Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα: Εφαρμόζοντας ανθρωποκεντρική πολιτική;

 

 Πρόσκληση για συμμετοχή στις πρωτοβουλίες της

pelazkarabo@gmail.com - 29.8.2024.7.00μμ

Η ΅Ευρωπαϊκή  Κεντρική Τράπεζα -ΕΚΤ  καλεί  τους ενδιαφερόμενους να μετέχουν στις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει, σε μια προσπάθεια εφαρμογής ανθρωποκεντρικής πολιτικής, με δράσεις που ενδιαφέρουν άμεσα τη ζωή των πολιτών.

Λάβετε μέρος στις πρωτοβουλίες μας, αναφέρει.Οι αποφάσεις που λαμβάνουμε μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην καθημερινότητά σας. Διοργανώνουμε εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη για να ερχόμαστε σε άμεση επαφή με εσάς τους νέους και να ακούμε τις απόψεις και τις ιδέες σας.

Οι πιο πρόσφατες πρωτοβουλίες μας

Συμμετοχή των νέων

Οι νέοι κατέχουν κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση της Ευρώπης του αύριο.

Γι' αυτόν τον λόγο διοργανώνουμε σειρά πρωτοβουλιών σε όλη την Ευρώπη που θα σας βοηθήσουν να μάθετε περισσότερα για τα οικονομικά, τις δραστηριότητες των κεντρικών τραπεζών και τις αρμοδιότητες της ΕΚΤ. Επίσης, θα σας δώσουν την ευκαιρία να μοιραστείτε τις απόψεις και τις ιδέες σας για τα θέματα που σας ενδιαφέρουν και σας επηρεάζουν.

Υποτροφία της ΕΚΤ για γυναίκες

Είστε γυναίκα και έχετε ήδη εγγραφεί ή πρόκειται να εγγραφείτε σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα οικονομικών, στατιστικής, μηχανικής ή πληροφορικής σε ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο ή σχολή διοίκησης επιχειρήσεων; Αν ναι, η υποτροφία της ΕΚΤ για γυναίκες, η οποία συνοδεύεται από χρηματικό ποσό 10.000 ευρώ, θα μπορούσε να είναι η ευκαιρία σας!

Κάντε αίτηση

Δεν έχετε ειδικές γνώσεις; Διαβάστε την επεξήγησή μας

Σε ποιον ανήκει η ΕΚΤ

Η ΕΚΤ ανήκει από κοινού στις κεντρικές τράπεζες όλων των χωρών της ΕΕ. Φανταστείτε τις ως μετόχους: καθεμία από αυτές κατέχει μερίδιο στο κεφάλαιο της ΕΚΤ. Με άλλα λόγια, κάθε κεντρική τράπεζα έχει παραχωρήσει ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό έτσι ώστε εμείς στην ΕΚΤ να μπορούμε να εργαζόμαστε με στόχο τη διατήρηση σταθερών τιμών στο σύνολο της ζώνης του ευρώ.

Αυτές οι κεντρικές τράπεζες είναι και οι μοναδικοί ιδιοκτήτες της ΕΚΤ – δεν συμμετέχει κανένας φορέας του ιδιωτικού τομέα. Αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι δεν δεχόμαστε επιρροές από ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα που θα μπορούσαν να παρέμβουν στην ανεξαρτησία μας.

Τι πληρώνει κάθε κεντρική τράπεζα;

Εξαρτάται από το μέγεθος του πληθυσμού και της οικονομίας κάθε χώρας σε σχέση με το συνολικό μέγεθος της ΕΕ. Για να υπολογίσουμε με ακρίβεια τι πρέπει να πληρώσει η κεντρική τράπεζα κάθε χώρας, χρησιμοποιούμε την «κλείδα κατανομής» για την εγγραφή στο κεφάλαιο της ΕΚΤ.

null


Κάποιες χώρες πληρώνουν περισσότερα από άλλες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι απόψεις τους έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα στις αποφάσεις που λαμβάνει η ΕΚΤ. Το ποσό που πληρώνουν είναι απλώς ανάλογο του μεγέθους τους. Εξάλλου κάθε χώρα που χρησιμοποιεί το ευρώ έχει το δικαίωμα να εκφράζει τη γνώμη της στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ. Όλες μπορούν να διατυπώνουν την άποψή τους στις συνεδριάσεις και να ψηφίζουν βάσει του συστήματος της εκ περιτροπής άσκησης δικαιώματος ψήφου όταν είναι η σειρά τους.

Μόνο αυτές οι χώρες καταβάλλουν το συνολικό ποσό που τους αναλογεί με βάση την κλείδα κατανομής. Αντιθέτως, οι χώρες της ΕΕ που έχουν δικό τους νόμισμα καταβάλλουν ένα μέρος μόνο αυτού του ποσού – 3,75% για την ακρίβεια. Η συνεισφορά τους προκύπτει από το γεγονός ότι αποτελούν μέρος του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών, ή ΕΣΚΤ, και επομένως εμπλέκονται σε ορισμένες δραστηριότητες λήψης αποφάσεων της ΕΚΤ.

Άρα, κάθε κεντρική τράπεζα καταβάλλει διαφορετικό χρηματικό ποσό. Μεταβάλλεται ποτέ αυτό το ποσό;

 Επικαιροποιούμε την κλείδα κατανομής – και συνεπώς το ποσό που πληρώνει κάθε κεντρική τράπεζα – κάθε πέντε χρόνια και κάθε φορά που αλλάζει ο αριθμός των χωρών που είναι μέλη της ΕΕ.

Με αυτόν τον τρόπο, λαμβάνουμε υπόψη τις μεταβολές στο μέγεθος του πληθυσμού και της οικονομίας κάθε χώρας, τόσο με την πάροδο του χρόνου όσο και κατ' αναλογία προς την υπόλοιπη ΕΕ.

Το εγγεγραμμένο κεφάλαιο της ΕΚΤ θα παραμείνει σταθερό μετά την αποχώρηση της Bank of England από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Κεντρικών Τραπεζών


Copyright 2024, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Συνεχίζεται