ΕΕ: Μέτρα για τη βελτίωση της θέσης των γεωργών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων καί καταπολέμηση των των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών

 Εκτός από λίγους οι αγρότες δε γνωρίζουν τη νομοθεσία που τους προστατεύει από αθέμιτες εμπορικές  πρακτικές και άλλα

 pelazkarabo@gmail.com - 27 Φεβρουαρίου 2024,5.37μμ

 

Καταπολέμηση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκεντρώνει τις απόψεις των γεωργών και των επιχειρήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τους γεωργούς και όλους τους μικρότερους προμηθευτές σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων να μοιραστούν τις απόψεις τους σχετικά με την εμπειρία τους από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

 Μια έρευνα είναι επί του παρόντος διαθέσιμη στο διαδίκτυο σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ έως τις 15 Μαρτίου 2024. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, οι γεωργοί και οι ενώσεις τους εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με την επικράτηση αθέμιτων πρακτικών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων. Με τη συμμετοχή τους στην έρευνα, οι γεωργοί και οι μικρότεροι προμηθευτές μπορούν να εκφράσουν τις ανησυχίες τους και να μοιραστούν την εμπειρία τους με αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. 

Μετά την παρουσίαση επιλογών απλούστευσης για τη μείωση του φόρτου για τους γεωργούς της ΕΕ, η Επιτροπή επεξεργάζεται επίσης δράσεις για τη βελτίωση της θέσης των γεωργών στην τροφική αλυσίδα και τη βελτίωση της επιβολής της νομοθεσίας κατά των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.

Η έρευνα, την οποία διαχειρίζονται από κοινού το Κοινό Κέντρο Ερευνών και η Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφορά συγκεκριμένα τους γεωργούς της ΕΕ και τους μικρότερους προμηθευτές που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, καλύπτοντας διάφορα στάδια παραγωγής και διανομής. Οι ερωτηθέντες μπορούν να μοιραστούν εάν έχουν βιώσει αθέμιτες εμπορικές πρακτικές τον τελευταίο καιρό από αγοραστές που είναι οικονομικά ισχυρότεροι.

 Ενα προϊόν,πριν φθάσει στον καταναλωτή, αρκετοί συμμετέχοντες στην αγορά συμμετέχουν στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων (παραγωγοί, μεταποιητές, έμποροι λιανικής πώλησης κ.λπ.) και προσθέτουν στην αξία και τον αντίκτυπό του στην τελική τιμή που καταβάλλει ο καταναλωτής. 

Η κατάχρηση της διαπραγματευτικής ισχύος μεταξύ διαφόρων φορέων στην αλυσίδα εφοδιασμού μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που μπορούν να έχουν επιβλαβείς συνέπειες.

Κατόπιν πρότασης της Επιτροπής, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο εξέδωσαν τον Απρίλιο του 2019 οδηγία για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στις σχέσεις μεταξύ επιχειρήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων.

 Η οδηγία απαγορεύει πολλές αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που λάμβαναν χώρα πολύ συχνά: καθυστερημένες πληρωμές για ευπαθή και μη αλλοιώσιμα τρόφιμα· ακυρώσεις παραγγελιών τελευταίας στιγμής· μονομερείς ή αναδρομικές τροποποιήσεις των συμβάσεων· τον εξαναγκασμό του προμηθευτή να πληρώσει για τα χαμένα προϊόντα και την άρνηση των γραπτών συμβάσεων. Παρέχει επίσης τη δυνατότητα στους γεωργούς να μιλούν με ασφάλεια εμπιστευτικά και στις αρχές να κινούν τομεακές έρευνες για τον εντοπισμό και την επιβολή κυρώσεων σε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

Τα κράτη μέλη, αρμόδια για την επιβολή των εν λόγω κανόνων, κλήθηκαν να μεταφέρουν την οδηγία στο εθνικό τους νομικό πλαίσιο έως την 1η Μαΐου 2021 και να την εφαρμόσουν έξι μήνες αργότερα. Για να προβεί σε απολογισμό της επικράτησης απαγορευμένων αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο, η Επιτροπή διεξάγει ετήσιες έρευνες.

 Η έρευνα που είναι επί του παρόντος ανοικτή είναι η τρίτη από την πρώτη βασική έρευνα που διενεργήθηκε πριν από την εφαρμογή της οδηγίας. Τα αποτελέσματα θα χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση των ισχυόντων κανόνων που καλείται να διενεργήσει η Επιτροπή έως την 1η Νοεμβρίου 2025.

 Η έρευνα του περασμένου έτους αποκάλυψε, για παράδειγμα, ότι πάνω από το 60 % των ερωτηθέντων στην έρευνα δεν γνώριζαν καν την ύπαρξη των αρχών επιβολής του νόμου. 

Αυτό δείχνει ότι μπορούν να γίνουν περισσότερα, τόσο όσον αφορά την ευαισθητοποίηση σχετικά με την προστασία που παρέχεται στους γεωργούς και τους μικρότερους προμηθευτές όσο και όσον αφορά την επιβολή της νομοθεσίας κατά την υποβολή καταγγελιών.

Για να ενισχυθεί η θέση των γεωργών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, η Επιτροπή θα παρουσιάσει τον Μάρτιο στα κράτη μέλη διάφορες δράσεις που ενδέχεται να καλύπτουν ζητήματα όπως η διαφάνεια της αγοράς στην αλυσίδα αξίας, η εφαρμογή της οδηγίας κατά των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και η επιβολή της, το κόστος παραγωγής ή ο πιο ομοιογενής έλεγχος των υφιστάμενων κανόνων για τα εισαγόμενα γεωργικά προϊόντα.