Eπιμένει ο Borrell:Η ΕΕ δεν είναι σε πόλεμο εναντίον της Μόσχας - Δηλώσεις, σημερα

 

Άτυπη σύνοδος των υπουργών Άμυνας της ΕΕ: Δηλώσεις του Ύπατου Εκπροσώπου Josep Borrel κατά την άφιξή του
 

 

pelazkarabo@gmail.com - 30.8.2024,8.07μμ

  

 Nομίζω ότι είναι γελοίο να πούμε ότι το να επιτρέψουμε τη στόχευση στο εσωτερικό του ρωσικού εδάφους σημαίνει να είμαστε σε έναν πόλεμο εναντίον της Μόσχας.δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος  Josep Borrell κατά την άφιξή του στην 'ατυπη σύνοδος των υπουργών Άμυνας της ΕΕ. που γίνεται.σήμερα στις Βρυξέλλες

 Ο κ,Borrell αναφέρθηκε, εκτενώς στις χθεσινές συζητήσεις των Υπουργών Εξωτερικών που έγιναν επίσης στη σύνοδο της Βελγικής πρωτεύουσας. προβάλλοντας ιδιαίτερα τη στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία΄

Στο σημείο των δηλώσεών του σχετικά με τη θέση της ΕΕ στις επιθέσεις στη Ρωσίας και ειδικά στην άρση των περιορισμών στη χρήση όπλων εναντίον ρωσικών στρατιωτικών στόχων έδειξε ενοχλημένος, τονίζοντας, πως αυτό δεν αποτελεί πολιτική της ΕΕ

 Νομίζω, είπε ότι είναι γελοίο να πούμε ότι το να επιτρέψουμε τη στόχευση στο εσωτερικό του ρωσικού εδάφους σημαίνει να είμαστε σε έναν πόλεμο εναντίον της Μόσχας.

Χθες συζητήσαμε για την άρση των περιορισμών στη χρήση όπλων εναντίον ρωσικών στρατιωτικών στόχων. Έχω την προσωπική μου άποψη γι’ αυτό, φυσικά. 

Πρέπει να έχω προσωπικές απόψεις αν θέλω να προωθήσω τη συναίνεση μεταξύ των κρατών μελών. Αλλά είναι σαφές ότι αυτό είναι κάτι που ανήκει στον καθένα από αυτούς. Δεν είναι πολιτική της ΕΕ. 

Αυτές οι χώρες που στέλνουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και άλλα όπλα στην Ουκρανία θα αποφασίσουν η καθεμία από την πλευρά τους πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Αλλά νομίζω ότι είναι γελοίο να πούμε ότι το να επιτρέψουμε τη στόχευση στο εσωτερικό του ρωσικού εδάφους σημαίνει να είμαστε σε έναν πόλεμο εναντίον της Μόσχας. Δεν είμαστε σε πόλεμο εναντίον της Μόσχας — νομίζω ότι είναι γελοίο να το λέμε αυτό. «Υποστηρίζουμε την Ουκρανία. 

Η Ουκρανία δέχεται επίθεση από το ρωσικό έδαφος και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, μπορεί να αντιδράσει επιτιθέμενος στα μέρη από όπου δέχεται επίθεση. Έτσι, δεν υπάρχει τίποτα παράξενο σε αυτό. Μπορείτε να συμφωνήσετε ή όχι, αλλά η ΕΕ δεν θα είναι σε πόλεμο κατά της Μόσχας εάν ορισμένα κράτη μέλη το πράξουν αυτό. 

Στηρίζουμε την Ουκρανία· δεν είμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία. Υποστηρίζουμε την Ουκρανία, αλλά υπάρχουν διαφορετικά μέσα στήριξης της Ουκρανίας, και ένα από τα πιο σημαντικά μέσα είναι η εκπαίδευση των στρατιωτών τους και η παροχή μαχητικών αεροσκαφών — αυτό κάνουμε. Η EUMAM (Ουκρανία) είναι η πιο επιτυχημένη εκπαιδευτική αποστολή που έχουμε κάνει στην ιστορία μας.

 Άλλες δηλώσεις από τη χθεσινή σύνοδο των YΠΕΞ της ΕΕ, στην οποία,θυμίζουμε, συμμετείχε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης,

Χθες,είπε ο κ Borrell. είχαμε μια μακρά σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, και σήμερα ελπίζω ότι θα έχουμε μια συντομότερη [άτυπη] σύνοδο των υπουργών Άμυνας με πολύ σημαντικά θέματα στο τραπέζι.

Το πιο σημαντικό είναι η στρατιωτική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ουκρανία.

Μέσα σε αυτή την υποστήριξη, η εκπαίδευση των στρατιωτών παίζει σημαντικό ρόλο. Έτσι, θα συζητήσουμε πώς θα αυξήσουμε την εκπαιδευτική μας αποστολή (EUMAM Ukraine). 

 Ο στόχος είναι περίπου 60,000 στρατιώτες εκπαιδευμένοι, θα αυξήσουμε αυτόν τον στόχο — θα σας πω από πόσους στο τέλος της ημέρας. Αλλά αυτή είναι η πιο επιτυχημένη εκπαιδευτική αποστολή που έχει γίνει ποτέ από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το να εκπαιδεύσεις 60,000 στρατιώτες — και ίσως και περισσότερους — είναι αξιοσημείωτο. Πολλές χώρες συνέβαλαν σε αυτό. 

Θα συζητήσουμε για τη δυνατότητα ανοίγματος πυρήνα στο Κίεβο προκειμένου να ενισχύσουμε τον συντονισμό μας με τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις εκεί. 

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Dmytro Kuleba ρωτούσε για τις καθυστερήσεις στην προμήθεια πυρομαχικών, προμηθεύοντας το υλικό που έχει υποσχεθεί. Θα ρίξουμε μια ματιά σε όλα αυτά, που βρισκόμαστε στις δεσμεύσεις μας. 

Είναι σαφές ότι αν οι Ουκρανοί έχουν την υποστήριξή μας, μπορούν να πολεμήσουν με επιτυχία. Η επιχείρηση στο Κουρσκ είναι ένα καλό παράδειγμα. 

Είναι μια τολμηρή στρατηγική δράση, επιτυχής, που δείχνει ότι εξαρτάται από εμάς, αλλά είναι έτοιμοι να συνεχίσουν να αγωνίζονται στο βαθμό που έχουν την υλική μας υποστήριξη.

Τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 χρησιμοποιούνται τώρα για να σταματήσουν τις επιθέσεις της Ρωσίας εναντίον ουκρανικών πόλεων. Την περασμένη Δευτέρα, 300 [βλήματα και] μη επανδρωμένα αεροσκάφη εκτοξεύθηκαν εναντίον του Κιέβου και πάλι του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας. Είναι σαφές ότι ο Πούτιν θέλει να βάλει την Ουκρανία στο σκοτάδι και το κρύο τον επόμενο χειμώνα, καταστρέφοντας όλη την ηλεκτρική ικανότητα στην Ουκρανία. 

Θα έχουμε μια συνάντηση για να αξιολογήσουμε πού βρισκόμαστε στις δεσμεύσεις μας και πώς μπορούμε να τις αυξήσουμε. 

Πολλές δεσμεύσεις έχουν γίνει από τον Ιούνιο, ιδίως όσον αφορά την αεράμυνα, και ενόψει των μαζικών επιθέσεων στην Ουκρανία και τις ουκρανικές πόλεις, αυτές τις μέρες υπήρξαν οι χειρότερες του πολέμου εναντίον αμάχων. Είναι σαφές ότι θα πρέπει να αντιδράσουμε. Ο Κουλέμπα μας έδωσε ακριβή δεδομένα και σήμερα ο υπουργός Άμυνας [της Ουκρανίας] θα είναι μαζί μας. Ο κ. Umerov θα βρίσκεται σε στενή επαφή με τους υπουργούς Άμυνας

Ερυθρά Θάλασσα, συζήτηση σήμερα

Θα εξετάσουμε τι συμβαίνει στην Ερυθρά Θάλασσα, τις προσπάθειές μας να ενισχύσουμε την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα και αρκετές προσπάθειες για την αύξηση της αμυντικής μας ικανότητας, ιδίως από τη βιομηχανική πλευρά, δήλωσε ο Υπατος Εκπρόσωπος.

Θα καλωσορίσουμε τους νέους προέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις υποεπιτροπές SEDE [Marie-Agnes Strack-Zimmermann] και εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών [Υφυπουργός του ΟΗΕ Jean-Pierre Lacroix] και του ΝΑΤΟ [βοηθός γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Angus Lapsley].

Κατά τη διάρκεια του γεύματος, θα συζητήσουμε για το μέλλον του Δορυφορικού Κέντρου μας [SatCen] — τα μάτια της Ευρώπης, κάτι που μας επιτρέπει να βλέπουμε άμεσα τι συμβαίνει στη γη κάθε μέρα, οπουδήποτε στον κόσμο». Αποτελεί μοναδική ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης· Το απόλαυσα (και) το εκμεταλλεύτηκα πολύ καλά. Έχουμε γεωχωρική νοημοσύνη. συμβάλλει στην ασφάλειά μας.

 Έκανα ό,τι μπορούσα για να θέσω αυτό το κέντρο ψηλά στην ημερήσια διάταξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην αντίληψη του κοινού. Θα ρίξουμε μια ματιά στον προϋπολογισμό αυτού του κέντρου τα επόμενα χρόνια.

Οι σχετικέ δηλώσεις έγιναν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, και ο Υπατος Εκπρόσωπος απάντησε,μεταξύ 'αλλων, στις, ακόλουθες ερωτήσεις:

Ε: Θα εκπαιδεύσουν Ουκρανούς στρατιώτες και σε ουκρανικό έδαφος;

Δεν είναι στην ημερήσια διάταξη.

Σκεφτόμαστε να έχουμε ένα Συντονιστικό Κέντρο Ουκρανίας, αλλά δεν υπάρχει συμφωνία για την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών σε ουκρανικό έδαφος με Ευρωπαίους εκπαιδευτές.

Ε: Η Γερμανία ενίσχυσε χθες τη μετανάστευση. Θα λέγατε ότι είναι δίκαιη η δημιουργία κέντρων μετανάστευσης εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Είναι εφικτό αυτό;

Η μετανάστευση δεν είναι στο χαρτοφυλάκιό μας.

Ε: Χθες, συναντηθήκατε με τον Υπουργό Εξωτερικών του Τουρκίγιε (Χακάν Φιντάν) και είπατε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε και πάλι [ακουστικά] Türkiye μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θυμάστε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν τόσοι πολλοί ηγέτες της τουρκικής αντιπολίτευσης στη φυλακή; Έχετε μιλήσει για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για την ελευθερία;

Συζητήσαμε για όλα όσα έχουν σημασία για τις διμερείς μας σχέσεις και για το γεωπολιτικό περιβάλλον. Συζητήσαμε κυρίως για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που επηρεάζουν και τους δύο, και ιδιαίτερα τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, και το πιο σημαντικό ζήτημα που επηρεάζει τη σχέση μας, που είναι το Κυπριακό. Αλλά δεν μπήκαμε σε εσωτερικές ερωτήσεις στην Τουρκίγιε. 

Ε: Πίσω στη Μέση Ανατολή και τη Γάζα, θα είναι και σήμερα στην ημερήσια διάταξη;

Δεν νομίζω. Οι Υπουργοί Άμυνας έχουν άλλα θέματα να [συζητήσουν]. Χθες, είχαμε μια μακρά συζήτηση γι’ αυτό, μια ενδιαφέρουσα συζήτηση. Δεν νομίζω ότι θα επαναλάβουμε το ίδιο με τους υπουργούς Άμυνας.

Οι Υπουργοί Άμυνας θα επικεντρωθούν στην Ουκρανία — εκεί χρησιμοποιούμε όλους μας τους πόρους, την πολιτική μας βούληση, τις οικονομικές μας ικανότητες, τη στρατιωτική μας ικανότητα τόσο βιομηχανική όσο και στρατιωτική. Δεν μπορείτε να φανταστείτε την προσπάθεια που καταβάλλουν οι ευρωπαϊκοί στρατοί για να στηρίξουν την Ουκρανία. Δεν μπορείτε να φανταστείτε το ποσό του στρατιωτικού πολέμου που δίνουμε στην Ουκρανία. Εξαντλούμε τα αποθέματα μας και πρέπει να τα αναπληρώσουμε. Και ο συνάδελφος και φίλος μου [Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Thierry] Breton κάνει αξιόλογη δουλειά για την αύξηση της ικανότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Είμαστε ήδη [σε] περίπου 700,000 πυρομαχικά διαμετρήματος 155 χιλιοστών (ακριβώς 650,000). Έτσι, τα πράγματα συμβαίνουν. Δεν είμαστε ακόμα στο στόχο. Η βιομηχανία μας αυξάνει την ικανότητά της. Αλλά για άλλη μια φορά, θέλω να επιμείνω στην ιδέα ότι, ενώ υποστηρίζουμε την Ουκρανία, ακόμη και όταν εξετάζουμε τη δυνατότητα στόχευσης εντός του ρωσικού εδάφους, δεν είμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία.  

Κανείς δεν θέλει να είναι σε πόλεμο με τη Ρωσία. «Απλώς στηρίζουμε την Ουκρανία. Αλλά βάλτε [τον εαυτό σας] στη θέση των Ουκρανών που βομβαρδίζονται από τους Ρώσους από ένα μέρος που είναι εκτός των δυνατοτήτων σας. Θα θέλατε να είστε σε θέση να αγωνιστείτε επί ίσοις όροις. Αυτός είναι ένας πόλεμος που κοστίζει πολλές ζωές στους Ουκρανούς. Έτσι, πρέπει να τους στηρίξουμε περισσότερο. 

Ε: Το ίδιο ισχύει και για τους Παλαιστίνιους που τώρα στοχοποιούνται από το Ισραήλ, ειδικά ότι εισβάλλουν στη Δυτική Όχθη;

Ναι, έχεις απόλυτο δίκιο. Ναι, βλέπετε ότι χθες είχαμε μια μακρά συζήτηση γι’ αυτό — ξέρετε πολύ καλά πώς ήταν η χθεσινή συζήτηση. Δεν μπορούμε όμως να επαναλάβουμε την ίδια συζήτηση με άλλους υπουργούς που δεν είναι αρμόδιοι για το θέμα αυτό.

ΠΗΓΗ: Διπλωματική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Προστασία των δημοσιογράφων και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες.