Ουγγρική Προεδρία:«Κοινή ευθύνη: Συνεργασία μεταξύ κρατών και θρησκευτικών κοινοτήτων στην Ευρώπη».

 

-Σύμφωνα με τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ένωση σέβεται και δεν θίγει το καθεστώς, σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο, των εκκλησιών και των θρησκευτικών ενώσεων ή κοινοτήτων στα κράτη μέλη.

-Ο Επίσκοπος της Επισκοπής Μακούρντι στη Νιγηρία, ο επίσκοπος Γουίλφρεντ Κ. Αναγκμπέ : Δίωξη και  σφαγή των Χριστιανών στη χώρα. Εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι η Ευρώπη δεν βοηθά αρκετά , αλλά ευχαρίστησε την  ουγγρική  κυβέρνηση για τη συγκεκριμένη στήριξη που έχει λάβει μέχρι στιγμής

- Σύστημα οικογενειακής υποστήριξης στην Ουγγαρία:Παράδειγμα προς μίμηση

  

pelazkarabo@gmail.com - 27.10.2024.11.27μμ  

 

Κοινή ευθύνη: Συνεργασία μεταξύ κρατών και θρησκευτικών κοινοτήτων στην Ευρώπη

Κοινή ευθύνη: Συνεργασία μεταξύ κρατών και θρησκευτικών κοινοτήτων στην Ευρώπη © Ουγγρική Προεδρία

 

Στις 18 Οκτωβρίου 2024, η διεθνής διάσκεψη με θέμα «Κοινή ευθύνη: Συνεργασία Κρατών και Θρησκευτικών Κοινοτήτων στην Ευρώπη" οργανώθηκε στη Βουδαπέστη, στο Μουσείο Εθνογραφίας.

Η Διάσκεψη, 'έδωσε τη δυνατότητα στους με 160 εθνικούς και διεθνείς συμμετέχοντες να διερεύνησαν χρήσιμα θέματα.

 Εξ ονόματος των φιλοξενούντων, ο Miklós Soltész, Υφυπουργός Εκκλησίας και Εθνικών Μειονοτικών Σχέσεων του Γραφείου του Πρωθυπουργού, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες. Ενώ οι εκπρόσωποι των ιστορικών εκκλησιών στην Ουγγαρία στην εισαγωγική παρουσίαση προσπάθησαν να εμβαθύνουν το κύριο θέμα της διάσκεψης, δηλαδή το σημαντικό ζήτημα της συνεργασίας μεταξύ του κράτους και των θρησκευτικών κοινοτήτων, τόσο στην Ουγγαρία και γενικά στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα,ο József Steinbach, ποιμαντικός-πρόεδρος της Συνόδου της Μεταρρυθμισμένης Εκκλησίας της Ουγγαρίας και Επίσκοπος της Μεταρρυθμισμένης Εκκλησιαστικής Επαρχίας της Υπερδανουβίας, μοιράστηκε τις σκέψεις του με το ακροατήριο.

Ακολούθησε επιστολή υποδοχής από τον καθηγητή Andor Grósz, Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εβραϊκών Κοινοτήτων της Ουγγαρίας (MAZSIHISZ).

Ο Καρδινάλιος Δρ Péter Erdő επισήμανε στην παρουσίασή του, ότι η προηγούμενη νομική ρύθμιση και συνεργασία, η οποία επικεντρώθηκε στο εκκλησιαστικό οργανωτικό σύστημα, αντικαθίσταται από μια προσέγγιση θεμελιωδών δικαιωμάτων στη θρησκευτική πρακτική σε ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία δεν επικεντρώνεται πλέον στην εκκλησία ως οργανωτικό εταίρο, αλλά στο άτομο ως αντικείμενο της θρησκευτικής ελευθερίας. Αυτό βοηθά επίσης την εκκοσμίκευση να κερδίσει έδαφος.

