Eurostat : Το 53% των απορριμμάτων τροφίμων που παράγονται στην ΕΕ προέρχονται από νοικοκυριά
pelazkarabo@gmail.com- 31 Αυγούστου 2023,7/00μμ.
Τι είναι η σπατάλη τροφίμων και πού συμβαίνει
Τα απόβλητα τροφίμων είναι τα απορριπτόμενα τρόφιμα και τα σχετικά μη βρώσιμα μέρη του (όπως κόκαλα ή πυρήνες φρούτων). Η σπατάλη τροφίμων εμφανίζεται σε όλα τα στάδια της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων, από το αγρόκτημα μέχρι το πιρούνι.
Ωστόσο, το μεγαλύτερο μερίδιο δημιουργείται στην κατανάλωση, η οποία αποτελεί βασικό τομέα εστίασης για τα προγράμματα πρόληψης της σπατάλης τροφίμων.
Μετά την πρώτη πανευρωπαϊκή παρακολούθηση της σπατάλης τροφίμων σύμφωνα με μια κοινή μεθοδολογία της ΕΕ, η Eurostat εκτίμησε ότι το 53% των απορριμμάτων τροφίμων που παράγονται στην ΕΕ προέρχονται από νοικοκυριά, 7% σε χονδρική και λιανική και 9% σε εστιατόρια και υπηρεσίες τροφίμων. Άλλοι τομείς που συμβάλλουν στη σπατάλη τροφίμων στην ΕΕ είναι η πρωτογενής παραγωγή (11%) και η επεξεργασία και μεταποίηση τροφίμων (20%).
Τι προτείνεται
Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να επιτύχει τον Παγκόσμιο Στόχο Αειφόρου Ανάπτυξης (SDG) 12,3 για τη μείωση στο ήμισυ των κατά κεφαλήν απορριμμάτων τροφίμων σε επίπεδο λιανικής και καταναλωτή έως το 2030 και μείωση των απωλειών τροφίμων κατά μήκος της αλυσίδας παραγωγής και εφοδιασμού τροφίμων.
Για να επιταχυνθεί η πρόοδος της ΕΕ προς αυτόν τον στόχο, η Επιτροπή προτείνει, έως το 2030, τα κράτη μέλη να μειώσουν τη σπατάλη τροφίμων κατά 10%, στην επεξεργασία και την κατασκευή και κατά 30% (κατά κεφαλήν) , από κοινού στο λιανικό εμπόριο και την κατανάλωση (εστιατόρια, υπηρεσίες τροφίμων και νοικοκυριά).
Τα αποτελέσματα της πρώτης πανευρωπαϊκής παρακολούθησης των επιπέδων απορριμμάτων τροφίμων που πραγματοποιήθηκε το 2020 θα χρησιμεύσουν ως βάση για την αξιολόγηση της προόδου. Ενδέχεται να εξεταστεί το ενδεχόμενο προγενέστερου έτους αναφοράς για τα κράτη μέλη που παρέχουν αποδεικτικά στοιχεία για τη δράση που ελήφθη πριν από το 2020, με την παρακολούθηση να επιβεβαιώνει την πρόοδο που έχει σημειωθεί.
Έως το τέλος του 2027, θα υπάρξει επίσημη ανασκόπηση της προόδου που έχουν σημειωθεί από τα κράτη μέλη και θα υπάρχει η δυνατότητα να διορθωθεί η πορεία, εάν τα στοιχεία δείχνουν ότι η ΕΕ μπορεί να συμβάλει ακόμη περισσότερο στην παγκόσμια φιλοδοξία.
Αναμενόμενα οφέλη της πρότασής για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων
Η μείωση της σπατάλης τροφίμων θα μειώσει τους πόρους που απαιτούνται για την παραγωγή των τροφίμων που τρώμε. Η αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων είναι μια τριπλή νίκη: εξοικονομεί τρόφιμα για ανθρώπινη κατανάλωση. μειώνει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων· και βοηθά τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές να εξοικονομήσουν χρήματα. Ένα νοικοκυριό 4 ατόμων θα εξοικονομούσε κατά μέσο όρο περίπου 400 € ετησίως εάν μειωθεί η σπατάλη τροφίμων σύμφωνα με την πρόταση.
ΠΗΓΗ:Eurostat