António Costa - Ursula von der Leyen - Kaja Kallas: Στην ηγεσία της ΕΕ -Η συνέχεια στην Ευρωβουλη

 pelazkarabo@gmail.com - 28 Ιουνίου 2024,12.52μμ

 

Ολοκληρώθηκαν.χθες με θετικό αποτέλεσμα,οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για τον επόμενο  Θεσμικό Κύκλο της ΕΕ


Διορισμοί- Συγκεκριμένα:

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο οποίο μετείχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέλεξε τον κ. António Costa ως Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την περίοδο από την 1η Δεκεμβρίου 2024 έως την 31η Μαΐου 2027.

Ζήτησε από την Γενική Γραμματέα του Συμβουλίου να συνδράμει τον εκλεγέντα Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά τη μεταβατική περίοδο.

 Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρέτισε την απόφαση των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων των
συμβαλλόμενων μερών της Συνθήκης για τη Σταθερότητα, τον Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση τα οποία έχουν νόμισμα το ευρώ για τον διορισμό του
κ. António Costa ως Προέδρου της συνόδου κορυφής για το ευρώ για την περίοδο από την
1η Δεκεμβρίου 2024 έως την 31η Μαΐου 2027.

. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέδωσε την απόφαση με την οποία προτείνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
την υποψηφιότητα της κας Ursula von der Leyen για το αξίωμα της Προέδρου της Ευρωπαϊκής
Επιτροπής.

 Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θεωρεί την κα Kaja Kallas ως την κατάλληλη υποψήφια για τη θέση της
Ύπατης Εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, με την επιφύλαξη της σύμφωνης γνώμης της εκλεγείσας Προέδρου της Επιτροπής.

 Η συνέχεια στην Ευρωβουλή

Η πρώτη σύνοδος της ολομέλειας τους Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της νέας νομοθετικής περιόδου θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως τις 19 Ιουλίου, στο Στρασβούργο.

Νωρίτερα, οι εκλεγέντες ευρωβουλευτές θα σχηματίσουν πολιτικές ομάδες με βάση τον πολιτικό τους προσανατολισμό.

Στην πρώτη ολομέλεια, το Κοινοβούλιο θα εκλέξει το Προεδρείο του (δηλ. πρόεδρο, αντιπροέδρους και κοσμήτορες) και θα καθορίσει τον αριθμό των ευρωβουλευτών για κάθε κοινοβουλευτική επιτροπή.

Σε μεταγενέστερο στάδιο, οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν για την εκλογή προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στη συνέχεια θα αξιολογήσουν τις υποψηφιότητες των επιτρόπων, μέσω δημόσιων ακροάσεων. 

Η νέα Επιτροπή θα πρέπει να εξασφαλίσει την έγκριση του Κοινοβουλίου στο σύνολό της σε ψηφοφορία στην ολομέλεια, προκειμένου να αναλάβει τα καθήκοντά της.

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Προστασία των δημοσιογράφων και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες.