Απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού για τα βιώσιμα προϊόντα: Εκδόθηκε κανονισμός

 

 Επείγουσα ανάγκη μετάβασης σε ένα μοντέλο κυκλικής οικονομίας

 

 pelazkarabo@gmail.com - 30 Ιουνίου 2024, 2.50μμ


 Τη θέσπιση πλαισίου για τον καθορισμό απαιτήσεων οικολογικού σχεδιασμού όσον αφορά τα βιώσιμα προϊόντα, για την τροποποίηση της οδηγίας (ΕΕ) 2020/1828 και του κανονισμού (ΕΕ) 2023/1542 και για την κατάργηση της οδηγίας 2009/125/ΕΚ,προβλέπει ο νέος κανονισμός, που εκδόθηκε από την ΕΕ.

 Ο κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ( δημοσιεύθηκε στις 28 Ιουνίου 2024), είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.




Σημειώνεται, πως η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία,  είναι η ευρωπαϊκή στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης και αποσκοπεί στον μετασχηματισμό της Ένωσης σε δίκαιη και ευημερούσα κοινωνία με σύγχρονη, ανταγωνιστική, κλιματικά ουδέτερη και κυκλική οικονομία και περιβάλλον χωρίς τοξικές ουσίες. 

Θέτει τον φιλόδοξο στόχο να διασφαλιστεί ότι η Ένωση θα καταστεί η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050. Αναγνωρίζει τα πλεονεκτήματα της επένδυσης στην ανταγωνιστική βιωσιμότητα της Ένωσης μέσω της οικοδόμησης δικαιότερης, πιο πράσινης και πιο ψηφιακής Ευρώπης.

 Τα προϊόντα διαδραματίζουν καίριο ρόλο σε αυτήν την πράσινη μετάβαση. 

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, υπογραμμίζοντας ότι οι τρέχουσες διαδικασίες παραγωγής και τα καταναλωτικά πρότυπα παραμένουν υπερβολικά γραμμικά και εξαρτημένα από την παροχή νέων υλικών που εξορύσσονται, πωλούνται και μεταποιούνται σε αγαθά τα οποία στο τέλος απορρίπτονται ως απόβλητα ή εκπομπές, δίνει έμφαση στην επείγουσα ανάγκη μετάβασης σε ένα μοντέλο κυκλικής οικονομίας και τονίζει τη σημαντική πρόοδο που απομένει να επιτευχθεί. 

Προσδιορίζει επίσης την ενεργειακή απόδοση ως προτεραιότητα για την απανθρακοποίηση του ενεργειακού τομέα και για την επίτευξη των κλιματικών στόχων για το 2030 και το 2050.






Αντικείμενο και πεδίο εφαρμογής του νέου κανονισμού

 Ο  κανονισμός θεσπίζει πλαίσιο για τον καθορισμό απαιτήσεων οικολογικού σχεδιασμού τις οποίες πρέπει να πληρούν τα προϊόντα προκειμένου να διατίθενται στην αγορά ή να τίθενται σε λειτουργία.Σκοπός, η βελτίωση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας των προϊόντων, ώστε τα βιώσιμα προϊόντα να γίνουν ο κανόνας και να μειωθεί το συνολικό αποτύπωμα άνθρακα και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των προϊόντων κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους και τη διασφάλιση της ελεύθερης κυκλοφορίας βιώσιμων προϊόντων στην εσωτερική αγορά.

Θεσπίζει επίσης το ψηφιακό διαβατήριο προϊόντος, προβλέπει τον καθορισμό υποχρεωτικών απαιτήσεων για τις οικολογικές δημόσιες συμβάσεις και δημιουργεί πλαίσιο για την πρόληψη της καταστροφής μη πωληθέντων καταναλωτικών προϊόντων.

   Ο  κανονισμός εφαρμόζεται σε κάθε υλικό αγαθό που διατίθεται στην αγορά ή τίθεται σε λειτουργία, συμπεριλαμβανομένων των συστατικών μερών και των ενδιάμεσων προϊόντων. Ωστόσο, δεν εφαρμόζεται σε:

α)

τρόφιμα, όπως ορίζονται στο άρθρο 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 178/2002·

β)

ζωοτροφές, όπως ορίζονται στο άρθρο 3 σημείο 4) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 178/2002·

γ)

φάρμακα, όπως ορίζονται στο άρθρο 1 παράγραφος 2 της οδηγίας 2001/83/ΕΚ·

δ)

κτηνιατρικά φάρμακα, όπως ορίζονται στο άρθρο 4 σημείο 1) του κανονισμού (ΕΕ) 2019/6·

ε)

ζώντα φυτά, ζώα και μικροοργανισμούς·

στ)

προϊόντα ανθρώπινης προέλευσης·

ζ)

προϊόντα φυτών και ζώων που συνδέονται άμεσα με τη μελλοντική αναπαραγωγή τους·



Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Προστασία των δημοσιογράφων και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες.