Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ: Σχεδιάζοντας την ανάπτυξη των μελοντικών σχέσεων

 Μαρίνα Κουρμπέλα -pelazkarabo@gmail.com -30 Σεπτεμβρίου  2022,1,27μμ


Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ, 3 Οκτωβρίου 2022                

Η 12η σύνοδος του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 3 Οκτωβρίου. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ θα είναι ο Ύπατος Εκπρόσωπος για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας κ. Josep Borrell, ενώ επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Κράτους του Ισραήλ θα είναι ο Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών Yair Lapid.

Το Συμβούλιο Σύνδεσης θα προσφέρει την ευκαιρία για ευρείες συζητήσεις σχετικά με τις διμερείς σχέσεις ΕΕ-Ισραήλ, στο πλαίσιο παγκόσμιων προκλήσεων όπως η στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η παγκόσμια ενεργειακή κρίση και η αυξανόμενη επισιτιστική ανασφάλεια. Η συζήτηση θα επικεντρωθεί σε θέματα όπως το εμπόριο, η κλιματική αλλαγή, η ενέργεια, η επιστήμη και η τεχνολογία, ο πολιτισμός, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αρχών, η θρησκευτική ελευθερία καθώς και η καταπολέμηση του αντισημιτισμού.

Το Συμβούλιο Σύνδεσης θα συζητήσει επίσης παγκόσμια και περιφερειακά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος και ανησυχίας, ιδίως την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, όπου η ΕΕ ελπίζει να αξιοποιήσει τη δυναμική που δημιουργήθηκε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

H δήλωση Borrell

Yπενθυμίζεται, πως ο Ύπατος Εκπρόσωπος Josep Borrell σχετικά με την υποστήριξη του Πρωθυπουργού του Ισραήλ για μια ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστινίους είχε δηλώσει: 

"Χαιρετίζω θερμά την υποστήριξη του ισραηλινού πρωθυπουργού Yair Lapid για μια ειρηνευτική συμφωνία βασισμένη σε δύο κράτη για δύο λαούς, όπως υπογραμμίστηκε στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των "νωμένων Εθνών.

Μια λύση δύο κρατών κατόπιν διαπραγματεύσεων είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί μια δίκαιη και διαρκής ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία τόσο για το Ισραήλ όσο και για την Παλαιστίνη. Ανυπομονώ να αξιοποιήσω αυτή τη σημαντική δέσμευση στο επικείμενο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ.

Η ΕΕ επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της για δίκαιη και συνολική επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, με βάση τη λύση των δύο κρατών, με το κράτος του Ισραήλ και ένα ανεξάρτητο, δημοκρατικό, συνεχόμενο, κυρίαρχο και βιώσιμο κράτος της Παλαιστίνης, να ζουν το ένα δίπλα στο άλλο με ειρήνη και ασφάλεια και αμοιβαία αναγνώριση, και με την Ιερουσαλήμ να χρησιμεύει ως μελλοντική πρωτεύουσα και των δύο κρατών".

------------------------------------------


Η ΕΕ και το Ισραήλ

Στο κείμενο που ακολουθεί γίνεται σύντομη αναφορά στις οικονομικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βάση επίσημα στοιχεία της ΕΕ

  • Το Ισραήλ είναι οι 24 της ΕΕου μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος, αντιπροσωπεύοντας το 0,9 % του συνολικού εμπορίου αγαθών της ΕΕ το 2020. Συγκαταλέγεται επίσης μεταξύ των κύριων εμπορικών εταίρων της ΕΕ στην περιοχή της Μεσογείου.
  • Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ισραήλ, αντιπροσωπεύοντας το 29,3 % του εμπορίου αγαθών της το 2020. Το 34,4% των εισαγωγών του Ισραήλ προήλθε από την ΕΕ και το 21,9% των εξαγωγών της χώρας κατευθύνθηκε στην ΕΕ.
  • Το συνολικό εμπόριο αγαθών μεταξύ της ΕΕ και του Ισραήλ το 2020 ανήλθε σε 31,0 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι εισαγωγές της ΕΕ από το Ισραήλ ανήλθαν σε 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ και καθοδηγούνταν από χημικά προϊόντα (5,1 δισ. ευρώ, 44,3%), μηχανήματα και εξοπλισμό μεταφορών (2,3 δισ. ευρώ, 20%) και άλλα μεταποιημένα προϊόντα (1,3 δισ. ευρώ, 11,3%). Οι εξαγωγές της ΕΕ προς το Ισραήλ ανήλθαν σε 19,5 δισεκατομμύρια ευρώ και κυριαρχούνταν από μηχανήματα και εξοπλισμό μεταφορών (7,7 δισ. ευρώ, 39,5%), χημικά προϊόντα (4,0 δισ. ευρώ, 20,5%), γεωργία και πρώτες ύλες (2,4 δισ. ευρώ, 12,3%) και άλλα μεταποιημένα προϊόντα (2,0 δισ. ευρώ, 10,2%).
  • Το αμφίδρομο εμπόριο υπηρεσιών μεταξύ της ΕΕ και του Ισραήλ ανήλθε σε 15,9 δισεκατομμύρια ευρώ το 2019. Οι εισαγωγές υπηρεσιών της ΕΕ ανήλθαν σε 6,6 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι εξαγωγές ανήλθαν σε 9,3 δισεκατομμύρια ευρώ

Οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και του Ισραήλ διέπονται από μια ζώνη ελεύθερων συναλλαγών που αποτελεί μέρος της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ του 2000.

Οι διαπραγματεύσεις για το άνοιγμα πρόσθετου εμπορίου γεωργικών προϊόντων μεταξύ της ΕΕ και του Ισραήλ ολοκληρώθηκαν το 2008. Η συμφωνία αυτή ισχύει από τον Ιανουάριο του 2010.

Το 2012, η ΕΕ και το Ισραήλ συνήψαν συμφωνία για τη διαπίστωση της συμμόρφωσης και την αποδοχή βιομηχανικών προϊόντων (ACAA) στα φαρμακευτικά προϊόντα. Διευκολύνει το διμερές εμπόριο, αίρει τους εμπορικούς φραγμούς και παρέχει αμοιβαία αναγνώριση της φαρμακευτικής πιστοποίησης.

Οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και του Ισραήλ ενισχύονται περαιτέρω από την ευρωμεσογειακή συμφωνία αεροπορικών μεταφορών (τη λεγόμενη συμφωνία αεροπορικών μεταφορών «ανοικτοί ουρανοί»), η οποία τέθηκε πλήρως σε ισχύ το 2018 και άνοιξε περαιτέρω τα αεροπορικά ταξίδια ΕΕ-Ισραήλ.

Η επανεξέταση της εμπορικής πολιτικής της ΕΕ τον Φεβρουάριο του 2021 ανέφερε ότι η ΕΕ θα προτείνει μια νέα πρωτοβουλία βιώσιμων επενδύσεων στους ενδιαφερόμενους εταίρους στην Αφρική και τη Νότια Γειτονία της ΕΕ. Η προώθηση στρατηγικών αλληλεξαρτήσεων και η ενίσχυση των σχέσεων και της οικονομικής ολοκλήρωσης της ΕΕ με τη Νότια Γειτονία της αποτελεί στρατηγική αναγκαιότητα για μακροπρόθεσμη περιφερειακή σταθερότητα.

Οικονομική στήριξη

  • Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας παρέχει πολιτική και οικονομική βοήθεια στο Ισραήλ. Λόγω του προηγμένου επιπέδου οικονομικής ανάπτυξης του Ισραήλ, τα κονδύλια της ΕΕ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μέσου Γειτονίας (ΕΜΓ) χρησιμοποιούνται κυρίως για έργα αδελφοποίησης και δημόσιας διοίκησης (TAIEX) στους τομείς της εκπαίδευσης, των τηλεπικοινωνιών και της διαχείρισης των υδάτων. Κατά μέσο όρο, το ποσό αυτό ανέρχεται σε 1,8 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
  • Στο πλαίσιο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027, η ΕΕ θα εγκρίνει ένα ευρύ νέο μέσο χρηματοδοτικής συνεργασίας: τον Μηχανισμό Γειτονίας, Ανάπτυξης και Διεθνούς Συνεργασίας (ΜΓΑΔΣ). Ο ΜΓΑΔΣ θα αντικαταστήσει τον ΕΜΓ και θα συμβάλει στη μελλοντική συνεργασία ΕΕ-η.

