Ενδιάμεση αναθεώρηση του μακροπρόθεσμου προυπολογισμού της ΕΕ και πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 64,6 δισ. ευρώ


29 Φεβρουαρίου 2024,7.00μμ

Με την έκδοση τριών κανονισμών από το Συμβούλιο, ολοκληρώθηκε,σήμερα  η ενδιάμεση αναθεώρηση του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ 2021-2027.

Οι τρεις κανονισμοί πρόκειται  να υπογραφούν και να δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ εντός των επόμενων ημερών.

Οι τροπολογίες στον κανονισμό για τη θέσπιση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ 2021-2027) θα τεθούν σε ισχύ κατά την ημερομηνία δημοσίευσής του και θα εφαρμοστούν, με αναδρομική ισχύ, από την 1η Ιανουαρίου 2024.

 Οι κανονισμοί για τη σύσταση της διευκόλυνσης για την Ουκρανία και τη θέσπιση  της πλατφόρμας στρατηγικών τεχνολογιών για την Ευρώπη (STEP). θα τεθούν σε ισχύ την ημέρα μετά τη δημοσίευσή τους.

Έκτακτη στήριξη θα μπορούσε να παρασχεθεί πολύ σύντομα μετά την έναρξη ισχύος του κανονισμού για τη διευκόλυνση για την Ουκρανία, υπό όρους που θα συμφωνηθούν στο πλαίσιο μνημονίου συνεννόησης μεταξύ της Επιτροπής και της Ουκρανίας.

Πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 64,6 δισ. ευρώ

Οι τροποποιήσεις του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου για την περίοδο 2021-2027 αντικατοπτρίζουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε από τους ηγέτες και τις ηγέτιδες της ΕΕ την 1η Φεβρουαρίου 2024 και ενισχύουν τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ σε περιορισμένο αριθμό τομέων προτεραιότητας.

Συνολικά, πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 64,6 δισ. ευρώ θα διατεθεί για την αντιμετώπιση των νέων και αναδυόμενων προκλήσεων με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη η ΕΕ και για την κάλυψη των νομικών υποχρεώσεών της, η οποία δεν μπορεί πλέον να επιτευχθεί με τα ανώτατα ποσά του προϋπολογισμού που ισχύουν σήμερα.

Η πρόσθετη χρηματοδότηση καλύπτει τη στήριξη για την Ουκρανία, τη μετανάστευση και την εξωτερική διάσταση, επενδύσεις σε κρίσιμες τεχνολογίες στο πλαίσιο της πλατφόρμας στρατηγικών τεχνολογιών για την Ευρώπη, τις πληρωμές τόκων του Next Generation EU και την παροχή επείγουσας βοήθειας σε καταστάσεις όπως φυσικές καταστροφές και ανθρωπιστικές κρίσεις στην ΕΕ και διεθνώς.

Η κατανομή της έχει ως εξής:

  • 50 δισ. ευρώ για τη διευκόλυνση για την Ουκρανία (17 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 33 δισ. ευρώ σε δάνεια)
  • 2 δισ. ευρώ για τη διαχείριση της μετανάστευσης και των συνόρων
  • 7,6 δισ. ευρώ για τις γειτονικές χώρες και τον υπόλοιπο κόσμο
  • 1,5 δισ. ευρώ για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας στο πλαίσιο του νέου μέσου STEP
  • 2 δισ. ευρώ για τον Μηχανισμό Ευελιξίας
  • 1,5 δισ. ευρώ για το αποθεματικό αλληλεγγύης και επείγουσας βοήθειας

Προκειμένου να μειωθεί ο αντίκτυπος στους εθνικούς προϋπολογισμούς, μέρος αυτής της χρηματοδότησης, συνολικού ύψους 10,6 δισ. ευρώ, θα καλυφθεί μέσω αναδιάταξης των πόρων του προϋπολογισμού.

Διευκόλυνση για την Ουκρανία

Η διευκόλυνση για την Ουκρανία θα αποτελέσει ένα νέο ειδικό μέσο για τη στήριξη της ανάκαμψης, της ανασυγκρότησης και του εκσυγχρονισμού της Ουκρανίας, με παράλληλη στήριξη των προσπαθειών της χώρας να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της πορείας προσχώρησής της στην ΕΕ.

Θα συγκεντρώσει τη δημοσιονομική στήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία σε ένα ενιαίο μέσο, παρέχοντας συνεκτική, προβλέψιμη και ευέλικτη στήριξη προς την Ουκρανία για την περίοδο 2024-2027, προσαρμοσμένη στις πρωτοφανείς προκλήσεις της στήριξης μιας χώρας που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση.

Πλατφόρμα στρατηγικών τεχνολογιών για την Ευρώπη

Η πλατφόρμα στρατηγικών τεχνολογιών για την Ευρώπη θα κινητοποιήσει επενδύσεις στους τομείς της ψηφιακής και υπερπροηγμένης τεχνολογίας, της καθαρής τεχνολογίας και της βιοτεχνολογίας, με γενικό στόχο την ενίσχυση της κυριαρχίας και της μακροπρόθεσμης ανταγωνιστικότητας της ΕΕ σε αυτές τις κρίσιμες τεχνολογίες.

Μέσω ενός συνδυασμού οικονομικών κινήτρων και μέτρων για τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης έργων, θα επιτευχθεί η μόχλευση χρηματοδότησης για τη στήριξη κρίσιμων τεχνολογιών στο πλαίσιο υφιστάμενων προγραμμάτων και ταμείων της ΕΕ, μεταξύ των οποίων τα ταμεία της πολιτικής συνοχής, το πρόγραμμα InvestEU, το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη», το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας, το Ταμείο Καινοτομίας και ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.