Kατάλοιπα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα,στην ΕΕ: Καλά τα νέα.Το 2022, το 96,3 % δειγμάτων, ήταν κάτω από το ανώτατο όριο

Συνολικά, ο εκτιμώμενος κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών της ΕΕ είναι χαμηλός

pelazkarabo@gmail.com - 24 Απριλίου 2024.1.07μμ

Οπως προκύπτει από την έκθεση του 2022 για τα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα,το 96,3 % των συνολικών 110 829 δειγμάτων που αναλύθηκαν έπεσε κάτω από το ανώτατο όριο καταλοίπων (ΑΟΚ), το 3,7 % υπερέβη το επίπεδο αυτό, εκ των οποίων το 2,2 % δεν συμμορφωνόταν, δηλαδή τα αποτελέσματα σε ένα δεδομένο δείγμα υπερέβησαν το ΑΟΚ αφού ελήφθη υπόψη η αβεβαιότητα της μέτρησης. 

Όσον αφορά το υποσύνολο του πολυετούς προγράμματος ελέγχου που συντονίστηκε από την ΕΕ, αναλύθηκαν 11 727 δείγματα, εκ των οποίων το 0,9 % ήταν μη συμμορφούμενα. 

Επισημαίνεται,πως σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (άρθρο 32 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 396/2005), η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων -ΕFSA υποβάλλει ετήσια έκθεση για την αξιολόγηση των επιπέδων καταλοίπων φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα στην ευρωπαϊκή αγορά.

Για την αξιολόγηση του οξέος και χρόνιου κινδύνου για την υγεία των καταναλωτών, εκτιμήθηκε η διατροφική έκθεση σε κατάλοιπα φυτοφαρμάκων και συγκρίθηκε με τις διαθέσιμες καθοδηγητικές τιμές για την υγεία (HBGV). 

Η συνέχιση της μεθοδολογίας πιθανολογικής αξιολόγησης ενοποιήθηκε σε όλα τα φυτοφάρμακα που απαριθμούνται στον κανονισμό της ΕΕ του 2022, παρέχοντας την πιθανότητα έκθεσης του καταναλωτή σε υπέρβαση του HBGV.

 Συνολικά, ο εκτιμώμενος κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών της ΕΕ είναι χαμηλός.

 Στη σχετική έκθεση διατυπώνονται συστάσεις προς τους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου και τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας των καταναλωτών σε ολόκληρη την ΕΕ.

Μεγάλος αριθμός δειγμάτων που αναλύθηκαν

Ένα πρωτοφανές σύνολο 110 829 δειγμάτων τροφίμων συλλέχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) το 2022, αυξημένο κατά ένα τρίμηνο σε σχέση με το 2021. 

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το 96,3% των δειγμάτων ενέπιπταν στα νόμιμα επιτρεπόμενα επίπεδα. Για το υποσύνολο των 11 727 δειγμάτων που αναλύθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου που συντονίστηκε από την ΕΕ (ΠΣΕΕΕ), το 98,4 % ήταν εντός των νόμιμων ορίων.

Πορίσματα του προγράμματος που συντονίζεται από την ΕΕ

Η ΠΣΕ της ΕΕ αναλύει δείγματα που συλλέχθηκαν τυχαία από 12 τρόφιμα. Για το 2022 επρόκειτο για μήλα, φράουλες, ροδάκινα, κρασί (κόκκινο και λευκό), μαρούλια, κεφαλωτά λάχανα, ντομάτες, σπανάκι, σπόρους βρώμης, σπόρους κριθαριού, αγελαδινό γάλα και λίπος χοίρων.

Από τα δείγματα που αναλύθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος που συντονίστηκε από την ΕΕ:

  • Το 51,4% (6.023 δείγματα) ήταν απαλλαγμένο από ποσοτικά προσδιορίσιμα επίπεδα υπολειμμάτων.
  • 47% (5.512) περιείχαν ένα ή περισσότερα υπολείμματα σε συγκεντρώσεις χαμηλότερες ή ίσες με τα επιτρεπόμενα επίπεδα (γνωστά ως ανώτατα όρια υπολειμμάτων ή MRL).
  • Το 1,6% (192) περιείχε κατάλοιπα που υπερέβαιναν τα επιτρεπόμενα επίπεδα.

Τάσεις των υπολειμμάτων στα 12 τρόφιμα που αναλύθηκαν

Το ίδιο καλάθι προϊόντων υποβάλλεται σε δειγματοληψία ανά τριετία, παρουσιάζοντας ανοδικές ή καθοδικές τάσεις για τα συγκεκριμένα βασικά προϊόντα.

Το συνολικό ποσοστό υπέρβασης των ΑΟΚ από τα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων μειώθηκε ελαφρώς από 2 % το 2019 σε 1,6 % το 2022.

Σε σύγκριση με το 2019 και το 2016, το ποσοστό υπέρβασης μειώθηκε για τα μήλα, τα ροδάκινα, τις φράουλες, το κρασί και το λίπος χοίρων· για το σπανάκι, έχει μειωθεί από το 2019

Το 2022 δεν βρέθηκαν δείγματα αγελαδινού γάλακτος με κατάλοιπα άνω του ΑΟΚ, όπως το 2019 και το 2016.

Οι υπερβάσεις αυξήθηκαν για τα λάχανα, τις ντομάτες, τα μαρούλια, το κριθάρι και τους σπόρους βρώμης.


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιορτάζουν,σήμερα: ο Άγιος Μιχαήλ ο Χωνιάτης, Μητροπολίτης Αθηνών, Ο άγιος Ανδρέας, αρχιεπίσκοπος Κρήτης,καιι...

Προστασία των δημοσιογράφων και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες.