Δυσκολίες καλοκαιρινές και μετέπειτα στην ΕΕ. Θα τα καταφέρει;

 

 pelazkarabo@gmail.com - 27 Ιουνίου 2024,6.20μμ




Προμηνύονται δύσκολο καλοκαίρι στην ΕΕ και δύσκολες εποχές.
Λένε, πως οι δυσκολίες, χαλυβδώνουν την αγάπη.Ισχύει. Την αληθινή αγάπη. Αυτό το τραγούδι της Ζωής.
 
Ωστόσο, εδώ η αγάπη λείπει, και σε κανένα σχολείο δε διδάσκεται, και μάλιστα, ως πρώτο και θεμελιώδες μάθημα.
 
Εδώ πρόκειται για συμφέροντα και αντί για το τραγούδι της ζωής, συμβαίνουν τα θλιβερά. αντίθετα.
 
Έχουμε πολέμους. Πολλούς, διάσπαρτους, κηρυγμένους και ακήρυκτους, και μερικούς στην πόρτα μας,
 
 Έχουμε αποσταθεροποιήσεις σε ηγέτιδες στην ΕΕ χώρες.
Αν πριν από μερικά χρόνια, ακόμη και στα χρόνια της μεγάλης κρίσης και του κορονοιού, μιλούσες για κίνδυνο ενός FREXIT, αυτοί που θα το άκουγαν θα γελούσαν για ημέρες.
 
Ποια; η Γαλλία η οποία γέννησε τη Ευρωπαϊκή Ένωση;  κάνοντας πρόταση στη Γερμανία για την ΕΚΑΧ ( Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα) και ούσα αποφασισμένη να προχωρήσει στη δημιουργία της, ακόμη και μόνο με τη Γερμανία;
 
Και όμως. Όπως ο διακεκριμένος Γάλλος πολιτικός, ο άνθρωπος που έφερε στους ώμους του το BREXIT, και τα κατάφερε, ο μεγάλος γνώστης της Ενιαίας Αγοράς ς, ο Μπαρνιέ, μίλησε πριν από λίγες ημέρες για  μια  Γαλλία στο χείλος τους FREXIT.
 
Και ενώ οι ανάγκες της ΕΕ σε κονδύλια  μεγαλώνουν, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν νέες πολιτικές, η να ενισχυθούν τρέχουσες, σχετικά με την κλιματική αλλαγή , την Αμυνα και Ασφάλεια, το μεταναστευτικό, τον ψηφιακό μετασχηματισμό κλπ.. με τις νέες διευρύνσεις, που βρίσκονται σε εξέλιξη,χώρες μέλη της ΕΕ,μεγάλοι. καθαροί συνεισφορείς στον ενωσιακό προϋπολογισμό,επιδιώκουν τη μείωση της συνεισφοράς τους.
 
Την ίδια ώρα, μεγάλες, εκτός ΕΕ χώρες αναπτύσσονται με διψήφιους αριθμούς και κατακτούν όλο και περισσότερα μερίδια στη διεθνή αγορά προϊόντων και Υπηρεσιών
Στο εσωτερικό,η ακρίβεια καλά κρατεί, και οι ευάλωτοι πολίτες πληθαίνουν
 Είναι, εύλογο, με όλες αυτές τις εξελίξεις, να αναρωτηθεί κανείς, αν αντέξει, το  αυτό το διεθνώς αναγνωρισμένο, μεγάλο  επίτευγμα, Ενας διεθνής οργανισμός που ξεκίνησε με έξι χώρες, έφθασε στις 27 με προοπτική να ξεπεράσει τις 35.
Η απάντηση είναι θετική , 
Δε μπορεί να γίνει διαφορετικά. Η Ευρώπη είναι ισχυρός  παράγοντας σταθερότητας.
 
Θα ήταν ένα παγκόσμιο, τραγικό τροχαίο με αναρίθμητα θύματα, αν στο σημερινό κόσμο της χαλαρής και εχθρικής σύνθεσης, προστεθεί μια διαλυμένη Ευρώπη΄.
 Για να συνεχίσει, όμως την αναπτυξιακή  πορεία της,η ΕΕ,πρέπει να πληρούνται δύο προϋποθέσεις:
 
1Αυτή τη φορά, η πολυφημισμένη, και ποτέ ολοκληρωμένη Κοινωνική  Οικονομική και Πολιτική Συνοχή, πρέπει να γίνει πραγματικότης.
 
 Να μειωθούν οι κοινωνικές και οικονομικές διαφορές,
 
 2 Να προσεγγίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση τους 450 εκατομμύρια πολίτες αυτής, να τους βοηθήσει να τη γνωρίσουν, και να αξιοποιούν τα οφέλη που μπορούν να αποκομίζουν.  

Προς αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλλει η κατάργηση της τακτικής, άλλη γλώσσα στον τίτλο και άλλη στο περιεχόμενο, ιδίως αν πρόκειται για προγράμματα και οικονομικά θέματα.
 
Οι 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ, πρέπει να ενεργοποιηθούν πλήρως, με ταυτόχρονη προώθηση της εκμάθησης  Αγγλικών, Γαλλικών, Γερμανικών, Ιταλικών κλπ.
Οι Ευρωπαίοι πολίτες, στη μεγάλη πλειοψηφία είναι πολύ δύσκολο. έως αδύνατο να καταλάβουν την προβαλλόμενη Γλωσσική Πολιτική της ΕΕ, που τους εμποδίζει να διαβάσουν ένα κείμενο στη γλώσσα τους. Συχνά, θυμώνουν, και αισθάνονται αδικία.
Μαρίνα Κουρμπέλα