Νόμος για τις πρώτες ύλες κρίσιμης σημασίας: Η Επιτροπή ζητά τη γνώμη σας
pelazkarabo@gmail.com - 30 Σεπτεμβρίου 2022,6.27μμ
Σήμερα, η Επιτροπή δημοσίευσε πρόσκληση υποβολής στοιχείων και δημόσια διαβούλευση στο πλαίσιο της προετοιμασίας του ευρωπαϊκού νόμου για τις πρώτες ύλες κρίσιμης σημασίας,
. Τα ενδιαφερόμενα μέρη καλούνται να υποβάλουν παρατηρήσεις και αποδεικτικά στοιχεία και να απαντήσουν σε στοχευμένες ερωτήσεις σχετικά με τα τρέχοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού πρώτων υλών κρίσιμης σημασίας εντός και εκτός της ΕΕ και τον τρόπο αντιμετώπισής τους.
Οι ερωτήσεις καλύπτουν τα διάφορα στάδια της αλυσίδας αξίας, από την εξόρυξη έως την επεξεργασία και την ανακύκλωση. Ο νόμος για τις πρώτες ύλες κρίσιμης σημασίας θα αποσκοπεί κυρίως στον προσδιορισμό των δράσεων πολιτικής που είναι αναγκαίες για την ανάπτυξη στρατηγικών έργων με σκοπό την ενίσχυση των αλυσίδων εφοδιασμού της ΕΕ, διατηρώντας παράλληλα βιώσιμους ισότιμους όρους ανταγωνισμού.
Η σχετική νομοθετική πράξη θα συμπληρωθεί με ανακοίνωση στην οποία θα παρουσιάζονται άλλες πρωτοβουλίες για τη διευκόλυνση της διαφοροποίησης του εφοδιασμού, μέσω δράσεων με τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένων εμπορικών, συνεργατικών και βιομηχανικών στρατηγικών συμφωνιών, οι οποίες θα μπορούσαν να λάβουν τη μορφή εταιρικών σχέσεων, τομεακών συμφωνιών ή πολυμερών πρωτοβουλιών.
Οι πρώτες ύλες κρίσιμης σημασίας είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη των τεχνολογιών που καθιστούν δυνατή την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση. Για παράδειγμα, οι σπάνιες γαίες είναι βασικά συστατικά των μόνιμων μαγνητών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ανεμογεννητριών, το λίθιο ή το κοβάλτιο χρησιμοποιούνται στην κατασκευή μπαταριών, το πολυπυρίτιο χρησιμοποιείται για ημιαγωγούς.
Η επιτάχυνση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης θα αυξήσει την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ζήτηση για τις εν λόγω πρώτες ύλες κρίσιμης σημασίας και η ΕΕ πρέπει να διασφαλίσει ότι μπορεί να εξασφαλίσει τις πρώτες ύλες κρίσιμης σημασίας που θα χρειαστεί στο μέλλον. Τα ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους κατά τις επόμενες 8 εβδομάδες, έως τις 25 Νοεμβρίου 2022. (Για περισσότερες πληροφορίες: Sonya Gospodinova – Τηλ.: +32 229 66953; Φεντερίκα Μίκολι – Τηλ.: +32 229 58300)