ύψους 150 εκατ. ευρώ από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας εγκρίθηκε από την Επιτροπή, και όπως δήλωσε η

Εκτελεστική Αντιπρόεδρος,
Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, χ
άρη σε αυτό το μέτρο, η Ελλάδα θα στηρίξει την κατασκευή μονάδας αποθήκευσης άνθρακα στον Πρίνο. Το μέτρο, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θα συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη του στόχου της Ελλάδας και της ΕΕ για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, περιορίζοντας παράλληλα πιθανές στρεβλώσεις του ανταγωνισμού,τόνισε

Δικαιούχος

Δικαιούχος του μέτρου είναι η EnEarth Ltd, ελληνική θυγατρική της Energean plc, εταιρείας έρευνας και παραγωγής που εστιάζει στην ανάπτυξη πόρων στη Μεσόγειο και τη Βόρεια Θάλασσα.

Η ενίσχυση θα δοθεί με

μορφή άμεσης επιχορήγησης, και
θα χρηματοδοτήσει εν μέρει το κόστος κατασκευής χερσαίων και υπεράκτιων υποδομών για τη δημιουργία της μονάδας αποθήκευσης άνθρακα.

 Η μονάδα θα αναπτυχθεί σε δύο φάσεις, αλλά μόνο η πρώτη θα χρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο του τρέχοντος μέτρου, και η

ενίσχυση θα εκταμιευτεί σε τρεις δόσεις έως το 2026
 

Κατά την πρώτη φάση, η EnEarth θα εγκαταστήσει έναν αγωγό μεγάλης κλίμακας για τη μεταφορά, από τον χερσαίο χώρο συλλογής στον υπεράκτιο τόπο αποθήκευσης, έως 1 εκατ. τόνων CO2 ετησίως που εκπέμπονται από βιομηχανίες. 

Αυτή η φάση ανάπτυξης θα προηγηθεί της μελλοντικής επέκτασης της δυναμικότητας της μονάδας σε 2,5 εκατ. τόνους CO2 ετησίως, η οποία έχει προγραμματιστεί για τη δεύτερη φάση.

 Η μονάδα αναμένεται να ξεκινήσει τη φάση ανάπτυξης το 2027 και να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το 2030. Η επιχορήγηση, η οποία ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ, θα καλύψει περίπου το 90% του χρηματοδοτικού κενού. Εάν το έργο αποδειχθεί εξαιρετικά επιτυχημένο, αποφέροντας επιπλέον καθαρά έσοδα, ο δικαιούχος θα επιστρέψει στην Ελλάδα μέρος της ληφθείσας ενίσχυσης (μηχανισμός ανάκτησης).

ΠΗΓΗ: Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Μ.Κ.