Πως πέρασαν 20 χρόνια από τότε; Διεύρυνση: Αθήνα - Βρυξέλλες,και από Απρίλιο σε Απρίλιο

 

΅Διεύρυνση με 10 χώρες: Μεγάλης σπουδαιότητας η συμβολή της Ελλάδας


Μαρίνα Κουρμπέλα -pelazkarabo@gmail.com - 24 Απριλίου 2024, 9.37πμ

Στις 29 και 30 Απριλίου θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες, το Συμβούλιο Υπουργών  Γενικών Υποπθέσεων

Η σύνοδος  θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της 20ής επετείου της διεύρυνσης του 2004 , όταν 10 νέα κράτη μέλη προσχώρησαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένας εορτασμός αυτού του σημαντικού γεγονότος θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Καλών Τεχνών Bozar το βράδυ της 29ης Απριλίου.  

Οι δέκα  χώρες που προσχώρησανστην ΕΕ το Μάιο του 2004 είναι : Εσθονία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Σλοβενία και Τσεχική Δημοκρατία. 

Η ελληνική διάσταση

Σημειώνεται, πως πρόκειται για την 5η κατά σειρά,και τη μεγαλύτερη διεύρυνση από άποψη πληθυσμού καθώς και αριθμού χωρών,οποία συνδέεται άμεσα με την Ελλάδα. Η  Συνθήκη προσχώρησης των 10 νέων χωρών,έγινε στην Αθήνα,στις 16 Απριλίου 2003, επί Ελληνικής Προεδρίας

Η Ελλάδα δούλεψε και για  την 5η διεύρυνση της ΕΕ, η οποία, πλέον φέρει τη σφραγίδα της.

Στις 30 Απριλίου, οι Υπουργοί θα πραγματοποιήσουν σειρά συνεδριάσεων εργασίας στις οποίες θα συζητήσουν τη διαδικασία της διεύρυνσης, συμπεριλαμβανομένων των διδαγμάτων που αντλήθηκαν από τη διεύρυνση του 2004.

Η άτυπη σύνοδος αυτή αποτελεί ευκαιρία ανάδειξης του πολύ σημανντικού ρόλου της Ελλάδας στις διευρύνσεις της ΕΕ

 Θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην ανάγκη ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της εργαλειοθήκης της, ιδίως στον τομέα του κράτους δικαίου. 

Οι Υπουργοί θα έχουν ανταλλαγή και με τους δέκα εταίρους με ευρωπαϊκή προοπτική για το κράτος δικαίου στο πλαίσιο της διαδικασίας διεύρυνσης . Αυτή η νέα μορφή υπογραμμίζει τη στενή συνεργασία της Ένωσης με τα επίδοξα μέλη, των οποίων το μέλλον βρίσκεται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Επιπλέον, οι Υπουργοί θα συζητήσουν τη σημασία της διατήρησης του κράτους δικαίου στην Ένωση του μέλλοντος. Θα ανταλλάσσουν πιθανές βελτιώσεις και μέτρα για τους υπάρχοντες μηχανισμούς και την αποτελεσματικότητά τους. 

Η άτυπη συνάντηση των Υπουργών Υποθέσεων της ΕΕ θα είναι επίσης αφιερωμένη στο μέλλον της ΕΕ . Βασιζόμενοι σε προηγούμενες συζητήσεις, οι Υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τα βήματα και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την ενίσχυση της ικανότητας δράσης της Ένωσης.



Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιορτάζουν,σήμερα: ο Άγιος Μιχαήλ ο Χωνιάτης, Μητροπολίτης Αθηνών, Ο άγιος Ανδρέας, αρχιεπίσκοπος Κρήτης,καιι...

Προστασία των δημοσιογράφων και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες.