Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες : Τι είναι;
Κάθε χρόνο, ξεπλένονται παράνομα από 715 δισ. έως 1,87 τρισ. ευρώ του παγκόσμιου ΑΕΠ (2%-5%)
30 Ioυνίου 2024, 9.51μμ
Τι είναι η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα χρήματος)
Σύμφωνα με την ΕΕ, πρόκειται για τη διαδικασία με την οποία ς αποκρύπτεται η παράνομη προέλευση των περιουσιακών τους στοιχείων.
Χρησιμοποιούνται υπόγεια χρηματοπιστωτικά συστήματα για να εκτελούνται συναλλαγές και πληρωμές εκτός του πλαισίου των μηχανισμών εποπτείας.
Το ξέπλυμα χρήματος σε αριθμούς
Παγκόσμιες εκτιμήσεις:
Από 715 δισ. έως 1,87 τρισ. ευρώ του παγκόσμιου ΑΕΠ (2%-5%) ξεπλένονται παράνομα κάθε χρόνο
Στην ΕΕ:
Από 117 έως 210 δισ. ευρώ σε ύποπτες δραστηριότητες και συναλλαγές μέσω του χρηματοοικονομικού συστήματος και της οικονομίας της ΕΕ
Παραδείγματα:
υπόγειες τραπεζικές υπηρεσίες (δίκτυα που λαμβάνουν χρήματα για να τα καταβάλουν σε τρίτους εκτός του πλαισίου της ρυθμιστικής εποπτείας)
λαθρεμπόριο ρευστού χρήματος
παρένθετα πρόσωπα (money mules) (άτομα που προσλαμβάνονται για τη μεταφορά παράνομων κεφαλαίων μεταξύ λογαριασμών)
κατάχρηση νόμιμων επιχειρηματικών δομών
ξέπλυμα χρήματος μέσω προϊόντων υψηλής αξίας
κατάχρηση κρυπτονομισμάτων (1.5 δισ. ευρώ: εκτίμηση συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα σε αγορές του dark web)
Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Eurojust, Ευρωπόλ, ΟΗΕ
Στη Φρανκφούρτη η νέα αρχή της ΕΕ κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες
Στις 22 Φεβρουαρίου 2024, οι εκπρόσωποι του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με την έδρα της μελλοντικής ευρωπαϊκής αρχής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (AMLA).
Η AMLA θα εδρεύει στη Φρανκφούρτη και θα αρχίσει να λειτουργεί στα μέσα του 2025. Θα έχει περισσότερους από 400 υπαλλήλους.
Η νέα αρχή αποτελεί κεντρικό στοιχείο της μεταρρύθμισης του ενωσιακού πλαισίου για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Η AMLA θα έχει άμεσες και έμμεσες εποπτικές εξουσίες επί των υπόχρεων οντοτήτων και εξουσία επιβολής κυρώσεων και μέτρων..
Η τελική συμφωνία σχετικά με τον καθορισμό της έδρας της AMLA επιτεύχθηκε από τους συννομοθέτες σε άτυπη διοργανική συνεδρίαση, σε πολιτικό επίπεδο, κατά την οποία οι εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου ψήφισαν μαζί την ίδια ώρα, με κάθε συννομοθέτη να διαθέτει 27 ψήφους.
Πέραν των εποπτικών εξουσιών και προκειμένου να διασφαλίζεται η συμμόρφωση, σε περιπτώσεις σοβαρών, συστηματικών ή επαναλαμβανόμενων παραβιάσεων των άμεσα εφαρμοστέων απαιτήσεων, η Αρχή θα επιβάλλει χρηματικές κυρώσεις στις επιλεγμένες υπόχρεες οντότητες.
Εποπτικές εξουσίες
Η προσωρινή συμφωνία αναθέτει επιπλέον εξουσίες στην AMLA για την άμεση εποπτεία ορισμένων τύπων πιστωτικών και χρηματοδοτικών ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένων των παρόχων υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων, εάν θεωρούνται υψηλού κινδύνου ή δραστηριοποιούνται διασυνοριακά.
Η AMLA θα διενεργεί επιλογή πιστωτικών και χρηματοδοτικών ιδρυμάτων απομονώνοντας όσα αντιπροσωπεύουν υψηλό κίνδυνο σε αρκετά κράτη μέλη. Οι επιλεγμένες υπόχρεες οντότητες θα εποπτεύονται από μεικτές εποπτικές ομάδες υπό την ηγεσία της AMLA, οι οποίες, μεταξύ άλλων, θα διενεργούν αξιολογήσεις και επιθεωρήσεις. Η συμφωνία αναθέτει στην Αρχή την εποπτεία έως και 40 ομίλων και οντοτήτων στην πρώτη διαδικασία επιλογής.
Για τις μη επιλεγμένες υπόχρεες οντότητες, η εποπτεία ΚΞΧ/ΧΤ θα παραμείνει πρωτίστως σε εθνικό επίπεδο.
Για τον μη χρηματοπιστωτικό τομέα, η AMLA θα έχει υποστηρικτικό ρόλο, διενεργώντας επανεξετάσεις και διερευνώντας πιθανές παραβάσεις κατά την εφαρμογή του πλαισίου ΚΞΧ/ΧΤ. Η AMLA θα έχει την εξουσία να εκδίδει μη δεσμευτικές συστάσεις. Οι εθνικές εποπτικές αρχές θα μπορούν προαιρετικά να συστήνουν εποπτικό σώμα για μη χρηματοπιστωτική οντότητα που δραστηριοποιείται διασυνοριακά, εάν κριθεί αναγκαίο.
Στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις
Η Αρχή θα παρακολουθεί κατά πόσον οι επιλεγμένες υπόχρεες οντότητες διαθέτουν εσωτερικές πολιτικές και διαδικασίες για τη διασφάλιση της εφαρμογής στοχευμένων οικονομικών κυρώσεων για τη δέσμευση και δήμευση περιουσιακών στοιχείων.
Διακυβέρνηση
Η AMLA θα διαθέτει γενικό συμβούλιο αποτελούμενο από εκπροσώπους των εποπτικών αρχών και των μονάδων χρηματοοικονομικών πληροφοριών από όλα τα κράτη μέλη, και εκτελεστική επιτροπή, η οποία θα είναι το διοικητικό όργανο της AMLA, αποτελούμενο από τον πρόεδρο της Αρχής και πέντε ανεξάρτητα μέλη πλήρους απασχόλησης.
Το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο κατάργησαν το δικαίωμα αρνησικυρίας της Επιτροπής σε ορισμένες από τις εξουσίες της εκτελεστικής επιτροπής, ιδίως όσον αφορά τις εξουσίες κατάρτισης του προϋπολογισμού της.
Η AMLA θα έχει την εξουσία να διευθετεί διαφωνίες, με την έκβαση να είναι δεσμευτική, στο πλαίσιο των σωμάτων του χρηματοπιστωτικού τομέα και, σε κάθε άλλη περίπτωση, κατόπιν αιτήματος αρχής χρηματοπιστωτικής εποπτείας.
ΠΗΓΗ:ΕΕ