Νόμος για τις Ψηφιακές Αγορές - «DMA» : Ξέρετε τι είναι;

 

Σχετικά με τον Νόμο για τις Ψηφιακές Αγορές: Για να γίνουν οι αγορές στον ψηφιακό τομέα πιο δίκαιες και ...

 pelazkarabo@gmail.com - 8 Mαρτίου 2024,11.37πμ



DMA_marketplace_1800x1200px.jpg

Τι είναι το DMA;

Ο νόμος για τις ψηφιακές αγορές είναι ο νόμος της ΕΕ για να κάνει τις αγορές στον ψηφιακό τομέα πιο δίκαιες και μη αμφισβητήσιμες.

 Για να γίνει αυτό, ο Νόμος για τις Ψηφιακές Αγορές («DMA») θεσπίζει ένα σύνολο σαφώς καθορισμένων αντικειμενικών κριτηρίων για τον προσδιορισμό των «θυρωρών».

Οι Gatekeepers είναι μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες που παρέχουν τις λεγόμενες υπηρεσίες βασικής πλατφόρμας, όπως ηλεκτρονικές μηχανές αναζήτησης, καταστήματα εφαρμογών, υπηρεσίες messenger.

 Οι φύλακες θα πρέπει να συμμορφώνονται με τα πρέπει (δηλαδή τις υποχρεώσεις) και τα μη (δηλαδή τις απαγορεύσεις) που αναφέρονται στο DMA.

Το DMA είναι ένα από τα πρώτα ρυθμιστικά εργαλεία για τη συνολική ρύθμιση της ισχύος των θυρωρών των μεγαλύτερων ψηφιακών εταιρειών.

 Το DMA συμπληρώνει, αλλά δεν αλλάζει τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ, οι οποίοι εξακολουθούν να ισχύουν πλήρως.

Νομοθετική ιστορία του DMA

Μετά την αρχική  πρόταση  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Δεκέμβριο του 2020, ο κανονισμός εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο στις 14 Σεπτεμβρίου 2022. Δημοσιεύτηκε στην  Επίσημη Εφημερίδα  στις 12 Οκτωβρίου 2022.

Το DMA τέθηκε σε ισχύ την  1η Νοεμβρίου 2022  και τέθηκε σε ισχύ στις 2 Μαΐου 2023.

Εντός δύο μηνών από την ημερομηνία αυτή, οι εταιρείες που παρέχουν βασικές υπηρεσίες πλατφόρμας έπρεπε να ενημερώσουν την Επιτροπή εάν πληρούν τα ποσοτικά όρια και να παράσχουν όλες τις σχετικές πληροφορίες.

 Στη συνέχεια, η Επιτροπή θα έχει στη διάθεσή της 45 εργάσιμες ημέρες για να εκδώσει απόφαση για τον ορισμό ενός συγκεκριμένου θυρωρού. 

Οι ορισμένοι θυρωροί θα έχουν στη διάθεσή τους έξι μήνες το πολύ μετά την απόφαση της Επιτροπής για να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις και τις απαγορεύσεις που ορίζονται στο DMA.

digital_markets_act_timeline.png

Αυτό το χρονοδιάγραμμα ισχύει μόνο για υπηρεσίες βασικής πλατφόρμας που υπάρχουν έως τις 2 Μαΐου 2023. Οι εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες βασικής πλατφόρμας που πληρούν τα όρια μόνο σε μεταγενέστερο στάδιο θα πρέπει να τις ειδοποιήσουν εντός δύο μηνών από την εκπλήρωση αυτών των ορίων.

Τι σημαίνει αυτό για τους θυρωρούς;

Οι νέοι κανόνες θα θεσπίσουν υποχρεώσεις για τους θυρωρούς, τα «πρέπει» και τα «μη» που πρέπει να συμμορφώνονται στις καθημερινές τους λειτουργίες.

Παραδείγματα των «πράξεων»: οι θυρωροί θα πρέπει για παράδειγμα:

  • να επιτρέπουν σε τρίτα μέρη να συνεργάζονται με τις υπηρεσίες του θυρωρού σε ορισμένες ειδικές καταστάσεις·
  • επιτρέπουν στους επιχειρησιακούς χρήστες τους να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα που δημιουργούν κατά τη χρήση της πλατφόρμας του gatekeeper·
  • να παρέχει στις εταιρείες που διαφημίζονται στην πλατφόρμα τους τα εργαλεία και τις πληροφορίες που απαιτούνται ώστε οι διαφημιστές και οι εκδότες να πραγματοποιούν τη δική τους ανεξάρτητη επαλήθευση των διαφημίσεών τους που φιλοξενούνται από τον gatekeeper·
  • επιτρέπουν στους επιχειρηματίες τους να προωθήσουν την προσφορά τους και να συνάψουν συμβάσεις με τους πελάτες τους εκτός της πλατφόρμας του gatekeeper.

Παράδειγμα των «δεν πρέπει»: οι θυρωροί, για παράδειγμα, δεν θα:

  • αντιμετωπίζει τις υπηρεσίες και τα προϊόντα που προσφέρονται από τον ίδιο τον θυρωρό πιο ευνοϊκά στην κατάταξη από παρόμοιες υπηρεσίες ή προϊόντα που προσφέρονται από τρίτους στην πλατφόρμα του θυρωρού·
  • αποτρέπει τους καταναλωτές να συνδέονται με επιχειρήσεις εκτός των πλατφορμών τους·
  • αποτρέψτε τους χρήστες από την απεγκατάσταση οποιουδήποτε προεγκατεστημένου λογισμικού ή εφαρμογής, εάν το επιθυμούν·
  • παρακολουθείτε τους τελικούς χρήστες εκτός της υπηρεσίας βασικής πλατφόρμας των gatekeepers με σκοπό τη στοχευμένη διαφήμιση, χωρίς να έχει χορηγηθεί ουσιαστική συναίνεση.

Πώς θα διασφαλίσει η Επιτροπή ότι το εργαλείο συμβαδίζει με τον ταχέως εξελισσόμενο ψηφιακό τομέα;

  • Για να διασφαλίσει ότι οι νέοι κανόνες θυρωρού συμβαδίζουν με τον γρήγορο ρυθμό των ψηφιακών αγορών, η Επιτροπή θα διενεργήσει έρευνες αγοράς.
  • Αυτά θα επιτρέψουν στην Επιτροπή να:
    • χαρακτηρίζει τις εταιρείες ως θυρωρούς·
    • να ενημερώνει δυναμικά τις υποχρεώσεις των θυρωρών όταν είναι απαραίτητο.
    • σχεδιασμός διορθωτικών μέτρων για την αντιμετώπιση συστηματικών παραβιάσεων των κανόνων του νόμου για τις ψηφιακές αγορές.

Ποιες θα είναι οι συνέπειες της μη συμμόρφωσης;

Πρόστιμα : έως και 10% του συνολικού ετήσιου κύκλου εργασιών της εταιρείας παγκοσμίως ή έως 20% σε περίπτωση επανειλημμένων παραβάσεων

Περιοδικές χρηματικές ποινές : έως 5% του μέσου ημερήσιου τζίρου

Ένδικα μέσα : Σε περίπτωση συστηματικών παραβάσεων των υποχρεώσεων DMA από τους θυρωρούς, μπορεί να επιβληθούν  πρόσθετα ένδικα  μέσα στους θυρωρούς μετά από έρευνα αγοράς. Αυτά τα ένδικα μέσα θα πρέπει να είναι ανάλογα με το αδίκημα που διαπράχθηκε. Εάν είναι απαραίτητο και ως έσχατη επιλογή, μπορούν να επιβληθούν μη χρηματοοικονομικά ένδικα μέσα. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν συμπεριφορικά και δομικά διορθωτικά μέτρα, π.χ. την εκποίηση (τμημάτων) μιας επιχείρησης.

ΠΗΓΗ: ΕΠΙΤΡΟΠΗ




Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Kαλά τα νέα για την καταπολέμηση του καρκίνου:Tο 40 % των καρκίνων μπορεί να προληφθεί, αν εφαρμόσουμε όσα γνωρίζουμε ήδη

Γιορτάζουν,σήμερα: Ο Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος και Βαπτιστής (Σύλληψη), Ο Άγιος Νικόλαος ο παντοπώλης.και...