Πόσο αξιοποιούν οι Έλληνες επιχειρηματίες διεθνείς δράσεις που χρηματοδοτούνται από ΕΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς;
Πρωτοβουλίες ΥΠΕΞ για ενίσχυσή της Εξωστρέφειας
pelazkarabo@gmail.com – 25.9.2024.6.27μμ
Μια αξιόλογη ημερίδα οργανώθηκε με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα και την Export Credit Greece, τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024, στο Αμφιθέατρο «Γ. Κρανιδιώτης» του Υπουργείου Εξωτερικών.
Βέβαια, παρόμοιες εκδηλώσεις 'έχουν γίνει και στο παρελθόν, αλλά δεν απέδωσαν όσο θα μπορούσαν.
Από τη μακρόχρονη εμπειρία μου ως διαπιστευμένη δημοσιογράφους στο Υπουργείο Εξωτερικών με κύριο αντικείμενο Ευρωπαϊκή Ένωση και Οικονομική Διπλωματία, οι Έλληνες επιχειρηματίες,εκτός εξαιρέσεων, δεν αξιοποιούν τις δυνατότητες που υπάρχουν για συμμετοχή σε χρηματοδοτήσεις, προμήθειες και προγράμματα διεθνών οργανισμών.
Ούτε σε προγράμματα Αναπτυξιακής συνεργασίας, τα οποία υλοποιούνται και με οικονομική συμμετοχή της Ελλάδας.
Σχετικό παράδειγμα είναι αυτό του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης, το οποίο ‘έως πριν από χρόνια, ήταν εκτός του ενωσιακού προϋπολογισμού, και το χρηματοδοτούσαν χωριστά η Ελλάδα και οι άλλες χώρες μέλη της ΕΕ.
Προσπάθειες που έγιναν από το Υπουργείο Εξωτερικών για συμμετοχή π.χ.ελληνικών επιχειρήσεων παροχής Συμβουλευτικών υπηρεσιών, δεν απέδωσαν.
Οι επιχειρηματίες, ιδιαίτερα επιχειρήσεων μικρού και μεσαίου μεγέθους, δείχνουν απροθυμία να δραστηριοποιηθούν σε διεθνές επίπεδο και διστακτικότητα, παρά το γεγονός, ότι οι εδώ και ανα τον κόσμο Ελληνες Σύμβουλοι Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων- ΟΕΥ προσφέρουν δωρεάν θαυμάσιες υπηρεσίες στους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες.
Αποτέλεσμα όλων αυτων είναι να στερούνται οι ελληνικές επιχειρήσεις και η ελληνική οικονομία πολύ σημαντικούς πόρους.
Αλλες χώρες της ΕΕ, με υπουργεία Αναπτυξιακής Συνεργασίας η άλλους φορείς βοηθούν συστηματικά τις επιχειρήσεις τους, οι οποίες και συμμετέχουν σε πολλά προγράμματα που υλοποιούνται σε τρίτες χώρες με χρηματοδότηση η συγχρηματοδότηση της ΕΕ στο πλαίσιο της πολιτικής Αναπτυξιακής Συνεργασίας η από άλλους διεθνείς οργανισμούς.
Ίσως η επόμενη ημερίδα πρέπει να έχει ως κύριο θέμα, τις αιτίες της ελάχιστης, η, έστω πολύ μικρής συμμετοχής των ελληνικών επιχειρήσεων στις δράσεις που προαναφέρθηκαν.
Σε χωριστή ανάρτηση θα δημοσιεύσουμε για την ημερίδα που έγινε.
Μαρίνα Κουρμπέλα