Ασφάλεια και άμυνα της ΕΕ: ​​Το Συμβούλιο καθορίζει πέντε κύριες προτεραιότητες

  Συμβούλιο  η στρατηγική εταιρική σχέση της ΕΕ με το ΝΑΤΟ, που στηρίζεται στον ισχυρό διατλαντικό δεσμό, είναι απαραίτητη για την ευρωατλαντική ασφάλεια και σταθερότητα.


pelazkarabo@gmail.com - 28 Mαίου 2024 5.17μμ


Το Συμβούλιο Ασφάλειας και Αμυνας ενέκρινε σήμερα συμπεράσματα για την ασφάλεια και την άμυνα της ΕΕ σε ένα πλαίσιο άνευ προηγουμένου συνδυασμού απειλών και προκλήσεων, όπως ο  πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και οι αυξημένες εντάσεις στη Μέση Ανατολή, στο Σαχέλ και σε άλλες περιοχές του κόσμου.



Οπως αναφέρει,από την έναρξη του απρόκλητου και αδικαιολόγητου επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας τον Φεβρουάριο του 2022 και με βάση τη Στρατηγική Πυξίδα, καθώς και τη Διακήρυξη των Βερσαλλιών τον Μάρτιο του 2022, ο ρόλος της ΕΕ ως παράγοντα ασφάλειας και άμυνας έχει ενισχυθεί σημαντικά .


 Ωστόσο, η ΕΕ πρέπει να αυξήσει περαιτέρω την αμυντική της ετοιμότητα και να ενισχύσει την κυριαρχία της.


Στα συμπεράσματά του, το Συμβούλιο καθορίζει πέντε βασικές προτεραιότητες για την επόμενη περίοδο που τα κράτη μέλη καλούνται να εφαρμόσουν επειγόντως:


Η ακλόνητη υποστήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία


Η ΕΕ είναι ολοένα και πιο σταθερή στην υποστήριξή της στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.



Ενίσχυση της αμυντικής τεχνολογικής και βιομηχανικής βάσης της ΕΕ - Πρόσβαση στη δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση


Τα συμπεράσματα του Συμβουλίου τονίζουν την ανάγκη να διασφαλιστεί η διαθεσιμότητα αμυντικών προϊόντων και να ενισχυθεί η αμυντική τεχνολογική και βιομηχανική βάση της ΕΕ (EDTIB) ώστε να είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων των κρατών μελών και των εταίρων όπου χρειάζεται. 


Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο τονίζει επίσης τη ζωτική ανάγκη να βελτιωθεί η πρόσβαση στη δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση


Αύξηση της ικανότητας δράσης της ΕΕ


Το Συμβούλιο χαιρετίζει το σημαντικό έργο όλων των μη στρατιωτικών και στρατιωτικών αποστολών και επιχειρήσεων ΚΠΑΑ σε διάφορα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης εκτόξευσης του EUNAVFOR ASPIDES που έχει ήδη επιφέρει επιχειρησιακά αποτελέσματα.


Ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ΕΕ 

και ασφαλής πρόσβαση σε στρατηγικούς τομείς


Το Συμβούλιο επαναλαμβάνει τη σημασία της ενίσχυσης της πρόληψης, της ανίχνευσης, της αποτροπής, της ανθεκτικότητας και της αντίδρασης της ΕΕ σε υβριδικές, FIMI, κυβερνοαπειλές και κακόβουλες δραστηριότητες που στοχεύουν την ΕΕ, τα κράτη μέλη και τους εταίρους της με την ανάπτυξη ειδικών μέσων όπως το Cyber ​​Diplomacy Toolbox και η ΕΕ Υβριδική Εργαλειοθήκη.


Συνεργασίες

Η ΕΕ θα συνεχίσει να ενισχύει, να εμβαθύνει και να επεκτείνει τις προσαρμοσμένες και αμοιβαία επωφελείς εταιρικές σχέσεις με τους εταίρους, βασισμένες σε κοινές αξίες και συμφέροντα.

Ενόψει της επόμενης Διάσκεψης Κορυφής του Μέλλοντος των Ηνωμένων Εθνών, το Συμβούλιο χαιρέτισε τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης ΟΗΕ-ΕΕ για την ειρήνη και την ασφάλεια για την προσαρμογή της στη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα.


Το Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι η στρατηγική εταιρική σχέση της ΕΕ με το ΝΑΤΟ, που στηρίζεται στον ισχυρό διατλαντικό δεσμό, είναι απαραίτητη για την ευρωατλαντική ασφάλεια και σταθερότητα.


 Η ΕΕ παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην περαιτέρω ενίσχυση, εμβάθυνση και επέκταση αυτής της αμοιβαία επωφελούς εταιρικής σχέσης, μέσω πολιτικού διαλόγου και συνεργασίας στο πλαίσιο των τριών κοινών δηλώσεων του 2016, 2018 και 2023, και με πλήρη σεβασμό των κατευθυντήριων αρχών της ΕΕ- συνεργασία του ΝΑΤΟ.


Προκειμένου να μεταφερθεί η εταιρική σχέση ΕΕ-ΝΑΤΟ στο επόμενο επίπεδο, τα συμπεράσματα τονίζουν την ανάγκη ανάπτυξης και έγκρισης ενός νέου, περιεκτικού και μακροπρόθεσμου εγγράφου εφαρμογής που θα περιλαμβάνει όλο το φάσμα της συνεργασίας ΕΕ-ΝΑΤΟ πριν από το τέλος του 2024.



Το Συμβούλιο χαιρετίζει την υπογραφή της εταιρικής σχέσης για την ασφάλεια και την άμυνα με τη Δημοκρατία της Μολδαβίας, την επερχόμενη με τη Νορβηγία, και προσβλέπει στην υπογραφή πρόσθετων.


Στα συμπεράσματά του, το Συμβούλιο καλεί επίσης τα κράτη μέλη της ΕΕ να εφαρμόσουν τη νέα δέσμευση στρατιωτικής κινητικότητας 2024 , η οποία στοχεύει να αντιμετωπίσει τα εναπομένοντα κενά στη στρατιωτική κινητικότητα και έτσι να συμβάλει στη διασφάλιση ταχείας και απρόσκοπτης μετακίνησης στρατιωτικού προσωπικού, υλικού και πόρων – μεταξύ άλλων σε σύντομο χρονικό διάστημα και σε μεγάλη κλίμακα – εντός και εκτός ΕΕ.


 Οι δεσμεύσεις που ορίζονται στη Δέσμευση Κινητικότητας περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων: την ιεράρχηση των επενδύσεων σε υποδομές διπλής χρήσης και ένα νέο επίπεδο φιλοδοξίας για ταχύτερες άδειες διασυνοριακής κυκλοφορία