Ανακυκλωμένα πλαστικά που προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα


Διοικητικές κατευθυντήριες γραμμές για την προετοιμασία των αιτήσεων για την έγκριση μεμονωμένων διαδικασιών ανακύκλωσης για την παραγωγή υλικών και αντικειμένων ανακυκλωμένων πλαστικών που προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα1

pelazkarabo@gmail.com -31.7.2024,11,27πμ

 

Η EFSA με εγγραφό της, που λάβαμε, σήμερα, παρέχει καθοδήγηση στους αιτούντες που υποβάλλουν αιτήσεις για την έγκριση μεμονωμένων διαδικασιών ανακύκλωσης που χρησιμοποιούν κατάλληλη τεχνολογία για την παραγωγή υλικών και αντικειμένων από ανακυκλωμένο πλαστικό που προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα, τα οποία πρόκειται να αξιολογηθούν από την EFSA. Επί του παρόντος, η μηχανική ανακύκλωση ΡΕΤ μετά τον καταναλωτή είναι η μόνη κατάλληλη τεχνολογία που παρατίθεται στο παράρτημα I του κανονισμού (ΕΕ) 2022/1616 της Επιτροπής για την οποία απαιτείται ατομική άδεια. 

Κατά συνέπεια, οι παρούσες κατευθυντήριες γραμμές περιγράφουν τις διοικητικές απαιτήσεις για την προετοιμασία και την ηλεκτρονική υποβολή του φακέλου για την υποστήριξη αιτήσεων που υποβάλλονται στην αρμόδια αρχή κράτους μέλους για νέα άδεια ή για την τροποποίηση άδειας μεμονωμένης διαδικασίας ανακύκλωσης βάσει μηχανικής ανακύκλωσης ΡΕΤ μετά τον καταναλωτή ως τεχνολογίας. Δεν εφαρμόζεται σε νέες τεχνολογίες που αναπτύσσονται σύμφωνα με το κεφάλαιο IV του κανονισμού (ΕΕ) 2022/1616 της Επιτροπής. 

Ο κανονισμός για τη διαφάνεια τροποποίησε τη γενική νομοθεσία για τα τρόφιμα εισάγοντας νέες διατάξεις στη φάση πριν από την υποβολή και στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων: γενικές συμβουλές πριν από την υποβολή, κοινοποίηση πληροφοριών σχετικά με μελέτες που ανατέθηκαν ή εκπονήθηκαν για την υποστήριξη αίτησης, δημοσιοποίηση μη εμπιστευτικής έκδοσης όλων των πληροφοριών που υποβλήθηκαν προς υποστήριξη της αίτησης και της σχετικής διαδικασίας λήψης αποφάσεων εμπιστευτικότητας, δημόσια διαβούλευση σχετικά με τις υποβληθείσες αιτήσεις. Αυτές οι νέες απαιτήσεις, όπως εφαρμόζονται με τις πρακτικές ρυθμίσεις που καθορίζονται από την EFSA, αντικατοπτρίζονται στις παρούσες κατευθυντήριες γραμμές.

 Οι κατευθυντήριες γραμμές περιγράφουν τη διαδικασία και τα σχετικά χρονοδιαγράμματα για τον χειρισμό εφαρμογών σε μεμονωμένες διαδικασίες ανακύκλωσης που χρησιμοποιούν κατάλληλη τεχνολογία, τις διάφορες δυνατότητες αλληλεπίδρασης με την EFSA και τις πρωτοβουλίες υποστήριξης που είναι διαθέσιμες από την προετοιμασία της αίτησης (φάση πριν από την υποβολή) έως την έγκριση και δημοσίευση της επιστημονικής γνώμης της EFSA.

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Προστασία των δημοσιογράφων και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες.