Τι γνωρίζουμε για τα κρυπτοστοιχεία; Τι προβλέπει ο Ευρωπαικός κανονισμός;
31.10.2024.4.07μμ
Σημαντική εξέλιξη στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών οι οποίες θα απασχολήσουν το ECOFIN, στις 5 Νοεμβρίου, είναι αυτή, της θεσμοθέτησης των κρυπτοστοιχείων,τα οποία θα είναι στις συναλλαγές μας, και αποτελούν μέρος της ψηφιακής μετάβασης
Ο Ευρωπαϊκός κανονισμός για τα κρυπτοστοιχεία
Ο κανονισμός για τις αγορές κρυπτοστοιχείων (MiCA) υπάγει για πρώτη φορά τα κρυπτοστοιχεία, τους εκδότες και τους παρόχους υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων σε ένα και μόνο κανονιστικό πλαίσιο.
Το πλαίσιο αυτό καλύπτει τους εκδότες μη εξασφαλισμένων κρυπτοστοιχείων και των λεγόμενων «σταθερών κρυπτονομισμάτων», καθώς και τους τόπους διαπραγμάτευσης και τα πορτοφόλια στα οποία φυλάσσονται κρυπτοστοιχεία. Σκοπός των νέων κανόνων είναι να προστατεύονται καλύτερα οι επενδυτές και να υπάρξει ρύθμιση όσον αφορά τους κινδύνους που σχετίζονται με τα κρυπτοστοιχεία και παράλληλα να στηριχτεί η καινοτομία και να ενισχυθεί ο ρόλος της ΕΕ ως φορέα καθορισμού προτύπων για την ψηφιακή πολιτική.
Οι πάροχοι υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων θα χρειάζονται άδεια για να δραστηριοποιηθούν στην ΕΕ. Θα υπόκεινται σε αυστηρές απαιτήσεις ώστε να προστατεύονται τα πορτοφόλια των καταναλωτών και θα ευθύνονται εάν χάσουν τα κρυπτοστοιχεία των επενδυτών. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) θα τηρεί δημόσιο μητρώο μη συμμορφούμενων παρόχων υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων.
Οι πάροχοι υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων θα πρέπει επίσης να κοινοποιούν πληροφορίες σχετικά με το περιβαλλοντικό και το κλιματικό τους αποτύπωμα.
Τα κρυπτοστοιχεία που ρυθμίζονται ήδη από νομοθεσία της ΕΕ θα εξακολουθήσουν να υπόκεινται στους υφιστάμενους κανόνες.
Οι διαπραγματευτές του Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία σχετικά με τον κανονισμό για τις αγορές κρυπτοστοιχείων τον Ιούνιο του 2022. Το Συμβούλιο εξέδωσε επίσημα τους κανόνες τον Μάιο του 2023.
Ανάπτυξη από το Συμβούλιο
Τι είναι τα κρυπτοστοιχεία
Τα κρυπτοστοιχεία είναι ψηφιακές αναπαραστάσεις αξίας ή δικαιωμάτων.
Μπορούν να μεταβιβαστούν και να αποθηκευτούν ηλεκτρονικά με τη χρήση τεχνολογίας κατανεμημένου καθολικού (DLT) ή παρόμοιας τεχνολογίας. Τα κρυπτοστοιχεία είναι μια από τις βασικές εφαρμογές τεχνολογίας κατανεμημένου καθολικού (DLT) για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.
Τι είναι η τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού
Η DLT είναι μια μορφή τεχνολογίας που καθιστά δυνατή την αποκεντρωμένη αποθήκευση, επικαιροποίηση και επικύρωση κρυπτογραφημένων δεδομένων.
Ένα παράδειγμα DLT είναι οι αλυσίδες συστοιχιών (blockchain). Οι εγγραφές εισάγονται ως «δομικά στοιχεία» (block), τα οποία σχηματίζουν μια αδιάσπαστη «αλυσίδα» (chain). Οι συναλλαγές εγγράφονται στην αλυσίδα ούτως ώστε να μπορούν οι χρήστες να τις επαληθεύουν και να έχουν απόδειξη ότι έχουν πραγματοποιηθεί χωρίς την ανάγκη τρίτου μέρους.
Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται κρυπτοστοιχεία;
Τα κρυπτοστοιχεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν:
ως μέσα πληρωμών/ανταλλακτικά μέσα (αποκαλούμενα και «κρυπτονομίσματα»)
για πρόσβαση σε αγαθά ή υπηρεσίες (παρόμοια με τα κουπόνια, που λέγονται και «συναλλακτικές μάρκες»)
για επενδυτικούς σκοπούς (π.χ. χορήγηση δικαιωμάτων ιδιοκτησίας)
για συνδυασμό αυτών των χαρακτηριστικών
Πηγές: Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Τι ρυθμίζουν οι κανόνες της ΕΕ
Ο κανονισμός για τις αγορές κρυπτοστοιχείων (MiCA) υπάγει για πρώτη φορά τα κρυπτοστοιχεία, τους εκδότες και τους παρόχους υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων σε ένα και μόνο εναρμονισμένο κανονιστικό πλαίσιο. Το Συμβούλιο εξέδωσε και τυπικά τον κανονισμό στις 16 Μαΐου 2023.
Ο κανονισμός καλύπτει τρεις τύπους κρυπτοστοιχείων:
μάρκες με αναφορά σε περιουσιακά στοιχεία
Οι μάρκες με αναφορά σε περιουσιακά στοιχεία διατηρούν σταθερή αξία με αναφορά σε διάφορα νομίσματα που αναγνωρίζονται δια νόμου ως επίσημα μέσα πληρωμής, π.χ. έχουν ιδιότητα νομίμου χρήματος (παραστατικά νομίσματα), ένα ή διάφορα εμπορεύματα, ένα ή διάφορα κρυπτοστοιχεία ή ομάδα τέτοιων περιουσιακών στοιχείων.
Χρησιμοποιούνται ως μέσα πληρωμής για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών και ως μέσα αποθήκευσης αξίας.
μάρκες ηλεκτρονικού χρήματος
Οι μάρκες ηλεκτρονικού χρήματος διατηρούν σταθερή αξία με αναφορά στην αξία μόνο ενός παραστατικού νομίσματος και είναι ηλεκτρονικά υποκατάστατα χαρτονομισμάτων και κερμάτων.
Προορίζονται να χρησιμοποιηθούν πρωτίστως ως μέσα πληρωμής.
άλλα κρυπτοστοιχεία όπως συναλλακτικές μάρκες
Το πλαίσιο αυτό καλύπτει τους εκδότες μη εξασφαλισμένων κρυπτοστοιχείων και των λεγόμενων «σταθερών κρυπτονομισμάτων», καθώς και τους τόπους διαπραγμάτευσης και τα πορτοφόλια στα οποία φυλάσσονται κρυπτοστοιχεία.
Οι νέοι κανόνες θεσπίζουν απαιτήσεις για τους εκδότες και τους παρόχους υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων όσον αφορά τα εξής:
εποπτεία και έγκριση των συναλλαγών
διαφάνεια
γνωστοποίηση του περιβαλλοντικού αντικτύπου των κρυπτοστοιχείων
(Εκτιμάται ότι ορισμένα κρυπτοστοιχεία καταναλώνουν τόση ενέργεια ετησίως όση και κάποιες χώρες μεσαίου μεγέθους.)
Βάσει του κανονισμού, οι πάροχοι υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων χρειάζονται άδεια για να δραστηριοποιηθούν στην ΕΕ. Υπόκεινται σε αυστηρές απαιτήσεις ώστε να προστατεύονται τα πορτοφόλια των καταναλωτών και θα ευθύνονται εάν χάσουν τα κρυπτοστοιχεία των επενδυτών.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) θα τηρεί δημόσιο μητρώο μη συμμορφούμενων παρόχων υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων.
Τα κρυπτοστοιχεία που ρυθμίζονται ήδη από νομοθεσία της ΕΕ θα εξακολουθήσουν να υπόκεινται στους υφιστάμενους κανόνες.
Ποια είναι τα οφέλη των κανόνων της ΕΕ για τα κρυπτοστοιχεία;
ασφάλεια δικαίου για κρυπτοστοιχεία που δεν καλύπτει η κείμενη νομοθεσία της ΕΕ
καινοτομία και θεμιτός ανταγωνισμός
καλύτερη προστασία των καταναλωτών και των επενδυτών
χρηματοπιστωτική σταθερότητα
διασφαλίσεις έναντι του οικονομικού εγκλήματος και της χειραγώγησης της αγοράς
μείωση του υψηλού αποτυπώματος άνθρακα των κρυπτοστοιχείων
ΠΗΓΗ: ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Μαρίνα Κουρμπέλα