Kατάλοιπα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα,στην ΕΕ: Καλά τα νέα.Το 2022, το 96,3 % δειγμάτων, ήταν κάτω από το ανώτατο όριο
Συνολικά, ο εκτιμώμενος κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών της ΕΕ είναι χαμηλός
Μεγάλος αριθμός δειγμάτων που αναλύθηκαν
Ένα πρωτοφανές σύνολο 110 829 δειγμάτων τροφίμων συλλέχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) το 2022, αυξημένο κατά ένα τρίμηνο σε σχέση με το 2021.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το 96,3% των δειγμάτων ενέπιπταν στα νόμιμα επιτρεπόμενα επίπεδα. Για το υποσύνολο των 11 727 δειγμάτων που αναλύθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου που συντονίστηκε από την ΕΕ (ΠΣΕΕΕ), το 98,4 % ήταν εντός των νόμιμων ορίων.
Πορίσματα του προγράμματος που συντονίζεται από την ΕΕ
Η ΠΣΕ της ΕΕ αναλύει δείγματα που συλλέχθηκαν τυχαία από 12 τρόφιμα. Για το 2022 επρόκειτο για μήλα, φράουλες, ροδάκινα, κρασί (κόκκινο και λευκό), μαρούλια, κεφαλωτά λάχανα, ντομάτες, σπανάκι, σπόρους βρώμης, σπόρους κριθαριού, αγελαδινό γάλα και λίπος χοίρων.
Από τα δείγματα που αναλύθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος που συντονίστηκε από την ΕΕ:
- Το 51,4% (6.023 δείγματα) ήταν απαλλαγμένο από ποσοτικά προσδιορίσιμα επίπεδα υπολειμμάτων.
- 47% (5.512) περιείχαν ένα ή περισσότερα υπολείμματα σε συγκεντρώσεις χαμηλότερες ή ίσες με τα επιτρεπόμενα επίπεδα (γνωστά ως ανώτατα όρια υπολειμμάτων ή MRL).
- Το 1,6% (192) περιείχε κατάλοιπα που υπερέβαιναν τα επιτρεπόμενα επίπεδα.
Τάσεις των υπολειμμάτων στα 12 τρόφιμα που αναλύθηκαν
Το ίδιο καλάθι προϊόντων υποβάλλεται σε δειγματοληψία ανά τριετία, παρουσιάζοντας ανοδικές ή καθοδικές τάσεις για τα συγκεκριμένα βασικά προϊόντα.
Το συνολικό ποσοστό υπέρβασης των ΑΟΚ από τα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων μειώθηκε ελαφρώς από 2 % το 2019 σε 1,6 % το 2022.
Σε σύγκριση με το 2019 και το 2016, το ποσοστό υπέρβασης μειώθηκε για τα μήλα, τα ροδάκινα, τις φράουλες, το κρασί και το λίπος χοίρων· για το σπανάκι, έχει μειωθεί από το 2019.
Το 2022 δεν βρέθηκαν δείγματα αγελαδινού γάλακτος με κατάλοιπα άνω του ΑΟΚ, όπως το 2019 και το 2016.
Οι υπερβάσεις αυξήθηκαν για τα λάχανα, τις ντομάτες, τα μαρούλια, το κριθάρι και τους σπόρους βρώμης.