Το Ισραήλ στη Νότια Γειτονία

Το Ισραήλ είναι ένας από τους εταίρους της Νότιας Γειτονίας της ΕΕ (Αλγερία, Αίγυπτος, Ισραήλ, Ιορδανία, Λίβανος, Λιβύη, Μαρόκο, Παλαιστίνη*, Συρία και Τυνησία). Η ΕΕ καθιέρωσε την προνομιακή εταιρική σχέση της με τις χώρες των ανατολικών και νότιων ακτών της Μεσογείου το 1995 με την έναρξη της ευρωμεσογειακής εταιρικής σχέσης στη διάσκεψη της Βαρκελώνης, με στόχο τη δημιουργία ενός χώρου ειρήνης, σταθερότητας και οικονομικής ευημερίας που θα σέβεται τις δημοκρατικές αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι 25ου η επέτειος της διαδικασίας της Βαρκελώνης τον Νοέμβριο του 2020 ήταν μια ευκαιρία να εξεταστεί η στρατηγική εταιρική σχέση με την περιοχή υπό το πρίσμα των πολιτικών, κοινωνικοοικονομικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων που επιδεινώθηκαν από την πανδημία COVID-19, και να επανεκτιμηθεί η εταιρική σχέση της ΕΕ με το Ισραήλ και άλλες χώρες εταίρους της Νότιας Γειτονίας. Κατόπιν διαβουλεύσεων με τους εταίρους, ο προβληματισμός αυτός οδήγησε στην κοινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ύπατου Εκπροσώπου της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας με τίτλο «Μια ανανεωμένη εταιρική σχέση με τη Νότια Γειτονία - Ένα νέο θεματολόγιο για τη Μεσόγειο» και στο συνημμένο «Οικονομικό και επενδυτικό σχέδιο για τους νότιους γείτονες» τον Φεβρουάριο του 2021.

Η πανευρωμεσογειακή σώρευση και η σύμβαση PEM για τους κανόνες καταγωγής

Το πανευρωμεσογειακό σύστημα σώρευσης καταγωγής δημιουργήθηκε το 2005. Φέρνει σε επαφή την ΕΕ, το Ισραήλ και άλλους εταίρους στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο για τη στήριξη της περιφερειακής ολοκλήρωσης με τη δημιουργία ενός κοινού συστήματος κανόνων καταγωγής. 

Οι κανόνες καταγωγής είναι τεχνικά κριτήρια που καθορίζουν κατά πόσον ένα συγκεκριμένο προϊόν πληροί τις προϋποθέσεις για δασμολογική ή άλλη προτιμησιακή πρόσβαση στο πλαίσιο μιας δεδομένης εμπορικής συμφωνίας.

Σώρευση καταγωγής σημαίνει ότι ένα προϊόν που προέρχεται από μια χώρα-εταίρο μπορεί να μεταποιηθεί ή να προστεθεί σε προϊόν δεύτερης χώρας-εταίρου και εξακολουθεί να θεωρείται «καταγόμενο προϊόν» της εν λόγω δεύτερης χώρας-εταίρου για τους σκοπούς μιας συγκεκριμένης εμπορικής συμφωνίας.

Το πανευρωμεσογειακό σύστημα επιτρέπει τη διαγώνια σώρευση (δηλαδή τη σώρευση μεταξύ δύο ή περισσότερων χωρών) μεταξύ της ΕΕ, των χωρών της ΕΖΕΣ, της Τουρκίας, των Δυτικών Βαλκανίων, των Νήσων Φερόε, της Ουκρανίας, της Μολδαβίας, της Γεωργίας και οποιασδήποτε χώρας που υπέγραψε τη Διακήρυξη της Βαρκελώνης του 1995. Το σύστημα βασίστηκε αρχικά σε ένα δίκτυο συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών με πανομοιότυπα πρωτόκολλα προέλευσης.

Αυτά τα μεμονωμένα πρωτόκολλα καταγωγής αντικαθίστανται σταδιακά από μια αναφορά στην περιφερειακή σύμβαση για πανευρωμεσογειακούς προτιμησιακούς κανόνες καταγωγής (σύμβαση PEM), η οποία θεσπίστηκε το 2011 για να παράσχει ένα πιο ενοποιημένο πλαίσιο για τα πρωτόκολλα καταγωγής. Το Ισραήλ υπέγραψε την Περιφερειακή Σύμβαση στις 10 Οκτωβρίου 2013 και την επικύρωσε, επίσης.

Δημοσιεύτηκε στο pelazkarabo.blogspot.com - επιτρέπεται η αναδημοσίευση με αναφορά της προέλευσης