Ο Στόχος Βιώσιμης Ανάπτυξης -ΣΒΑ-« Υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή » (SDG 12)
pelazkarabo@gmail.com-31 Αυγούστου 2023 -6.27μμ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε πρόσφατα μια σημαντική δέσμη μέτρων για την αειφόρο χρήση βασικών φυσικών πόρων. Στόχος είναι να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα των φυσικών οικοσυστημάτων σε ολόκληρη την ΕΕ, να βοηθηθεί καλύτερα η Ευρώπη να προσαρμοστεί στην κλιματική αλλαγή και να διασφαλιστεί διαρκής επισιτιστική και υλική ασφάλεια.
Το 2020, η κατανάλωση πρώτων υλών μειώθηκε κατά 3% (13,7 τόνοι κατά κεφαλήν) σε σύγκριση με το 2016 (14,0 τόνοι κατά κεφαλήν).
Το μερίδιο των δευτερογενών πρώτων υλών από το σύνολο των υλικών εισροής στην οικονομία («ποσοστό κυκλικότητας») διαμορφώθηκε σε 11,7% το 2021, σημειώνοντας αύξηση 0,2 ποσοστιαίες μονάδες από το 2017 (11,5%).
Επιπλέον, το 2020, η παραγωγή απορριμμάτων μειώθηκε κατά 5% στους 4,8 τόνους κατά κεφαλήν σε σύγκριση με το 2016 (5,1 τόνοι κατά κεφαλήν).
Ο Στόχος Βιώσιμης Ανάπτυξης -ΣΒΑ
Τα πρότυπα κατανάλωσης και παραγωγής έχουν ευρείες περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Ο Στόχος Βιώσιμης Ανάπτυξης -ΣΒΑ-« Υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή » (SDG 12) απαιτεί δράση σε πολλά μέτωπα.
Αυτά περιλαμβάνουν την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών από τις επιχειρήσεις, την προώθηση βιώσιμων πρακτικών προμηθειών από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τον περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένο τρόπο ζωής των καταναλωτών καθώς και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και μεθόδων παραγωγής και κατανάλωσης, από ερευνητές, επιστήμονες και άλλους.
Η παρακολούθηση του ΣΒΑ σε ένα πλαίσιο ΕΕ επικεντρώνεται στην πρόοδο που σημειώθηκε στην αποσύνδεση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την οικονομική ανάπτυξη, την προώθηση της πράσινης οικονομίας, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει τη δημιουργία και τη διαχείριση αποβλήτων
Πρότυπα Αναφοράς Αειφορίας (ESRS);
Η νομοθεσία της ΕΕ απαιτεί από όλες τις μεγάλες εταιρείες και όλες τις εισηγμένες εταιρείες (εκτός από τις εισηγμένες πολύ μικρές επιχειρήσεις) να αποκαλύπτουν πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους και τις ευκαιρίες που προκύπτουν από κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα, καθώς και για τον αντίκτυπο των δραστηριοτήτων τους στους ανθρώπους και το περιβάλλον.
Αυτό βοηθά τους επενδυτές, τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, τους καταναλωτές και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς να αξιολογήσουν τις επιδόσεις βιωσιμότητας των εταιρειών, ως μέρος της ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας .
Ωστόσο, υπάρχουν άφθονα στοιχεία ότι οι πληροφορίες βιωσιμότητας που αναφέρουν επί του παρόντος οι εταιρείες δεν είναι επαρκείς. Συχνά παραλείπουν πληροφορίες που οι επενδυτές και άλλοι ενδιαφερόμενοι θεωρούν ότι είναι σημαντικές.
Οι αναφερόμενες πληροφορίες μπορεί να είναι δύσκολο να συγκριθούν από εταιρεία σε εταιρεία και οι χρήστες των πληροφοριών, όπως οι επενδυτές, συχνά δεν είναι σίγουροι αν μπορούν να τις εμπιστευτούν.
Τα προβλήματα στην ποιότητα των εκθέσεων βιωσιμότητας έχουν αρνητικές επιπτώσεις. Σημαίνει ότι οι επενδυτές δεν διαθέτουν αξιόπιστη επισκόπηση των κινδύνων που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα στους οποίους εκτίθενται οι εταιρείες.
Οι επενδυτές θα πρέπει να ενημερώνονται όλο και περισσότερο για τον αντίκτυπο των εταιρειών στους ανθρώπους και το περιβάλλον και τα σχέδιά τους να μειώσουν αυτές τις επιπτώσεις στο μέλλον. Αυτή η γνώση θα τους βοηθήσει να ανταποκριθούν στις δικές τους απαιτήσεις γνωστοποίησης βάσει του κανονισμού για τη γνωστοποίηση βιώσιμων οικονομικών ( SFDR ).
Γενικότερα, για να είναι αξιόπιστη η αγορά πράσινων επενδύσεων, οι επενδυτές πρέπει να γνωρίζουν τον αντίκτυπο της βιωσιμότητας των εταιρειών στις οποίες επενδύουν. Χωρίς τέτοιες πληροφορίες, τα χρήματα δεν μπορούν να διοχετευθούν σε φιλικές προς το περιβάλλον δραστηριότητες.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, σύμφωνα με την Οδηγία για την Έκθεση για την Εταιρική Αειφορία ( CSRD ), η οποία περιγράφει την υποχρέωση των εταιρειών να χρησιμοποιούν πρότυπα για να εκπληρώσουν τις νομικές τους υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας, η Επιτροπή υιοθετεί κοινά πρότυπα που θα βοηθήσουν τις εταιρείες να επικοινωνούν και να διαχειρίζονται τις επιδόσεις τους στη βιωσιμότητα πιο αποτελεσματικά και συνεπώς καλύτερη πρόσβαση σε βιώσιμη χρηματοδότηση.
Τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα Αναφοράς Αειφορίας (ESRS) θα είναι υποχρεωτικά για χρήση από εταιρείες που υποχρεούνται από τη λογιστική οδηγία να αναφέρουν ορισμένες πληροφορίες βιωσιμότητας. Απαιτώντας τη χρήση κοινών προτύπων, η λογιστική οδηγία, όπως τροποποιήθηκε από την CSRD το 2022, στοχεύει να διασφαλίσει ότι οι εταιρείες σε ολόκληρη την ΕΕ αναφέρουν συγκρίσιμες και αξιόπιστες πληροφορίες βιωσιμότητας.
Τα κοινά πρότυπα αναμένεται να βοηθήσουν τις εταιρείες να μειώσουν το κόστος υποβολής εκθέσεων μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, αποφεύγοντας τη χρήση πολλαπλών εθελοντικών προτύπων, όπως συμβαίνει σήμερα. Επί του παρόντος, τα προβλήματα στην ποιότητα των εκθέσεων βιωσιμότητας δημιουργούν ένα κενό λογοδοσίας. Η υψηλής ποιότητας και αξιόπιστη δημόσια αναφορά από εταιρείες θα συμβάλει στη δημιουργία μιας κουλτούρας μεγαλύτερης δημόσιας ευθύνης
ΠΗΓΗ: Eurostat