Κοινή ευθύνη: Συνεργασία μεταξύ κρατών και θρησκευτικών κοινοτήτων στην Ευρώπη

Κοινή ευθύνη: Συνεργασία μεταξύ κρατών και θρησκευτικών κοινοτήτων στην Ευρώπη © Ουγγρική Προεδρία

 Παρουσίαση του Δρ Matthias Inniger, ενός Ελβετού θρησκευτικού μελετητή που μελετά και ερευνά τη θρησκευτική ποικιλομορφία των χωρών και τη συνεργασία των θρησκευτικών κοινοτήτων με κράτη εδώ και δεκαετίες. Ο Ελβετός ομιλήτής περιέγραψε τους τύπους συνεργασίας μεταξύ εκκλησίας και κράτους, δίνοντας παραδείγματα μοντέλων που λειτουργούν σε διάφορες χώρες. Εκτός από την παρουσίαση διεθνών παραδειγμάτων και του ελβετικού συστήματος της χώρας του, αναφέρθηκε επίσης στο ουγγρικό μοντέλο, το οποίο είχε ερευνήσει και εκτιμήσει, την ποικιλομορφία του καταλόγου των καθιερωμένων εκκλησιών και το γενναιόδωρο σύστημα εκκλησιαστικών δομών υποστήριξης.

Στη σύνεδρίαση «Ηλικία των Κινδύνων», ο György Hölvényi, ευρωβουλευτής (Ομάδα «Πατριώτες για την Ευρώπη»), μέλος της Επιτροπής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρουσίασε τις αυξανόμενες διώξεις κατά των χριστιανών. 

Στη συνέχεια, ο Tristan Azbej, Υφυπουργός για τη βοήθεια των διωκόμενων χριστιανών της Ουγγαρίας παρουσίασε τις ουγγρικές πρωτοβουλίες για βοήθεια των Χριστιανών,και το μοναδικό ουγγρικό πρόγραμμα  για βοήθεια  των Χριστιανών.

    Τις στατιστικές και τις  αξιολογήσεις της κατάστασης ακολούθησε  μια πολύ συγκινητική παρουσίαση. Ο Επίσκοπος της Επισκοπής Μακούρντι στη Νιγηρία, ο επίσκοπος Γουίλφρεντ Κ. Αναγκμπέ, μίλησε για τη δίωξη και τη σφαγή των Χριστιανών στη χώρα.

 Εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι η Ευρώπη δεν βοηθά αρκετά για τον έλεγχο των ένοπλων τρομοκρατών και δολοφόνων, αλλά ευχαρίστησε επίσης την ουγγρική κυβέρνηση για τη συγκεκριμένη στήριξη που έχει λάβει μέχρι στιγμής.

Κοινή ευθύνη: Συνεργασία μεταξύ κρατών και θρησκευτικών κοινοτήτων στην Ευρώπη

Κοινή ευθύνη: Συνεργασία μεταξύ κρατών και θρησκευτικών κοινοτήτων στην Ευρώπη © Ουγγρική Προεδρία

Το απογευματινό πρόγραμμα της διάσκεψης περιλάμβανε δύο ενδιαφέρουσες συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης. 

Η πρώτη είχε τίτλο «Ο Χριστιανισμός ως θεμέλιο του ευρωπαϊκού πολιτισμού και του πολιτικού συστήματος». Οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι από πολλές απόψεις (πολιτιστικές ρίζες, παράδοση, αξίες κ.λπ.) ο πολιτισμός του Χριστιανισμού δεν μπορεί να παραλειφθεί, διότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια και έναρξη αρνητικών τάσεων. (Συμμετέχοντες στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης: Αναθ. καθ. Duarte Nuno Queiroz de Barros da Cunha, πρώην Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Επισκόπων (CCEE)· Alessandro Calcagno, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας και Νομικός Σύμβουλος της Επιτροπής των Επισκόπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COMECE)· Αναθ. Frank-Dieter Fischbach, Γενικός Γραμματέας της Διάσκεψης των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC)· Csaba Török PhD habil, Ενορία Κυβερνήτη του Καθεδρικού Ναού της Παναγίας της Κοίμησης της Θεοτόκου και Saint Adalbert of Esztergom, Διευθυντής του Θησαυροφυλακίου του Καθεδρικού Ναού, καθηγητής πανεπιστημίου, τηλεοπτικός υπάλληλος της Ουγγρικής Καθολικής Διάσκεψης Επισκόπων· Συντονιστής: Gergely Vágvölgyi, δημοσιογράφος, ραδιοτηλεοπτικός φορέας, πολιτικός επιστήμονας)

Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τίτλο: «Δημογραφικές προκλήσεις της Ευρώπης» 

. Οι διεθνείς συμμετέχοντες παρουσίασαν τη δημογραφική κατάσταση στις χώρες τους, από την οποία μπορεί να αποδειχθεί ότι η τάση μείωσης του πληθυσμού είναι γενική. Ορισμένα ελπιδοφόρα μέτρα περιλαμβάνονται στα «σχέδια δράσης» κάθε χώρας. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο συζητήθηκε το σύστημα οικογενειακής υποστήριξης στην Ουγγαρία, το οποίο θεωρείται επίσης από πολλούς διεθνώς ως παράδειγμα που πρέπει να ακολουθηθεί. (Συμμετέχοντες στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης: Gudrun Kugler από την Αυστρία, θεολόγος, νομικός, εκπρόσωπος της ÖVP του αυστριακού κοινοβουλίου (Εθνικό Συμβούλιο), Regina Maroncelli από την Ιταλία, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Μεγάλων Οικογενειών (ELFAC), Ciprian-Vasile OLINICI από τη Ρουμανία, Υφυπουργός Θρησκευμάτων, Δρ Zoltán Fürjes, Αναπληρωτής Υφυπουργός Εκκλησίας και Σχέσεων Εθνότητας του Γραφείου του Πρωθυπουργού· Συντονιστής: Tünde Fрrész, πρόεδρος του Ινστιτούτου για τη Δημογραφία και τις Οικογένειες της Mária Kopp)

Η Δρ Boglárka Illés, Υφυπουργός Διμερών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών και Εμπορίου, ολοκλήρωσε τη διάσκεψη με καταληκτικές παρατηρήσεις.

Τρίτος διάλογος μεταξύ των Ευρωπαϊκών Υπουργικών Γραφείων Υπεύθυνων για Θρησκευτικές Υποθέσεις

© Ουγγρική Προεδρία

Ένα ετήσιο φόρουμ επαγγελματικής διαβούλευσης για τους ηγέτες και τους εμπειρογνώμονες των υπουργείων που είναι αρμόδια για τις εκκλησιαστικές σχέσεις των κυβερνήσεων των κρατών μελών της ΕΕ διοργανώνεται εκ περιτροπής από διαφορετικό κράτος μέλος κάθε χρόνο.

Αυτό ξεκίνησε από Αυστριακούς που εργάζονται στον τομέα των εκκλησιαστικών σχέσεων, με την πρώτη συνάντηση να πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη το 2022 και τη δεύτερη στο Παρίσι το 2023. 

Δεδομένου ότι η Ουγγαρία ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2024, η Ουγγαρία ανέλαβε να διοργανώσει τη συνεδρίαση και, πέραν αυτής, μια ευρύτερη διάσκεψη με τίτλο «Κοινή ευθύνη: Συνεργασία μεταξύ κρατών και θρησκευτικών κοινοτήτων στην Ευρώπη»

Η συνάντηση αυτή αποτέλεσε ευκαιρία για τους ευρωπαίους αρμόδιους να ανταλλάξουν εμπειρίες όσον αφορά τη διατήρηση των σχέσεων με τις θρησκευτικές κοινότητες, λαμβάνοντας υπόψη ότι, σύμφωνα με τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ένωση σέβεται και δεν θίγει το καθεστώς, σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο, των εκκλησιών και των θρησκευτικών ενώσεων ή κοινοτήτων στα κράτη μέλη.

Η διάσκεψη ξεκίνησε στις 16 Οκτωβρίου 2024 με δεξίωση  του Κοινοβουλίου, όπου ο Αντιπρόεδρος Ουγγρικής κυβέρνησης κ. Zsolt Semjén υποδέχθηκε τους προσκεκλημένους. 

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης επισήμανε ότι το ισορροπημένο μοντέλο της ουγγρικής εκκλησιαστικής πολιτικής βρίσκεται μεταξύ των δύο άκρων — του κρατικού-εκκλησιαστικού μοντέλου και του μοντέλου διαχωρισμού — και μπορεί να περιγραφεί με τον όρο συνεργατικός διαχωρισμός, όπου ο διαχωρισμός εκκλησίας και κράτους δεν μπορεί να σημαίνει τον διαχωρισμό των εκκλησιών και της κοινωνίας, καθώς είμαστε ταυτόχρονα μέλη των εκκλησιών και των πολιτών της χώρας μας.

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με μια επίσκεψη στη Βασιλική του Αγίου Στεφάνου 

ΠΗΓΗ:Ουγγρική Προεδρία

Μ.Κ.