ΓΙΟΡΤΆΖΟΥΝ: Η Ανακομιδή των Τιμίων Λειψάνων των Αγίων Αναργύρων Κύρου και Ιωάννου,και...
Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παυλου: 29 Ιουνίου
Παναγία η Ιεροσολυμίτισσα
28 Ιουνίου 2024, 7.00πμ
Γιορτάζουν,σήμερα:
Γράφει το ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE
Η Ανακομιδή των Τιμίων Λειψάνων των Αγίων Αναργύρων Κύρου και Ιωάννου. Οι Όσιοι Σέργιος και Γερμανός οι Θαυματουργοί οι εν Βαλάμη. Ο Άγιος Σέργιος ο Δίκαιος ο Μάγιστρος.
.
Ορθόδοξος Συναξαριστής Σήμερα
Άγιος Σέργιος ο Δίκαιος
Ο Άγιος Σέργιος ο Δίκαιος καταγόταν από την κωμόπολη Νικήτια της Αμάστρισου, του Εύξεινου Πόντου. Η οικογένεια του ήταν αριστοκρατικής καταγωγής και συνδεόταν με συγγενικούς δεσμούς με εκείνη της αυτοκράτειρας Θεοδώρας, συζύγου του αυτοκράτορα Θεόφιλου. Έκανε λαμπρές σπουδές και γρήγορα έφθασε σε υψηλά στρατιωτικά και πολιτικά αξιώματα.
Αν και ο Θεόφιλος ήταν θερμός υποστηρικτής των εικονομάχων, ο Σέργιος παρέμεινε πιστός στην ορθόδοξη πίστη και κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για την αναστύλωση των Ιερών Εικόνων. Αναδείχθηκε δε και προστάτης πολλών υπερασπιστών των αγίων εικόνων, κατά τον από του Θεόφιλου διωγμό. Μετά δε το θάνατο του Θεόφιλου, συνετέλεσε τα μέγιστα και εξάντλησε όλη την επιρροή του για να ενισχυθεί η γνώμη της Θεοδώρας για τη σύγκληση Οικουμενικής Συνόδου, για την αναστύλωση των Εικόνων.
Διαβάστε αναλυτικά για τον βίο και την εορτή του Αγίου Σέργιου του Δικαίου.
Οι Άγιοι Ανάργυροι Κύρος και Ιωάννης
Σήμερα, η εκκλησία μας γιορτάζει και τιμά την ιερή μνήμη των αγίων αναργύρων, Κύρου και Ιωάννου.
Πρέπει να εξηγήσουμε ότι η μνήμη των αγίων αναργύρων Κύρου και Ιωάννου γορτάζεται δύο φορές το χρόνο, την 31η Ιανουαρίου και την 28η Ιουνίου, δηλαδή σήμερα.
Η πρώτη εορτή είναι η γενέθλια ημέρα τους, δηλαδή η ημέρα της μαρτυρικής των τελείωσης.
Η δεύτερη εορτή είναι η ημέρα της ανεύρεσης των ιερών λειψάνων τους. Η εκκλησία, όπως πολλές φορές το είπαμε, εορτάζει πάντα πρόσωπα και γεγονότα. Τα γεγονότα αυτά συνδέονται με τα πρόσωπα, με τη ζωή και το έργο των προσώπων, του Ιησού Χριστού, της υπεραγίας Θεοτόκου και όλων των Αγίων.
Η ανεύρεση των ιερών λειψάνων των αγίων αναργύρων Κύρου και Ιωάννου, καθώς και πολλές άλλες ανευρέσεις ιερών λειψάνων που εορτάζει η εκκλησία, είναι γεγονότα που συνδέονται με τα πρόσωπα των αγίων, τους οποίους εορτάζει και τιμά η εκκλησία.
Για την τιμή των αγίων, των ιερών λειψάνων τους και αντικειμένων που συνδέονται με τη ζωή τους, είπαμε κι άλλη φορά, πως αυτό είναι γνώρισμα της Ορθόδοξης εκκλησίας μας.
Για την τιμή προς τους αγίους και τα ιερά λείψανα χαρακτηριστικά είναι πάντα όσα γράφει ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός στο σύγγραμμά του «Έκδοσις ακριβής της ορθοδόξου πίστεως».
Ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός είναι από τους μεγάλους Πατέρες της εκκλησίας, όπως οι Τρεις Ιεράρχες.
Οι Άγιοι γιατροί
Οι άγιοι ανάργυροι Κύρος και Ιωάννης ανήκουν στη χορεία των γιατρών αγίων της εκκλησίας, οι οποίοι, επειδή δωρεάν πρόσφεραν τις υπηρεσίες των, γι’ αυτό και ονομάζονται ανάργυροι.
Ο Κύρος ήταν από την Αλεξάνδρεια και ο Ιωάννης από την Έδεσσα της Μεσοποταμίας. Μαρτύρησαν κι οι δυο το 292, στα χρόνια δηλαδή του Διοκλητιανού.
Μια χριστιανή γυναίκα τότε, η Αθανασία, με τις τρεις θυγατέρες της, Θεοδότη, Θεοκτίστη και ευδοκία, κατηγορήθηκαν ως χριστιανές και οδηγήθηκαν στον κριτή.
Ο Κύρος και ο Ιωάννης φοβήθηκαν μήπως οι γυναίκες δειλιάσουν κι αρνηθούν την πίστη τους. Παρουσιάσθηκαν λοιπόν για να τις ενθαρρύνουν. Το αποτέλεσμα ήταν ότι αποκεφαλίσθηκαν όλοι.