Η ΕΕ χαιρετίζει την πρόοδο του Μαυροβουνίου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις

 


ΕΕ:Οι θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις και το κράτος δικαίου αποτελούν τον πυρήνα της ενταξιακής διαδικασίας στην ΕΕ.

Δέκατη έκτη σύνοδος της Διάσκεψης Προσχώρησης με το Μαυροβούνιο σε υπουργικό επίπεδο

 

pelazkarabo@gmail.com - 26 Ιουνίου 2024,7.00μμ



Η δέκατη έκτη συνεδρίαση της Διάσκεψης Προσχώρησης με το Μαυροβούνιο σε υπουργικό επίπεδο πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν η κα Hadja Lahbib, Υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, εξ ονόματος της βελγικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη συμμετοχή του Επιτρόπου Γειτονίας και Διεύρυνσης Olivér Várhelyi. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Μαυροβουνίου ήταν ο κ. Milojko Spajić, Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου.

Στη συνάντηση έγινε απολογισμός της προόδου του Μαυροβουνίου στα κεφάλαια του κράτους δικαίου – Κεφάλαιο 23 για τη Δικαιοσύνη και τα Θεμελιώδη Δικαιώματα και το Κεφάλαιο 24 για τη Δικαιοσύνη, την Ελευθερία και την Ασφάλεια – και παρείχε καθοδήγηση για τις μελλοντικές εργασίες.

Η ΕΕ επιβεβαίωσε ότι το Μαυροβούνιο έχει, συνολικά, εκπληρώσει τα ενδιάμεσα κριτήρια αναφοράς που ορίστηκαν για τα κεφάλαια 23 και 24. Αυτό ανοίγει το δρόμο για το Μαυροβούνιο να ξεκινήσει τη διαδικασία κλεισίματος κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Σε αυτή τη βάση, η ΕΕ έθεσε επίσης κριτήρια αναφοράς για το προσωρινό κλείσιμο των κεφαλαίων 23 και 24, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερών κριτηρίων για την εκπλήρωση αυτών των σημείων αναφοράς.

« Οι θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις και το κράτος δικαίου αποτελούν τον πυρήνα της ενταξιακής διαδικασίας στην ΕΕ. Η ΕΕ χαιρετίζει την πρόοδο του Μαυροβουνίου στην εκπλήρωση των ενδιάμεσων σημείων αναφοράς για τα σχετικά κεφάλαια των διαπραγματεύσεων. Είναι πλέον σημαντικό να δημιουργηθεί ιστορικό της εφαρμογής και να παραχθούν αποτελέσματα επί τόπου. Αυτό θα είναι το κλειδί για τη συνεχή επιτυχία του Μαυροβουνίου στην πορεία προς την ΕΕ.





Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Προστασία των δημοσιογράφων και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες.